Arrhenius Eşitliği (Arrhenius equation)

Fizikokimyada Arrhenius eşitliği, reaksiyon hızının sıcaklığa bağlılığını gösteren bir formüldür; kimyasal reaksiyon hızının belirlenmesinde ve aktivasyon enerjisinin hesaplanmasında çok büyük ve önemli bir uygulamaya sahiptir.

Denklem, 1884 yılında Hollandalı kimyacı Jacobus Henricus van't Hoff 'un çalışmalarına dayanılarak 1889'da Svante Arrhenius tarafından önerilmiştir. Arrhenius, formülün fiziksel bir gerekçe ve yorumunu sağlamıştır.

Eşitlik, günümüzde en iyi deneysel bir ilişki olarak görülüyor Difüzyon katsayılarının sıcaklık değişimini, kristal boşlukları popülasyonunu, sürünme hızlarını ve diğer birçok termal olarak indüklenen proses/reaksiyonları modellemek için kullanılabilir. (1935 yılında geliştirilen Eyring denklemi, hız ve enerji arasındaki ilişkiyi de ifade eder.)

Arrhenius denklemi, bir kimyasal reaksiyonun hız sabitinin mutlak sıcaklığa, ön-eksponensiyal faktöre ve reaksiyonun diğer sabitlerine dayanır.
k: hız sabiti,
T: mutlak sıcaklık (Kelvin),
A: ön-eksponansiyel faktör (her kimyasal reaksiyon için bir sabittir),
Ea: reaksiyonun aktivasyon enerjisi,
R: üniversal gaz sabiti,
kB: Boltzmann sabitidir.

 (a) Tüm pratik durumlarda Ea >> RT’dir ve k değeri T ile artar, (b) matematiksel olarak, çok yüksek sıcaklıklarda Ea << RT, k seviyesi A sınırına yaklaşır, ancak bu durum pratik koşullar altında gerçekleşemez.


https://en.wikipedia.org/wiki/Arrhenius_equation

26 Ağustos 2019


GERİ (yasalar)
GERİ (astrofizik)
GERİ (reaksiyon kinetiği ve denge)