Ahlaki Nihilizm (moral nihilism)

Ahlaki nihilizm (aynı zamanda etik nihilizm olarak da adlandırılır), hiçbir şeyin ahlaki açıdan doğru veya ahlaki açıdan yanlış olmadığını ve ahlakın var olmadığını savunan meta-etik görüştür.

Ahlaki nihilizm (hiççilik), eylemlerin belirli bir kültüre veya bireye göre yanlış olmasına izin veren ahlaki rölativizmden farklıdır. Aynı zamanda, ahlaki iddialarda bulunduğumuzda, ‘Dünyanın nasıl olduğunu tanımlamak için çaba göstermiyoruz... duygularımızı açığa çıkarıyor, başkalarına belirli şekillerde hareket etmelerini emrediyor veya bir eylem planı ortaya koyuyoruz’ diyen, dışavurumculuktan da farklıdır,

Ahlaki nihilizm bugün genel olarak bir ‘Hata Teorisi’ biçimini alma eğilimindedir; ilk olarak J.L. Mackie tarafından 1977 tarihli ‘Ethics: Inventing Right and Wrong‘ (Etik: Doğruyu ve Yanlışı Keşfetmek) kitabında geliştirilen görüştür.

Hata teorisi ve nihilizm, genel olarak objektif değerlerin veya özelliklerin varlığına ilişkin olumsuz bir iddia biçimini alır. Geleneksel görüşlere göre, bir anlamda bizi ahlaki açıdan harekete geçmeye zorlayan olumsal çıkarlarımızın ötesinde objektif olarak geçerli olan ahlaki özellikler veya yöntemler vardır. Mackie ve Hata Teorisyenlerine göre bu tür özellikler dünyada mevcut değildir, bu nedenle objektif gerçeklere referansla tasarlanan ahlakın da var olmaması gerekir. dolayısıyla geleneksel anlamda ahlak mevcut değildir.

Ancak nihilizme sahip olmak, mutlaka ahlaki veya etik bir dil kullanmaktan vazgeçmek gerektiği anlamına gelmez; bazı nihilistler bunun yararlı bir araç olmaya devam ettiğini iddia ediyor. Aslında Mackie ve Richard Joyce gibi Hata Teorisi'nin diğer çağdaş savunucuları, temel yanlışlıklarının bilincinde olsa bile ahlaki veya etik konuşma ve eylemin kullanılmasını savunurlar. Bu etkinliğin meşruiyeti felsefede bir tartışma konusudur.


Bazı sorular sorarak birkaç görüş ayırt edebilir (Moral and Aesthetic Value)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Moral_nihilism

28 Kasım 2023

 

GERİ (felsefe, TABLO)