Askeri Tarih (military history)

Askeri tarih, insanlık tarihindeki silahlı çatışmaların ve bunun toplumlar, kültürler ve ekonomiler üzerindeki etkisinin, yerel ve uluslararası ilişkilerde ortaya çıkan değişikliklerin incelenmesidir.

Profesyonel tarihçiler, normalde ilgili toplumlar üzerinde büyük etkisi olan askeri meselelerin ve çatışmaların sonuçlarına odaklanırken, amatör tarihçiler genellikle savaşların, kullanılan teçhizatın ve üniformaların ayrıntılarıyla daha fazla ilgilenirler.

Askeri tarih çalışmasının temel konuları savaşın nedenleri, sosyal ve kültürel temelleri, her iki tarafın askeri doktrini, kullanılan lojistik, liderlik, teknoloji, strateji ve taktikler ve bunların zaman içinde nasıl değiştiğidir. Askeri tarih ayrıca, adil savaş teorisini ve savaşın ahlaki boyutlarını araştırır, savaşın neden olduğu yıkıcı gerçekliği daha iyi sınırlamak için bir askeri etik doktrini oluşturmaya çalışır.

Uygulamalı bir alan olarak askeri tarih, akademilerde ve hizmet okullarında incelenmektedir, çünkü askeri komuta geçmiş hataları tekrarlamamayı ve komutanlara savaş sırasında tarihsel paralellikleri algılama yeteneğini aşılayarak, geçmişten alınan derslere bakarak, mevcut performansını iyileştirmeyi amaçlamaktadır.. Savaş Araştırmaları Enstitüsü, askeri tarih eğitmenlerini sertifikalandırırken, ezberci ayrıntılara vurgu yapmaz ve ‘Past is Prologue (geçmiş başlangıçtır)' sloganını kullanarak mevcut ve gelecekteki çatışmalarla ilgili temalara ve bağlama odaklanır.

Askeri tarih disiplini dinamiktir; konu alanı ve onu kullanan toplumlar ve kuruluşlar geliştikçe değişir. Askeri tarih disiplininin dinamik doğası, büyük ölçüde askeri kuvvetlerin hızlı değişimine ve bunları yönetme sanatı ve bilimine ve aynı zamanda Sanayi Devrimi olarak bilinen dönemde ve daha yakın zamanda nükleer ve bilgi çağlarında meydana gelen teknolojik gelişmenin çılgın hızına bağlıdır. Son dönemdeki önemli bir kavram, savaşın barut gibi yeni gelişen teknolojiler tarafından nasıl şekillendirildiğini açıklamaya çalışan Askeri İşlerde Devrim'dir; hızlı değişimin kısa patlamalarını ve ardından göreceli istikrar dönemlerini vurgular.

Teknolojik evrim

Yeni silahların geliştirilmesi savaşın çehresini, savaşın maliyetini, hazırlıkları ve askerlerin ve liderlerin eğitimini önemli ölçüde değiştirebilir. Temel kural, eğer düşmanınızın potansiyel olarak savaşı kazandıracak bir silahı varsa, onu eşleştirmeniz ya da etkisiz hale getirmeniz gerektiğidir.

·         Antik çağ: Antik dünyada geliştirilen askeri birlik türleri ve teknolojilerinden bazıları: Sapancı, hoplit, yardımcı birlikler, piyade, okçular, savaş arabaları, süvariler

·         Ortaçağ: Ortaçağ döneminde kullanılan askeri birlik türleri ve teknolojilerinden bazıları: topçu, katafrakt, condottieri, fyrd, raşidun, seyyar muhafız, memluk, yeniçeri, şövalye, tatar yayı, mızrakçı, samuray, sipahi, mancınık

·         Barut: Barutun, Çinli simyacılar tarafından 4. yüzyıl gibi erken bir tarihte yapılan formülasyonlardan yavaş yavaş evrimleştiğine dair kanıtlar vardır; ilk başta yaşam gücü ve metal dönüşümü deneyleri için ve daha sonra piroteknik ve yangın çıkarıcı deneyler için kullanılmıştır.

·         İlk silahlar ve toplar: Silahın atası olan ateş mızrağı, onuncu ve on birinci yüzyıllar arasında Çin'de icat edildi. Namlu başlangıçta bambu filizlerinden, daha sonra metalden tasarlandı. Büyük toplar, Konstantinopolis'in Fatih Sultan Mehmed'in (1432-1481) eline geçmesine katkıda bulunan önemli bir faktördü.

·         Erken ateşli silah taktikleri: Silahlar ve toplar daha gelişmiş ve yaygın hale geldikçe, bunların uygulandığı taktikler de aynı şekilde gelişti. Süvarilerin yerini ateşli silahlara sahip piyadeler aldı. İmparatorluklar kalelerini topçu ateşine dayanacak şekilde uyarladılar.

·         Modern teknolojiler: Dünya Savaşlarının başlangıcında çeşitli uluslar, düşmanları için sürpriz olan, bundan ders alma ve onlarla nasıl savaşılacağını değiştirme ihtiyacını doğuran silahlar geliştirmişlerdi. Alev püskürtücüler ilk kez Birinci Dünya Savaşı'nda kullanıldı.


(a) Bir Yunan hopliti, (b) Kraliyet Topçu Askerleri bir tatbikat sırasında 105 mm hafif obüs ateşliyor (2013), (c) Küçük bir İngiliz İç-Savaş dönemi topu, (d) 14. yüzyıl Ming Hanedanlığı kitabı Huolongjing'den, barutla dolu dökme demir bombaları ateşleyebilen bir proto-top olan ‘patlayıcı’nın illüstrasyonu, (e) bir sipahi, Melchior Lorck, 1646

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Military_history

12 Şubat 2024

 

GERİ (sosyalbilimler anasayfa)