Arayüz ve Kolloid Bilimi (interface and colloid science)

Arayüz ve kolloid bilimi, sürekli bir ortamda dağılmış 1 nm ile 1000 nm arasındaki mekanik bir partikül karışımından oluşan heterojen sistemler olan kolloidlerle ilgilenen kimya, fizik, nanobilim dallarının ve diğer alanların disiplinlerarası bir kesişimidir. Bir koloidal çözelti, madde partikül boyutunun gerçek bir çözelti ile bir süspansiyon arasında orta düzeydeki, yani 1-1000 nm arasındaki heterojen bir karışımdır. Yangından çıkan duman, küçük katı partiküllerin havada yüzdüğü kolloidal bir sisteme tipik bir örnektir. Tıpkı gerçek çözeltiler gibi, koloidal partiküller de çok çok küçüktür, çıplak gözle görülemezler, filtre kağıdından kolayca geçerler. Koloidal partiküller ancak parşömen kağıdı veya hayvan hücre zarı tarafından (~7.0 nm – 10 nm) bloke edilecek kadar büyüktür.

Arayüz ve kolloid bilimi, diğerlerinin yanı sıra kimya endüstrisi, ilaç, biyoteknoloji, seramik, mineraller, nanoteknoloji ve mikroakışkanlarda uygulamalara sahiptir.

Bu bilimsel disipline ayrılmış pek çok kitap vardır, ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından yayınlanan Dispersiyon Bilimi ve Teknolojisinde Nomenklatür adlı bir terimler sözlüğü vardır.


Kolloid (sol) ve arayüz (sağ) bilimi ile ilgili iki şematik tanım (rist.tus)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Interface_and_colloid_science

20 Ağustos 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)