Bakteriler her yerde bulunan, çoğunlukla tek bir biyolojik hücreden oluşan ve serbest yaşayan organizmalardır. Prokaryotik mikroorganizmaların geniş bir alanını oluştururlar. Tipik olarak birkaç mikrometre uzunluğundaki bakteriler, Yer’de ortaya çıkan ilk yaşam formları arasındaydı ve yaşam alanlarının çoğunda mevcuttu. Bakteriler toprakta, suda, asidik sıcak kaynaklarda, radyoaktif atıklarda ve yer kabuğunun derin biyosferinde yaşar.
Bakteriler,
besin maddelerini geri dönüştürerek ve atmosferdeki nitrojeni sabitleyerek
besin döngüsünün birçok aşamasında hayati bir rol oynar. Besin döngüsü ölü
bedenlerin ayrışmasını içerir; Bu süreçteki çürüme aşamasından bakteriler
sorumludur. Hidrotermal delikleri ve soğuk sızıntıları çevreleyen biyolojik
topluluklarda ekstremofil bakteriler, hidrojen sülfit ve metan gibi çözünmüş
bileşikleri enerjiye dönüştürerek yaşamı sürdürmek için gereken besinleri
sağlar.
Bakteriler
ayrıca bitkiler ve hayvanlarla karşılıklı, ortak ve paraziter ilişkiler içinde
yaşarlar. Bakterilerin çoğu karakterize edilmemiştir ve laboratuvarda
yetiştirilemeyen birçok tür vardır. Bakterilerin incelenmesi, mikrobiyolojinin
bir dalı olan bakteriyoloji olarak bilinir.
Tüm
hayvanlar gibi insanlar da çok sayıda bakteri taşır. Çoğu bağırsakta olmasına
rağmen deride de çok sayıda bulunur. Vücuttaki bakterilerin çoğu zararsızdır
veya bağışıklık sisteminin koruyucu etkileri sayesinde zararsız hale getirilir,
birçoğu da, özellikle bağırsakta olanlar faydalıdır.
Bununla
birlikte, birçok bakteri türü patojeniktir ve kolera, frengi, şarbon, cüzzam,
tüberküloz, tetanoz ve veba gibi bulaşıcı hastalıklara neden olur. En yaygın
ölümcül bakteriyel hastalıklar solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bakteriler, kanalizasyon
arıtımında ve petrol sızıntılarının parçalanmasında, fermantasyon yoluyla
peynir ve yoğurt üretiminde, madencilik sektöründe altın, paladyum, bakır ve
diğer metallerin geri kazanılmasında, ayrıca biyoteknolojide ve antibiyotik
üretiminde önemlidir.
Bir
zamanlar Schizomycetes (bölünme mantarları) sınıfını oluşturan bitkiler olarak
kabul edilen bakteriler, artık prokaryotlar olarak sınıflandırılmaktadır.
Hayvan hücrelerinin ve diğer ökaryotların aksine, bakteri hücreleri çekirdek
içermez, nadiren zara bağlı organelleri barındırır. Bakteri terimi geleneksel
olarak tüm prokaryotları kapsasa da, 1990'larda prokaryotların eski bir ortak
atadan evrimleşen çok farklı iki organizma grubundan oluştuğunun keşfinden
sonra bilimsel sınıflandırma değişti. Bu evrimsel alanlara Bakteriler ve
Arkeler adı verildi.
DPANN: Diapherotrites, Parvarchaeota,
Aenigmarchaeota, Nanoarchaeota, Nanohaloarchaeota
TACK: Thaumarchaeota, Aigarchaeota, Crenarchaeota, Korarchaeota
LUCA: Last Universal Common Ancestor
CPR: Candidate Phyla Radiation
PVC: Planctomycetes, Verrucomicrobia, Chlamydiae
FBC: Fibrobacteres, Bacteroidetes and Chlorobi
https://en.wikipedia.org/wiki/Bacteria
11
Haziran 2024
GERİ (biyoloji