Av hayvanı veya av, hayvansal ürünler (özellikle et), eğlence (spor) veya ödül amaçlı avlanan herhangi bir yabani hayvandır. Av olarak avlanan hayvan türleri dünyanın farklı yerlerinde, farklı yerel yönetimlere göre farklılık gösterse de, çoğu karasal memeliler ve kuşlardır. Ticari olmayan (eğlence amaçlı balıkçılık) yakalanan balıklara av balığı da denir.
Kıta ve bölgeye göre
İnsanlar tarafından
avlanan hayvan türlerinin çeşitliliği dünyanın farklı yerlerinde değişiklik
göstermektedir. Bu, iklimden, faunal çeşitlilikten, popüler zevkten ve neyin
yasal olarak avlanıp avlanamayacağına ilişkin yerel olarak kabul edilen
görüşlerden etkilenir.
Bazen yabani hindi ve
evcil hindi gibi belirli bir hayvanın çeşitleri ve ırkları arasında da ayrım
yapılır. Tüketim için kesilen hayvanın etinin genellikle ‘av hayvanı benzeri’
bir tada sahip olduğu tanımlanmaktadır. Tattaki bu farklılık, hayvanın doğal
beslenmesine atfedilebilir; bu da genellikle evcil çiftlikte yetiştirilen hayvanlarla
karşılaştırıldığında daha düşük yağ içeriğine neden olur.
Hazırlık
Av eti genellikle silah
veya yay ile vurulmuş vahşi bir hayvandan alınır. Avcılar, atış yapmadan önce
hedeflerinden kesinlikle emin olmalı ve hayvanı olabildiğince hızlı ve acısız
bir şekilde indirmek için her türlü çabayı göstermelidir. Av etinin, elde
edildikten sonra bozulmaması için işlenmesi gerekir. İşleme yöntemi av türüne
ve büyüklüğüne göre değişir.
Geleneksel olarak av eti
ayrışma durumuna yaklaşana kadar asılırdı. Ancak bu, kirlenme riskini artırır.
Küçük av hayvanları, (türlere göre) içleri çıkarıldıktan, derileri yüzüldükten
veya tüyleri temizlendikten sonra, bozulmadan işlenebilir. Küçük hayvanlar,
birbirlerinden farklı olsalar da, yemek pişirmeye hazırdırlar. Büyük av
hayvanlarının ticari kasaplar tarafından yaygın olarak uygulanan tekniklerle işlenmesi
gerekir.
Pişirme
Av eti genellikle çiftlik
etiyle aynı şekilde pişirilir. Bazı av hayvanları çiftlikte yetiştirilen
etlerden daha sert olma eğiliminde olduğundan, daha yumuşak hale getirmek için
bazen ızgarada veya daha uzun süre pişirilir veya yavaş pişirme veya nemli ısı
yöntemleriyle pişirilir. Diğer yumuşatma yöntemleri arasında marine etme, güveç
olarak pişirme gibi yöntemler de yer alır.
Güvenlik
Norveç Gıda Güvenliği
Otoritesi çocukların, hamile kadınların, doğurganlık çağındaki kadınların ve
yüksek tansiyonu olan kişilerin ayda bir defadan fazla kurşun bazlı malzemelerle
avlanan av eti tüketmemesi gerektiğini düşünmektedir. Kurşunun merkezi sinir
sisteminin gelişimini etkilemesi nedeniyle, bu tür av etlerini sıklıkla yiyen
çocukların IQ'su biraz daha düşük olabilir. Oklarla veya bakır kurşunla
avlanarak bu risk önlenebilir.
https://en.wikipedia.org/wiki/Game_(hunting)
20 Aralık 2024
GERİ (doğal kaynaklar)