Ateş Küre, Pirosfer (pyrosphere)

Pirosfer değişik şekillerde tanımlanabilir: Örneğin,
·         Dünyanın sıcak merkez kısmıdır.
·         Erimiş magmanın varsayımsal küresel bir bölgesidir; yerkabuğu ile katı çekirdek arasına bulunur ve volkanlara lav püskürtür.
·        Litosfer ile barisfer arasında yer alan volkanik aktivite ve lav oluşumu bölgesidir. (Barysphere dünyanın çekirdeğinin olduğu bölgedir.)
Pirosfer (ateş küre), yerkabuğunun altında bulunan ve kalınlığı yaklaşık 2900 km, ortalama sıcaklığı ~ 2000 0C olan olan kısımdır; ergimiş maddelerle çok sıkışmış gaz ve buharların bir karışımıdır. Büyük miktarda demir, magnezyum ve kalsiyum içerir. Bu sıcaklıktaki bütün maddeler ergimiş halde ve peltemsi yapıdadır; koyu kıvamlı bu sıcak sıvıya magma denir. Magma çoğunlukla silisyum ve magnezyum bileşiklerinden meydana gelir. Yanardağlardan çıkan lavlar bu tabakadan oluşur.

Ateş Küre yanardağların oluşmasında etkilidir. Bu tabakadaki yüksek sıcaklık ve basınçtaki erimiş maden, yerkabuğundaki çatlaklardan ya da zayıf noktalardan dışarıya doğru püskürür. Ateş Kürenin Dünya’nın çekirdeğine yakın olan kısmının sıcaklığı 3700 0C, Yerkabuğuna yakın olan kısmının 870 0C’dir.

Şekilde volkanik patlama ve deprem oluşumu şematik olarak gösterilmiştir. Projeksiyonun doğusundaki düşük-basınç nedeniyle pirosferdeki sıvıların akışı hızlanır; dolayısıyla sıvı buharlaşır, iyonlaşır ve patlama şeklinde tüm kütleleri projeksiyonun doğusuna geçer (Bernoulli Etkisi)

Volkanik patlama ve deprem oluşumu


30 Eylül 2019


GERİ (astrofizik)
GERİ (dünyanın katmanları)