Algler (yosunlar), fotosentetik, ökaryotik organizmaların geniş ve çeşitli gruplarından herhangi biridir. İsim, birden fazla farklı sınıftan türleri içeren polifiletik bir gruplandırma için resmi olmayan bir terimdir. Dahil edilen organizmalar, Chlorella, Prototheca ve diatomlar gibi tek hücreli mikroalglerden, uzunluğu 50 metreye (160 ft) kadar büyüyebilen büyük kahverengi bir alg olan dev yosun gibi çok hücreli formlara kadar uzanır. Çoğu suda yaşayan canlılardır ve kara bitkilerinde bulunan stoma, ksilem ve floem gibi pek çok farklı hücre ve doku türünden yoksundurlar. En büyük ve en karmaşık deniz yosunları macroyosunlar (seaweeds) olarak adlandırılırken, en karmaşık tatlı su formları, örneğin Spirogyra ve taş otlarını içeren yeşil alglerin bir bölümü olan Charophyta'dır. Suyla taşınan algler planktondur (özellikle fitoplankton).
Algler,
ortak bir ata içermemeleri nedeniyle polifiletik bir grup oluştururlar ve plastidleri
tek bir kökene sahip gibi görünse de, siyanobakterilerden farklı yollarla elde
edilmişlerdir. Yeşil algler, endosimbiyotik siyanobakterilerden türetilen
birincil kloroplastlara sahip alg örnekleridir. Diatomlar ve kahverengi algler,
endosimbiyotik kırmızı alglerden türetilen ikincil kloroplastlara sahip alg
örnekleridir. Algler, basit eşeysiz hücre bölünmesinden karmaşık cinsel üreme
biçimlerine kadar çok çeşitli üreme stratejileri sergiler.
Algler,
briyofitlerin fillidleri (yaprak benzeri yapılar), vasküler olmayan bitkilerin
rizoidleri ve trakeofitlerde (vasküler bitkiler) bulunan kökler, yapraklar ve diğer
organlar gibi kara bitkilerini karakterize eden çeşitli yapılardan yoksundur.
Çoğu fototrofiktir, ancak bazıları miksotropik olup, ve hem fotosentezden hem
de organik karbonun osmotrofi, mizotrofi veya fagotrofi yoluyla alımından
enerji elde eder.
Algler,
mor ve yeşil kükürt bakterileri gibi diğer fotosentetik bakterilerin aksine,
fotosentezin yan ürünü olarak oksijen üreten siyanobakterilerden türetilen fotosentetik
mekanizmalara sahiptir. Vindhya havzasındaki fosilleşmiş ipliksi alglerin
tarihi 1.6 ila 1.7 milyar yıl öncesine kadar uzanıyor.
Alg
türleri, geniş yelpazesi nedeniyle, insan toplumunda giderek artan farklı endüstriyel
ve geleneksel uygulamalara sahiptirler. Geleneksel deniz yosunu yetiştirme
uygulamaları binlerce yıldır varlığını sürdürmekte olup, Doğu Asya yemek
kültürlerinde güçlü geleneklere sahiptir. Daha modern su ürünleri
yetiştiriciliği uygulamaları, gıda geleneklerini diğer uygulamalar için
genişletmektedir; bunlar arasında sığır yemi, biyolojik iyileştirme veya
kirlilik kontrolü için alglerin kullanılması, güneş ışığının alg yakıtlarına
veya endüstriyel işlemlerde ve tıbbi ve bilimsel uygulamalarda kullanılan diğer
kimyasallara dönüştürülmesi yer almaktadır. 2020 yılında yapılan bir inceleme,
bu alg uygulamalarının, küresel ekonomiler için kazançlı katma değerli ürünler
sağlarken, iklim değişikliğini azaltmak için karbon tutumunda önemli bir rol
oynayabileceğini ortaya çıkardı.
https://en.wikipedia.org/wiki/Algae
11
Haziran 2024
GERİ (biyoloji)