Aristotelian Fiziği (Aristotelian physics)

Aristoteles fiziği, Yunan filozof Aristoteles'in (M. ö. 384-322) eserlerinde anlatılan doğa bilimi formudur. Aristoteles fizik çalışmasında, hareket, kantitatif değişim, kalitatif değişim ve diğer önemli değişimleri kapsayan, canlı ve cansız, göksel ve karasal tüm doğal bedenleri yöneten genel değişim ilkelerini oluşturmayı amaçlamıştır.

Aristoteles'e göre fizik, zamanımızda zihin felsefesi, duyusal deneyim, hafıza, anatomi ve biyoloji olarak adlandırılacak konuları içeren geniş bir alandı. Birçok eserinin altında yatan düşüncenin temelini oluşturur.

Aristoteles fiziğinin temel kavramları evrenin, merkezde Yeryüzü ve etrafındaki göksel küreler ile, eşmerkezli küreler halinde yapılandırılmasını içerir. Karasal küre, değişime ve bozulmaya maruz kalan toprak, hava, ateş ve su olmak üzere dört elementten oluşuyordu. Göksel küreler beşinci bir elementten, değiştirilemez eterden yapılmıştı.Bu elementlerden yapılmış nesneler doğal hareketlere sahiptir: toprak ve su düşmeye; hava ve ateş yükselmeye eğilimlidir. Hareketlerin hızı, ağırlıklarına ve ortamın yoğunluğuna bağlıdır. Aristoteles, hızlar sonsuz hale geleceği için bir vakum olamayacağını savundu.

Aristoteles, Yeryüzünde görüldüğü gibi değişimin dört nedenini veya açıklamasını tanımladı: şeylerin (things) 1. maddi, 2. biçimsel, 3. verimli ve 4. nihai nedenleri.

Canlılarla ilgili olarak Aristoteles biyolojisi, hem temel türler hem de bunların ait grupları olan doğal türlerin gözlemine dayanıyordu. Modern anlamda deneyler yapmadı, çalışmaları veri toplamaya, inceleme (tahlil) gibi gözlem prosedürlerine, vücut büyüklüğü ve yaşam süresi gibi ölçülebilir miktarlar arasındaki ilişkiler hakkında hipotezler oluşturmaya dayanıyordu.


Aristoteles hareket yasaları, ‘Fizik’ metninde, objelerin ağırlıklarıyla (W) orantılı bir hızda (V) düştüğünü ve düşme hızının (V), içine daldırıldıkları akışkanın yoğunluğuyla (r) ters orantılı olduğunu belirtir; bu, Yeryüzünün gravitasyonal alanındaki hava veya suda hareket eden objeler için doğru bir yaklaşımdır

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Aristotelian_physics

20 Mayıs 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (Newton öncesi)