Algler (algae)

Algler (yosunlar), fotosentetik, ökaryotik organizmaların geniş ve çeşitli gruplarından herhangi biridir. İsim, birden fazla farklı sınıftan türleri içeren polifiletik bir gruplandırma için resmi olmayan bir terimdir. Dahil edilen organizmalar, Chlorella, Prototheca ve diatomlar gibi tek hücreli mikroalglerden, uzunluğu 50 metreye (160 ft) kadar büyüyebilen büyük kahverengi bir alg olan dev yosun gibi çok hücreli formlara kadar uzanır. Çoğu suda yaşayan canlılardır ve kara bitkilerinde bulunan stoma, ksilem ve floem gibi pek çok farklı hücre ve doku türünden yoksundurlar. En büyük ve en karmaşık deniz yosunları macroyosunlar (seaweeds) olarak adlandırılırken, en karmaşık tatlı su formları, örneğin Spirogyra ve taş otlarını içeren yeşil alglerin bir bölümü olan Charophyta'dır. Suyla taşınan algler planktondur (özellikle fitoplankton).

Algler, ortak bir ata içermemeleri nedeniyle polifiletik bir grup oluştururlar ve plastidleri tek bir kökene sahip gibi görünse de, siyanobakterilerden farklı yollarla elde edilmişlerdir. Yeşil algler, endosimbiyotik siyanobakterilerden türetilen birincil kloroplastlara sahip alg örnekleridir. Diatomlar ve kahverengi algler, endosimbiyotik kırmızı alglerden türetilen ikincil kloroplastlara sahip alg örnekleridir. Algler, basit eşeysiz hücre bölünmesinden karmaşık cinsel üreme biçimlerine kadar çok çeşitli üreme stratejileri sergiler.

Algler, briyofitlerin fillidleri (yaprak benzeri yapılar), vasküler olmayan bitkilerin rizoidleri ve trakeofitlerde (vasküler bitkiler) bulunan kökler, yapraklar ve diğer organlar gibi kara bitkilerini karakterize eden çeşitli yapılardan yoksundur. Çoğu fototrofiktir, ancak bazıları miksotropik olup, ve hem fotosentezden hem de organik karbonun osmotrofi, mizotrofi veya fagotrofi yoluyla alımından enerji elde eder.

Algler, mor ve yeşil kükürt bakterileri gibi diğer fotosentetik bakterilerin aksine, fotosentezin yan ürünü olarak oksijen üreten siyanobakterilerden türetilen fotosentetik mekanizmalara sahiptir. Vindhya havzasındaki fosilleşmiş ipliksi alglerin tarihi 1.6 ila 1.7 milyar yıl öncesine kadar uzanıyor.

Alg türleri, geniş yelpazesi nedeniyle, insan toplumunda giderek artan farklı endüstriyel ve geleneksel uygulamalara sahiptirler. Geleneksel deniz yosunu yetiştirme uygulamaları binlerce yıldır varlığını sürdürmekte olup, Doğu Asya yemek kültürlerinde güçlü geleneklere sahiptir. Daha modern su ürünleri yetiştiriciliği uygulamaları, gıda geleneklerini diğer uygulamalar için genişletmektedir; bunlar arasında sığır yemi, biyolojik iyileştirme veya kirlilik kontrolü için alglerin kullanılması, güneş ışığının alg yakıtlarına veya endüstriyel işlemlerde ve tıbbi ve bilimsel uygulamalarda kullanılan diğer kimyasallara dönüştürülmesi yer almaktadır. 2020 yılında yapılan bir inceleme, bu alg uygulamalarının, küresel ekonomiler için kazançlı katma değerli ürünler sağlarken, iklim değişikliğini azaltmak için karbon tutumunda önemli bir rol oynayabileceğini ortaya çıkardı.


Bazı tipik algler ve sınıflar

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Algae

11 Haziran 2024

 

GERİ (biyoloji)