Nükleer Astrofizik (nuclear astrophysics)

Nükleer astrofizik, nükleer fizik ve astrofiziğin disiplinlerarası bir alanıdır. Bu alanın çeşitli alt birimlerindeki araştırmacıları yakın işbirliğini içindedir.

Nükleer astrofizik nükleer reaksiyonları ve bunların kozmik ortamlarda meydana gelme hızlarını ve oluşanileceği astrofiziksel objelerin modellenmesini kapsar; ancak, izotopik ve elementel kompozisyonun kozmik evriminin dikkate alınması önemlidir.

Gözlemlerden kaynaklanan kısıtlamalar, tüm elektromagnetik spektrumda birden fazla habercinin yanı sıra göktaşları ve yıldız tozu kapanımları, kozmik ışınlar, Dünya ve Ay'da malzeme birikimleri gibi güneş sistemi malzemelerinin izotopik ölçümlerini içerir.

Nükleer fizik deneyleri, radyoaktif / kararsız çekirdekler alanına ve yüksek yoğunlukta ve GK'ye kadar yüksek sıcaklıkta plazma sıcaklıklarına doğru kararlı izotoplar rejiminin çok ötesinde atomik çekirdekler için kararlılığı ele alır. (GK: gigakelvin, 109 K)

Temel konular, kozmik nükleer reaksiyon ortamlar gerçekleştirilemediğinden, ancak en iyi ihtimalle kısmen deneylerle yaklaşık olarak yaklaşıldığından, kuramlar ve simülasyonlardır.

Genel olarak, nükleer astrofizik, kimyasal elementlerin ve izotopların kökenini ve yıldızlar, süpernova, nova, şiddetli ikili yıldız etkileşimleri gibi kozmik kaynaklarda nükleer enerji üretiminin rolünü anlamayı amaçlar.

 Nükleer astrofizik laboratuvarı

  

15 Nisan 2020


GERİ (modern fizik)
GERİ (fizik)