Av Hayvanı, Avcılık (game, hunting)

Av hayvanı veya av, hayvansal ürünler (özellikle et), eğlence (spor) veya ödül amaçlı avlanan herhangi bir yabani hayvandır. Av olarak avlanan hayvan türleri dünyanın farklı yerlerinde, farklı yerel yönetimlere göre farklılık gösterse de, çoğu karasal memeliler ve kuşlardır. Ticari olmayan (eğlence amaçlı balıkçılık) yakalanan balıklara av balığı da denir.

Kıta ve bölgeye göre

İnsanlar tarafından avlanan hayvan türlerinin çeşitliliği dünyanın farklı yerlerinde değişiklik göstermektedir. Bu, iklimden, faunal çeşitlilikten, popüler zevkten ve neyin yasal olarak avlanıp avlanamayacağına ilişkin yerel olarak kabul edilen görüşlerden etkilenir.

Bazen yabani hindi ve evcil hindi gibi belirli bir hayvanın çeşitleri ve ırkları arasında da ayrım yapılır. Tüketim için kesilen hayvanın etinin genellikle ‘av hayvanı benzeri’ bir tada sahip olduğu tanımlanmaktadır. Tattaki bu farklılık, hayvanın doğal beslenmesine atfedilebilir; bu da genellikle evcil çiftlikte yetiştirilen hayvanlarla karşılaştırıldığında daha düşük yağ içeriğine neden olur.

Hazırlık

Av eti genellikle silah veya yay ile vurulmuş vahşi bir hayvandan alınır. Avcılar, atış yapmadan önce hedeflerinden kesinlikle emin olmalı ve hayvanı olabildiğince hızlı ve acısız bir şekilde indirmek için her türlü çabayı göstermelidir. Av etinin, elde edildikten sonra bozulmaması için işlenmesi gerekir. İşleme yöntemi av türüne ve büyüklüğüne göre değişir.

Geleneksel olarak av eti ayrışma durumuna yaklaşana kadar asılırdı. Ancak bu, kirlenme riskini artırır. Küçük av hayvanları, (türlere göre) içleri çıkarıldıktan, derileri yüzüldükten veya tüyleri temizlendikten sonra, bozulmadan işlenebilir. Küçük hayvanlar, birbirlerinden farklı olsalar da, yemek pişirmeye hazırdırlar. Büyük av hayvanlarının ticari kasaplar tarafından yaygın olarak uygulanan tekniklerle işlenmesi gerekir.

Pişirme

Av eti genellikle çiftlik etiyle aynı şekilde pişirilir. Bazı av hayvanları çiftlikte yetiştirilen etlerden daha sert olma eğiliminde olduğundan, daha yumuşak hale getirmek için bazen ızgarada veya daha uzun süre pişirilir veya yavaş pişirme veya nemli ısı yöntemleriyle pişirilir. Diğer yumuşatma yöntemleri arasında marine etme, güveç olarak pişirme gibi yöntemler de yer alır.

Güvenlik

Norveç Gıda Güvenliği Otoritesi çocukların, hamile kadınların, doğurganlık çağındaki kadınların ve yüksek tansiyonu olan kişilerin ayda bir defadan fazla kurşun bazlı malzemelerle avlanan av eti tüketmemesi gerektiğini düşünmektedir. Kurşunun merkezi sinir sisteminin gelişimini etkilemesi nedeniyle, bu tür av etlerini sıklıkla yiyen çocukların IQ'su biraz daha düşük olabilir. Oklarla veya bakır kurşunla avlanarak bu risk önlenebilir.

(a) Bobwhite bıldırcını, önemli bir Kuzey Amerika av kuşudur, (b) av hayvanı olarak avlanan sülün, (c) büyük av hayvanı avcılığı, (d) beyaz kuyruklu geyik, (e) av kuşları (Londra, Borough Market'te)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Game_(hunting)

20 Aralık 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)