Antimaddenin Gravitasyonal Etkileşimi (gravitational interaction of antimatter)

Antimaddenin madde ile veya antimadde ile gravitasyonal etkileşimi fizikçiler tarafından kesin olarak gözlemlenememiştir. Fizikçiler arasındaki fikir birliği, maddenin maddeyi çekmesiyle aynı oranda gravitenin hem maddeyi hem de antimaddeyi çekeceği yönündedir.

Basit cebir, elektron/pozitronu takip eden pozitif enerjili iki fotonun varlığını gösterir. Doğada sıklıkla gözlemlenen yok oluşlar, antimaddenin pozitif kütleye sahip olduğunun ve dolayısıyla gravite altında düzenli bir madde gibi davranacağının güçlü bir kanıtıdır.

Antimaddenin nadir oluşu ve madde ile temasa geçtiğinde yok olma eğilimi, onunla ilgili çalışmaları teknik olarak zorlar. Ayrıca, gravite diğer temel kuvvetlerden çok daha zayıftır. Fizikçileri zorlayan çeşitli nedenler (antimadde sistemleri de dahil) laboratuarda oluşturulabilecek kadar küçük sistemlerde graviteyi inceleme çabalarını karmaşık hale getirir.

Antimadde (özellikle antihidrojen) yaratma yöntemlerinin çoğu, gravite ile ilgili çalışma için uygun olmayan yüksek enerjili partiküller ve yüksek kinetik enerjili atomlarla sonuçlanır.

Son yıllarda önce ALPHA ve ardından ATRAP, CERN'de antihidrojen atomlarını yakaldı; 2012'de ALPHA, antimaddenin madde ile gravitasyonal etkileşimi ile igili çalışmalarında bu tür atomları kullandı; ancak antimaddeye etki eden graviteye işareti eden net bir bilimsel açıklama elde edilemedi.

Gelecekteki deneylerin, ya antihidrojen demetleriyle (AEGIS) ya da tutulan (hapsedilen) antihidrojenle (ALPHA veya GBAR) daha yüksek hassasiyetle yapılması gerekiyor.

Antimaddenin başka bir maddeden gravitasyonal olarak çekilip çekilmediği veya itilip itilmediği konusundaki belirsizliğe ek olarak, gravitayonal kuvvetin büyüklüğünün aynı olup olmadığı da bilinmemektedir. Kuantum gravite modelleri oluşturmadaki zorluklar, antimaddenin biraz farklı bir büyüklükle reaksiyona girebileceği fikrine yol açmıştır.


Maddenin ve antimaddenin gravite alanının gösterilmesi: gravite potansiyel alanına sahip (a) madde gövdesi, (b) antimadde gövdesi, (c) iki madde gövdesi, (d) madde ve antimadde gövdeleri, (e) iki antimadde gövdesi (https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=74135)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_interaction_of_antimatter

16 Eylül 2021

 

GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (Newton öncesi)