Agrostoloji (agrostology)

Agrostoloji (bazen graminoloji), otların (Poaceae veya Gramineae familyası) bilimsel çalışmasıdır. Saz familyasının (Cyperaceae), hasırotu familyasının (Juncaceae) ve saz veya kedi kuyruğu familyasının (Typhaceae) çimen benzeri türleri genellikle graminoid kategorisindeki gerçek otlar arasında yer alır, ancak kesin olarak söylemek gerekirse bunlar agrostoloji çalışmalarına dahil edilmez. Graminoid kelimesinin aksine, gramineous ve graminaceous kelimeleri normalde ‘gerçek çimlere (Poaceae) ait veya bunlarla ilgili’ anlamında kullanılır.

Agrostoloji, yabani otlakların bakımında, tarımda (pirinç, mısır, şeker kamışı ve buğday gibi mahsul bitkileri ve birçok hayvan yemi türü otlardır), kentsel ve çevresel bahçecilikte, çim yönetimi ve çim üretiminde, ekoloji ve korumada önem taşır.

Agrostolojiye önemli katkılarda bulunan botanikçiler arasında, Jean Bosser, Aimée Antoinette Camus, Mary Agnes Chase, Eduard Hackel, Charles Edward Hubbard, A. S. Hitchcock, Ernst Gottlieb von Steudel, Otto Stapf, Joseph Dalton Hooker, Norman Loftus Bor, Jan-Frits Veldkamp, William Derek Clayton, Robert B Shaw, Thomas Arthur Cope sayılabilir.


Agrostoloji; otlarla ilgili tipik bazı örnekler (kaynaklar: Wiki),

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Agrostology

19 Temmuz 2024

 

GERİ (biyoloji)