Atomik Fluoresans Spektroskop (atomic fluorescence spectroscope

Atomik fluoresans spektroskop cihazında, zayıf bir kaynak, bir atomizer (alevli veya alevsiz), bir monokromatör veya bir girişim-filtre sistemi, bir dedektör, ve bir sinyal-çalıştırma sistemi bulunur. Atomik fluoresans ölçmelerinde sürekli bir kaynak tavsiye edilir. Ancak bir atomik hat genişliği kadar dar bir bölgeyi kapsayan sürekli bir kaynağın çıkış gücü çok düşüktür ve yöntemin hassasiyetini azaltır.

Bilinen oyuk katot lambaları (sürekli olarak çalıştırılır) fluoresans analizler için gerekli ışın gücünü veremezler. Bu lambalara kısa periyotlarda büyük akımlar verilerek şokla çok şiddetli ışın enerjileri elde edilebilir. Fluoresansı algılayacak dedektör sadece şok uygulandığı sırada devrede olmalıdır.

Fluoresans ölçmeleri için gerekli ışın gücünü verebilecek gaz-boşaltma lambaları da vardır; bunlar alkali metaller, civa, Cd, Z, Ta, Ga gibi çok uçucu bazı elementlerin tayininde kullanılabilir. Elektrotsuz boşalım lambaları da çeşitli elementler için çok şiddetli hat veren kaynaklardır. Uyarılma, tüp bir mikro dalga alana konularak sağlanır; mikro dalga alan bir anten veya yansıtıcı ile oluşturulur. Atomik fluoresans çalışmalarda kaynak olarak ses dalgaları veren lazerlerin kullanılmasına da başlanmıştır. Atomik fluoresans spektroskopide karşılaşılan girişimler, absorpsiyon spektroskopidekilerle aynı tipte ve hemen hemen aynı büyüklüktedir.

"Atomik fluoresans" veya "alev fluoresans" şekildeki gibi şematize edilebilir. Burada da alev örneği atomik taneciklere parçalar ve uygun bir kaynaktan gelen ışınla uyarılmaları için bunları ışık yolu üzerinde tutar. Oluşan fluoresans bir fotometre veya spektrofotometreye gönderilerek ölçülür.


Şekil: Atomik alev fluoresans spektrometre (AFS)