Adaptasyon (adaptation)

Biyolojide adaptasyonun birbiriyle ilişkili üç anlamı vardır. Birincisi, organizmaları çevrelerine uygun hale getiren, onların evrimsel uyumunu artıran, doğal seçilimin dinamik evrimsel sürecidir. İkincisi nüfusun bu süreçte ulaştığı bir durumdur. Üçüncüsü ise, doğal seçilim yoluyla korunan ve gelişen, her bir organizmada işlevsel bir role sahip olan fenotipik bir özellik veya adaptif özelliktir.

Tarihsel olarak adaptasyon, Empedokles ve Aristoteles gibi antik Yunan filozoflarından beri anlatılmaktadır. 18. ve 19. yüzyıl doğa teolojisinde adaptasyon, bir tanrının varlığına delil olarak kabul ediliyordu. Charles Darwin bunun yerine, bunun doğal seçilimle açıklanabileceğini öne sürdü.

Adaptasyon, alel frekanslarındaki değişimle ölçülen evrim hızını yöneten biyolojik uygunlukla ilgilidir. Çoğu zaman, iki veya daha fazla tür, çiçekli bitkiler ve polen yayan böcekler gibi diğer türlerin adaptasyonlarıyla birbirine kenetlenen adaptasyonlar geliştirirken birlikte uyum sağlar ve birlikte gelişir.

Taklitçilikte türler diğer türlere benzeyecek şekilde evrimleşir; Müllerian taklitçiliğinde bu, güçlü bir şekilde savunulan türlerin (sokabilen eşek arıları gibi) her bir grubunun kendi savunmalarını aynı şekilde tanıtması nedeniyle, karşılıklı yarar sağlayan bir ortak evrimdir. Bir amaç için geliştirilen özellikler, dinozorların yalıtkan tüylerinin kuş uçuşu için seçilmesi gibi, farklı bir amaç için seçilebilir.

Adaptasyon, işlev ve amaç (teleoloji) ile ilgili olduğundan biyoloji felsefesinde önemli bir konudur. Bazı biyologlar adaptasyonda amaç ima eden terimlerden kaçınmaya çalışırlar, özellikle de bu bir tanrının niyetini ima ettiği için, ancak diğerleri adaptasyonun zorunlu olarak bir amaca yönelik olduğunu belirtir.


(a) Jean-Baptiste Lamarck'ın iki faktöründen ikincisi; adaptif kuvvet (b) A ve B görüntüleri gerçek eşekarılarını, diğerleri Batezyen taklitlerini gösterir; üç uçan sinek ve bir böcek

Lamarck'ın evrim teorisine katkısı, simyasal bir kompleksleştirici kuvvetin organizmaları bir karmaşıklık merdivenine çıkardığı (karmaşıklaştırıcı kuvvvet) ve ikinci bir çevresel kuvvetin, onları diğer organizmalardan farklılaştırarak özelliklerin kullanılması ve kullanılmaması yoluyla yerel ortamlara uyarladığı (adaptif kuvvet), gerçekten uyumlu ilk biyolojik evrim teorisinden oluşuyordu.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Adaptation

15 Nisan 2024

 

GERİ (biyoloji)