Arazi Bozulması (land degradation)

Arazi bozulması, insan faaliyetleri veya doğal koşullar nedeniyle arazinin daha az sağlıklı ve verimli hale geldiği bir süreçtir. Arazi bozulmasının nedenleri çok sayıda ve karmaşıktır. Sürdürülebilir olmayan arazi yönetimi uygulamaları gibi insan faaliyetleri genellikle ana etkendir. Doğal tehlikeler neden olarak hariç tutulmuştur; ancak insan faaliyetleri, sel ve orman yangınları gibi olayları dolaylı olarak etkileyebilir.

Arazi bozulmasının etkilerinden biri, arazinin suyu depolama ve filtreleme konusundaki doğal kapasitesini azaltarak su kıtlığına yol açabilmesidir. İnsan kaynaklı arazi bozulması ve su kıtlığı, tarımsal üretim ve ekosistem hizmetlerine yönelik risk düzeylerini artırıyor.

Birleşmiş Milletler, dünya çapında arazilerin yaklaşık %30'unun bozulduğunu ve yaklaşık 3.2 milyar insanın bu bozulan bölgelerde yaşadığını ve bunun da yüksek oranda çevre kirliliğine yol açtığını tahmin ediyor. Arazi bozulması tarımsal verimliliği azaltır, biyolojik çeşitlilik kaybına neden olur ve su güvenliğinin yanı sıra gıda güvenliğini de azaltabilir. 2007 yılında dünyadaki tarım arazilerinin %40'ının ciddi biçimde bozulduğu tahmin ediliyordu.


(a) İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı olaylar ile arazi bozulması arasındaki ilişki (sciencedirect), (b) Çevresel Hassas Alan Endeksi (ESAI) çerçevesine göre arazi bozulmasının belirli boyutlarının (toprak, iklim, bitki örtüsü, arazi yönetimi) temel bileşenleri researchgate)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Land_degradation

29 Kasım 2024

 

GERİ (doğal kaynaklar)