Poröz Malzeme (porous material)

Poröz (gözenekli) malzeme, boşluklar, kanallar veya gözenekler şeklinde boş alanlar içeren katı bir gövdedir.

Gözenek boyutları genellikle katı gövdenin geometrik boyutlarından çok daha küçüktür. Yapısal olarak tüm gözenekli katılar, iki sınıfa ayrılır; korpüsküler ve sünger benzeri yapılar. Korpüsküler gözenekli malzemeler (örneğin silis jelleri) farklı şekil ve boyutlarda ergimiş partiküllerden oluşur ve gözenekler bu partiküller ve bunların toplulukları arasındaki boşluklardır. Sünger-benzeri cisimlerde (örneğin poröz camlar) bireysel aıl partikülleri ayırmak imkansızdır ve gözenekleri, çeşitli şekilde ve değişken kesitli kanal ve boşluk ağları oluşturur. Çoğu durumda, poröz yapı veya porlar sentez sırasında oluşturulur ve çeşitli koşullara bağlıdır; oksit gözenekli cisimler için bu koşullar, çözücü türü, sistemin pH'sı, kalsinasyon sıcaklığı, v.s.’dir. Ancak, sentez sonrası modifikasyonlar gözenek sisteminde değişikliklere neden olabilir. Poröz cisimlerin ana karakteristikleri gözeneklilik, gözenek boyutu dağılımı ve spesifik yüzey alanıdır. Açık ve kapalı gözenek arasında da bir fark vardır. Açık gözeneklerden farklı olarak, gövde içinde bulunan kapalı gözenek sistemleri, dış ortamla iletişim kurmaz.

Mezoporoz malzeme, 2-50 nm aralığında çaplarda kanallarn veya oyuklar içeren poröz malzemedir.

Mezoporoz malzemeler arasında, pratik açıdan en ilginç olanları, oldukça dar gözenek boyutu dağılımına sahip yapılardır. Bu tür objelerin kimyasal bileşimi farklı olabilir, silikatlar ve alüminosilikatlar (MCM-41, SBA-15 gibi yapılarla birlikte), titanyum, zirkonyum, seryum, karbon malzemeler gibi. Mezoporoz malzemelerin sentezinde uygulanan en yaygın yöntem, etrafında inorganik bir çerçevenin oluşturulduğu organik bir şablonun (yapı oluşturucu ajan) kullanımına dayanır. Organik bileşenin uzaklaştırılmasıyla, başlangıç şablonunun boyutuna göre belirlenen gözenekler oluşur.

Nanoyapılı mezogözenekli katıların sentezi, uzun zincirli organik sürfaktanların (yüzey aktif substans) şablonlar olarak kullanıldığı supramoleküler kalıplama metoduna dayanır. Surfaktan moleküllerinin bir silika öncül varlığında birleştirilmesi, silika ağı oluşmasıyla kompozit bir meyapıya yol açar. Yüzey aktif maddenin daha sonra uzaklaştırılmasıyla, sürfaktan grubunu kopyalayan gözenekli sistemlere sahip bir mezogözenekli malzeme meydana gelir (Şekil). Bu yöntemle, dar gözenek boyut dağılımları, yüksek BET (Brunauer-Emmett-Teller) yüzey alanları (~ 1000 m2 g-1) ve ayarlanabilir gözenek boyutlu (kullanılan yüzey aktif cismine bağlı olarak) olan katılar üretilir. Ayrıca, çok sayıda farklı katının, inorganik, organik-inorganik hibridlerin ve organik katıların sentezine uygulanabilir.

Mesoporöz substanslar (malzemeler), katalizörler, adsorbentler, sensörler, optik, elektronik ve tıp malzemeleri olarak kullanılır. Nanoteknolojide, mezo-gözenekli malzemeler, nanoboyutlu izole partiküllerin, nanorçubukların, v.s. sentezi için matrisler (nanoreaktörler) olarak kullanılırlar.




M41S grubunun farklı supramoleküler yapıları ve TEM görüntüleri