Arkeoloji Felsefesi (philosophy of archaeology)

Arkeoloji felsefesi, insanlığın geçmişini ve bugününü daha iyi anlamak için arkeoloji disiplininin temellerini, yöntemlerini ve sonuçlarını araştırmayı amaçlamaktadır.

Temel sorular arasında arkeoloji nedir? Arkeolojinin teorik temeli nedir? Arkeoloji zamanı nasıl kavramalıdır? Arkeoloji neden ve kim için yapılıyor? Arkeolojik çalışmanın obje ve süreçlerinin doğası ve gerçekliği nedir? Analitik arkeoloji felsefesi, insan eseri, sit alanı, arkeolojik kayıtlar ve arkeolojik kültürler gibi kavramların ardındaki mantığı araştırır. Bunlar arkeoloji pratiğinin merkezinde yer alan metafizik, estetik, epistemolojik, etik ve teorik ilişkilerin sadece birkaç örneğidir.

Bu genel sorulara ek olarak arkeoloji felsefesi aynı zamanda saha çalışması metodolojisi, teorinin entegrasyonu ve diğer disiplinlerle işbirliği, ölçüm teorileri ve veri temsili ile de ilgilidir.

Arkeoloji felsefesi aynı zamanda disipline uygulanan feminist, Marksist, hümanist veya süreçsel gibi belirli bir yaklaşımı veya tutumu da ifade edebilir. Bu yaklaşımlar arkeologlar tarafından genellikle ‘teori’ olarak anılır ve bazen arkeolojinin analitik felsefesiyle ilişkilendirilir, ancak aynı şey değildir.

Arkeoloji felsefesindeki sorunların doğası veya bazı durumlarda bir arkeoloji felsefesinin var olup olmadığı, hatta var olup olamayacağı konusunda arkeologlar arasında şu anda çok az fikir birliği vardır. Bu nedenle, bazı arkeologlar tarafından varlığı veya alaka düzeyi tartışılsa da, disiplin pek gelişmiş değildir. Ancak, arkeoloji felsefesine yönelik araştırmalar yoluyla felsefi konular ve konunun çerçevesi hakkında farkındalığın sağlanmasının, disiplinde ilerlemenin yanı sıra araştırmayı tasarlamak, çıkarım ve yorumu kontrol etmek ve sınıflandırmak için de önemli olduğu genel olarak kabul edilmektedir.


Arkeolojik araştırma sürecinde teori ve felsefe (yararlanılan kaynak: https://intarch.ac.uk/journal/issue16/2/2.3.html)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Philosophy_of_archaeology

17 Ekim 2023

GERİ (bilim felsefesi, tablo)