Algol Değişken (algol variable)

Algol değişkenler veya Algol-tip ikililer evrimsel yönden, bu sınıfın prototipi β Persei (Beta Persei, Algol) ile ilişkili olan, bir tutulumlu ikili yıldız sınıfıdır.

Bir Algol ikili, yarı bağımsız bir ikili sistemdir. Birincil bileşen erken tipte bir ana dizi yıldızıdır ve Roche lobunu doldurmaz. Daha soğuk, daha sönük, daha büyük, daha az masif olan ikincil bileşen bir Hertzsprung–Russell diyagramında ana dizinin üzerinde yeralır ve Roche lobunu doldurur. Tarihinin erken dönemlerinde ikincil yıldız daha masif olduğu halde, Roche lobunu aşırı doldurmak için evrimleşmeye çalışırken; hızlı kütle değişimiyle lobu doldurmuş, ancak birincil bileşenden daha az masif hale gelmiştir.

Daha soğuk bileşen daha sıcak olanın önünden geçtiğinde, ikincisinin ışığının bir kısmı engellenir ve Yer’den bakıldığında ikilinin toplam parlaklığı geçici olarak azalır. Bu, ikilnin birincil minimumudur. Toplam parlaklık da azalabilir, ancak böyle bir durum daha sıcak bileşen daha soğuk olanın önüne geçtiğinde gerçekleşir; bu ikincil minimumdur.

Periyot veya iki birincil minimum arasındaki zaman aralığı, orta dereceli zaman periyotları (aylar ila yıllar) boyunca çok düzenlidir ve ikilinin dönüş periyodu, iki bileşenin birbirinin etrafında bir kez dönmesi için geçen süre ile belirlenir. Çoğu Algol değişkeni oldukça yakın ikililerdir ve bu nedenle periyotları kısadır (tipik olarak birkaç gün).

Bilinen en kısa periyot 0.1167 gün (~2:48 saat, HW Virginis); en uzunu 9892 gündür (27 yıl, Epsilon Aurigae). Uzun zaman periyotları boyunca, çeşitli etkiler periyodun değişmesine neden olabilir:

·         Bazı Algol ikililerde, değişkenin yakın aralıklı bileşenleri arasındaki kütle transferi periyotta monoton artışlara neden olabilir.

·         Çiftin bir bileşeni magnetik olarak aktifse, Applegate mekanizması periyotta ∆P/P ≈ 10−5 mertebesinde tekrarlanan değişikliklere neden olabilir.

·         Magnetik frenleme veya son derece eksantrik bir yörüngedeki üçüncü bir bileşen yıldızın etkileri, periyotta daha büyük değişikliklere neden olabilir.


(a) Algol değişkeni Zeta Phoenicis'in faz-katlı ışık eğrisi (NASA TESS), (b) Algol sistemi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Algol_variable

20 Mart 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (ekstrinsik değişken)