Sol Jel Proses (sol-gel process)

Sol-jel proses bir ıslak-kimyasal tekniktir; kimyasal bir çözelti (çözelti sol) veya koloidal tanecikler (nanoskala partiküller için sol) kullanılarak integre bir ağ yapı (jel) üretilir. Sol-jel teknolojinin farklı aşamaları ve rotalarıı Şeki1’de gödterilmiştir.

Proseste önce, çözelti içinde katı partiküller içeren kararlı bir sol hazırlanır ve takiben bu sol, polikondensasyon veya poliesterlaşme reaksiyonuyla jelleştirilir. İçerdiği sıvı fazın uzaklaştırılması için jel kurutulur. Son aşamada, jellerin densifikasyonu (yoğunlaştırılması) ve dekompozisyonu için yüksek sıcaklık uygulanır; jel ağ yapıdaki gözenekler çöker ve kalıntı organik kontaminantlar uzaklaşır.

Sol-jel, iki aşamalıdır; sol ve jel. Sol, sıvı bir fazda katı taneciklerin koloidal süspansiyonu, jel ise fazlar arasında oluşan bağlantılı ağ yapıdır. Sol-jel prosesi iki temel reaksiyon içerir: (1) hidroliz ve (2) kondensasyon (veya polikondensasyon). Her iki reaksiyonla da partikülat metalik soller yerine polimerik (1 nm’den daha büyük oksit tanecikler içermeyen) soller elde edilir. İki reaksiyon da çok-aşamalı prosesler olup sırayla meydana gelir. (M: metal).

1.         M(OR)4 + H2O ® HO–M(OR)3 + ROH

2.         (OR)3M–OH + HO–M(OR)3 ® (OR)3M–O–M(OR)3 + H2O
(OR)3M–OH + RO–M(OR)3 ® (OR)3M–O–M(OR)3 + ROH


Sol-jel öncüller metal alkoksitler veya inorganik ve organik tuzlar olabilir. Metal (Si, Ti, Zr, Al, B…) alkoksit öncüllerle çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Reaksiyonlar yukarıda verilen eşitliklere benzer yollar izler. Şekil-2 ve 3’de tipik iki sol-jel prosesi şematik aşamaları gösterilmiştir.



Şekil-1: Sol-jel teknolojinin farklı aşamaları ve rotaları




Şekil-2: Sol-jel prosesi


Şekil-3: Sol-jel prosesi