U, Ü

Uçuculuk (Volatility): Buharlaşma eğilimi olarak tanımlanabilir. Hidrokarbon karışımlarının (örneğin yakıtların) uçuculuğunu iki fiziksel özelliği belirler; bunlar, buhar basıncı ve distilasyon profilidir. Çok uçucu bir yakıtın buhar basıncı yüksek ve distilasyon başlangıç sıcaklığı düşüktür.

UF: Üre formaldehit.

UHMW: Ultra yüksek molekül ağırlıklı polimer (genellikle polietilen için kullanılır).

Umulan Kaynaklar (Prospective Resources): Keşfedilmemiş, gelecekte üretilebilir kaynaklardır; bunlardan teknik ve ekonomik olarak üretim yapılabilir.

Uncertainty: Belirsizlik

Unconformite: Bir aşınmış yüzeydir; rezervuar yatakları bu yüzeyin altındaysa yüzey (unconformite) bir yana eğilir ve üzerindeki geçirimsiz yataklar bir örtü oluşturur, sonra bir kapanlama geometrisi meydana gelir.

Unproved Rezervler: İspatlanmamış Rezervler.

UOP: Universal Oil Products

Up-Dip Plug: Bu tip bir kapan petrolün yukarı doğru akışını engelleyerek diğer çok elverişli bir rezervuar kayacına akmasını önler; kanallarda biriken geçirimsiz kalıntılar rezervuarın alt kısımlarıyla teması kesen bir tapa veya set oluşturur. Rezervuarın porozitesi ve geçirgenliğinin değişmesiyle alt kısımları geçirgen ve poröz, dolayısıyla hidrokarbonlar içerirken, üst kısımları geçirimsiz ve nonporöz olur. Bunun sonucunda rezervuarın bir kısmı sadece su tutar, petrol veya gaz yakalayamaz.

Uyumlu (Compatible): Birbiriyle karıştırılan farklı karışımların çökelti oluşturma eğilimini tanımlayan bir terimdir; örneğin farklı iki yakıt karıştırıldığında içerdikleri bileşikler birbirleriyle etkileşerek faz ayrılması veya çökelmelere neden olmuyorsa bunlar uyumlu maddeler denir.

Uzama (Elongation): Gerdirilen bir maddenin, uzunluğundaki (kopmadan önce) artıştır.

Üç Boyutlu Sismik: bak. Sismik, Üç Boyutlu

Üçüncü Üretim (Tertiary Recovery): İkinci üretimden sonra hala kuyuda kalan petrolü, sadece basınçlandırma yöntemleriyle değil, kalıntının akışkanlığı gibi bazı özelliklerini de ıslah ederek çıkarma yöntemidir. Üçüncü üretim teknikleri arasında buharla yüzdürme ve kimyasal maddeler injeksiyonu gibi yöntemler sayılabilir.

Üre Formaldehit Reçinesi (UF): Üre ve formaldehitten elde edilen amino reçinelerdir; ısıtıldıklarında ve bazı kimyasal maddeler (katalizörler veya sertleştiriciler) konulduğunda sertleşirler.
Üretilebilir Kaynaklar (Recoverable Resources): Keşfedilmiş veya keşfedilmemiş birikimlerden üretim yapılabileceği tahmin edilen hampetrol miktarıdır.

Üretilemeyen Kaynaklar (Unrecoverable Resources): Keşfedilmiş üretilemeyen kaynakların (discovered unrecoverable resources) alt sınıfıdır; bunlardan teknik olarak da ekonomik olarak da üretim yapılamamaktadır.

Üretim Faktörü: Bir rezervuardan üretilmiş petrol (veya gaz) hacmi ile üretilebilir petrol (veya gaz) hacmi arasındaki orandır.

Üretim Suyu: Yüzey altından yağ ve gazla beraber çıkarılan sudur; rezervuardan gelen ve oluşum içine injekte edilen sularla üretim/işlemleme prosesleri sırasında ilave edilen bazı kimyasal maddelerden oluşur. Üretim suyuna “salamura” (fazla miktarlarda mineral ve tuz da içerebilir) veya “oluşum suyu” da denir. Bazı üretim suları oldukça temizdir ve yasal şartnamelere uygun olmak koşuluyla çiftlik hayvanlarında ve sulamada kullanılabilirler.