Anyonik Polimerizasyon; Reaksiyon Mekanizmaları (reaction mechanisms)

Bazı polimerlerin polimerizasyon mekanizmaları üzerinde detaylı çalışmalar yapılmıştır. Bunlar vinil ve dien monomerlerinden stiren ve türevleri, bütadien ve izopren, metilmetakrilat ve vinil pridindir; halkalı monomerlerden ise etilen oksit, propilen oksit ve halkalı siloksanlardır. İncelenen monomerin sınırlı olmasına karşın, çeşitli monomerlerin polimerizasyonu için genel ilkeler saptanabilir.

·         Stiren ve Dien Monomerleri: Stiren ve dien polimerizasyonu sanayide çok önemli olduğundan bunlarla ilgili çalışmalar da oldukça fazla ve detaylıdır. Hidrokarbon çözücülerde, lityum alkil-başlatıcılı polimerizasyonlarda sadece başlama ve çoğalma reaksiyonları vardır. Zincir başlama hızları çözücüye (alifatik veya aromatik) ve lityuma bağlı alkil grubunun yapısına göre değişir.

·         Polar Monomerler: Özellikle hidrokarbon çözücülerde, polar monomerlerin anyonik polimerizasyonu ile ilgili kantitatif veriler fazla değildir. Çoğu kez başlatıcı olarak bütillityum, çözücü olarak da toluen kullanılır. Düşük sıcaklıkta polimerizasyon sırasında kalan aktif merkezler, polimerizasyondan sonra ilave edilen monomerlerin polimerleşmesini sağlarlar. Başlatıcının çoğu yan reaksiyonlarla harcanır, sadece az bir miktarı çoğalan zincirler üretir. Büyük bir oligomerik fraksiyon elde edilir, yüksek molekül ağırlıklı ürünün molekül-ağırlığı dağılımı geniş olur.

·         II. Grup Metal Başlatıcıları: Magnezyum alkiller ve Grignard bileşikleriyle hidrokarbon çözeltilerinde başlatılan polimerizasyon mekanizması karmaşıktır ve tam olarak anlaşılamamıştır. Bu tip polimerizasyon sadece polar monomerlerle yapılabilir. Metil metakrilat monomerinde, lityum alkillerde gözlenen tipte yan reaksiyonlarla karşılaşılır. Molekül-ağırlığı dağılımı, sistemde monomerin katıldığı birden fazla tipte aktif merkez olduğunu gösterir.

·         Halkalı Monomerler: Halkalı oksitler ve sülfürlerin polimerizasyonları, vinil ve dien monomerlerinin polimerizasyonundan oldukça farklıdır, fakat her ikisinde de zincir transferi ve sonlanma reaksiyonları bulunmaz. Etilen oksit kuvvetli bir katyon-solvasyon maddesidir ve yoğun aromatik iyonların lityum, sodyum ve potasyum tuzlarından ayrılmış-çiftler oluşturur. Polimer zincirleri de, THF gibi çözücülerde solvasyon maddesi olarak davranırlar; bunların yapıları kuvvetli solvasyon yapabilen glikol dimetil eterlerine benzer.

 

16 Ağustos 2021

 

GERİ (alfaberik dizin)