Nanomalzeme Nedir?

Nanobilim geleceğin bilimi olarak algılanmasına rağmen, gerçekte yaşamımızda ve doğal (organik ve mineral) dünyadaki tüm sistemlerin temelidir. Her gün yüzlerce nanobilim örneği görürüz; yer çekimine karşı tavanda yürüyen kertenkelelerden yanardöner renklerdeki kelebeklere kadar. Doğada karmaşık sorunlara bulunmuş olağan üstü çözümlerle karşılaşılır. Yani, bir anlamda doğal nanobilim nanoteknoloji için temel ve ilham kaynağıdır.

Doğal malzemeler nanobilimi anlamanın en basit yoludur. Örneğin, mikroskop görüntüleri, makro objelerden başlayarak (bir bitki yaprağı gibi), büyütülen görüntülerde daha ince ve daha da ince dokulara kadar inildiğinde çok farklılaşır.

Her malzeme, prensipte nanosakalada tanımlanabilir. “Doğal nanomalzemeler” doğal dünyanın (hayvanlar ve mineraller) malzemeleridir; el yapımı değildir ve nanoyapı özünde olduğundan dikkat çekici özelliklere sahiptir.

Bir substansın özellikleri ve kimliği molekül yapısına bağlıdır. Biyolojik bir malzemenin nanoyapısı, onun supramoleküler orgaizasyonundan kaynaklanır; böyle bir organizasyonda onlarca-yüzlerce molekül şekil ve form olarak nanoskala seviyededir. Bu nanoyapılarla ışık, su ve diğer malzemelerin etkileşimiyle makrosaklada etkileyici özelliklere sahip doğal malzemeler elde edilebilir.

Günlük yaşamda, yer çekimine karşın tavanda yürüyebilen kertenkeleden yanardöner renklerde kelebeklere, geceleri parlayan ateşböcelerine kadar yüzlerce nanobilim örneğiyle karşılaşırız.

Bazı doğal nanomalzemeler aşağıda kısaca özetlenmiştir.

·         Doğal erozyon ve volkanik olaylardan oluşan nanopartiküller.

·         Nanoyapılı killer gibi mineraller: Killer, ince bir 2D kristal yapı olarak tanımlanan tabakalı bir silikat tipidir.

·         Süt ve kan (sıvı kollidler), sis (aerosol tip), jelatin gibi doğal kolloidler: Bu malzemelerde nanopartiküller bulundukları ortamda (sıvı veya gaz) dispers haldedir, çözelti şeklinde değildir. Doğal kolloidlerde ışık saçılması olayı gözlenir ve renkleri (kan ve sütte olduğu gibi) çoğu zaman içerdiği nanopartiküller tarafından ışığın saçılmasından ileri gelir.

·         Kabuk (shell), mercan ve kemik gibi mineralleşmiş doğal malzemeler: Kendiliğinden, diğer doğal malzemelerle (olimerler gibi) kalsyum karbonat kristallerden oluşmuş üç boyutlu yapılardır.

·         Deri, pençe, gaga, tüy, bounuz, saç gibi malzemeler: Bu malzemeler keratin, elestin ve kollajen gibi çok esnek proteinlerden oluşur.

·         Kağıt ve pamuk, çoğunlukla selülozdur. Pamuğun yüksek kuvvetti, dayanıklılığı ve absorbans özelliği fiberlerin nanoskalar düzeninden ileri gelir.

·         Böcek kanatları ve opaller: Opallerde ve kelebeklerde görülen renkler doğrudan oların ince yapılarıyla ilişkilidir.

·         Örümcek ipeği: İpek, bilinen en kuvvetli malzemedir; aynı ağırlıtaki çeliken beş kat daha kuvvetlidir. Örümcek ipeğinin fevkalade özelliği proteinlerin nanoskala seviyede organizasyonundan dolayıdır.

·         Lotus yaprağı ve latin çiçeği: Bu bitkilerin yapraklarının nanoyapısı onlara olağanüstü yüzey özellikleri ve “kendini-temizleme” yeteneği kazandırır.

·         Kertenkele ayağı, fonksiyon ve nanoyapı arasındaki ilişkinin şaşırtıcı ve hayret verici bir örneğidir.

Doğal malzemeler, sadece biyolojik malzemelerin hayret verici özelliklerini anlamada değil, gelişmiş özellikler içeren yeni malzemelerin dizaynı ve mühendisliği konularında da ilham vericidir. Pek çok biyolojik malzemenin dikkat çekici özellikleri, kompleks ve genellikle de hiyerarşik yapılarından kaynaklanır; son derece uyumlu ve çok fonksiyonludurlar. Bunlar, gelişmiş yapay pek çok malzemenin (güneş piller, yakıt pilleri, tekstil, ilaç taşıyıcı sistemler, v.s.) dizaynında köklü birer model oluştururlar. Doğadaki ilham kaynağı bazı basit yasalara dayanır: Doğa güneş ışığıyla vardır; sadece ihtiyacı olduğu kadar enerji kullanır; doğal nanomalzemeler yüksek seviyede enerji verimlidir. Doğada her şey ‘geri-dönüşümlüdür, atık ürünler minimumdur. Doğa, çeşitliliği ve lokal uzmanlığı korumasına rağmen işbirliğine yatkındır.


Doğadan Ders Almak (Biyomimetikler)

“Nanoteknoloji” oldukça yeni bir sözcüktür, ancak tümüyle yeni bir alan değildir. Yeryüzünde yaşamın varoluşundan (3.8 milyar yıl öncesinden) başlayarak doğada makroskaladan nanoskalaya pek çok malzeme, obje (şey, nesne) ve proses oluşmuştur. Bu objeler ve prosesler, fonksiyonlarını anlayıp benzer ortamların yaratılmasıyla nanomalzemeler ve özel proseslerin geliştirilmesinde kılavuz olmuştur. Biyolojik olarak yaratıcı dizayn, adaptasyon veya doğadan türetme “biyomimetik”, yani “biyotaklit” olarak tanımlanmıştır (1957 Otto Schmitt).

Bakteriler, bitkiler, kara ve suda yaşayan hayvanlar, deniz kabukluları ve örümcek ağları gibi ticari önemi yüksek çok sayıda obje vardır. Şekil-1’de doğadaki bazı objeler ve bunların bazı fonksiyonları, Şekil-2’de çeşitli teknolojik gelişimlere ilham kaynağı olan bazı doğal örnekler verilmiştir.

Malzeme mühendisliğinde “biyomimetikler” olarak adlandırılan yapay taklit (mimik) malzemelerin üretimi üzerinde çalışılmaktadır. Biyomimetiklerin temel elemanı nanobilimdir. Biyomimetikler, kompleks yaşamsal sorunları çözebilmek amacıyla doğal modellerin, sistemlerin ve elementlerin imitasyonudur; yani yapay olarak hazırlanmış, taklitlerdir. Tipik bazı biyomimetik malzemeler ve taklit edilen kaynaklar Tablo’da verilmiştir.



Şekil-1: Doğadan bazı objeler ve seçilmiş bazı fonksiyonları




Şekil-2: Doğadan bazı örnekler; (a) lotus etkisi, (b) etobur bitkinin bezesi, (c) su böceği- uzun bacakları ile su üzerinde yürüyen böcek-, (d) geko-bir tür kertenkele, BR – dal, SP – spatula – (e) köpek balığının pul yapısı-sürüklemeyi azaltır-, (f) kuş kanadı, (g) örümcek ağı-ipek-, (h) güve gözleri-yansıtmama özelliği


Tablo: Bazı Biyomimetik Malzemeler ve 
Taklit Edilen Kaynaklar

Biyomimetik Malzeme
Taklit edilen Kaynak
Polimerler
Sedef altyapısı
Yapısal elementler
Odun, bağ dokular ve kemik
Elektrik iletimi
Yılan balığı ve sinir sistemi
Fotoemisyon 
Derin-deniz balığı ve ateş-böcekleri
Fotonik kristaller
Kelebek ve kuş kanatları
Hidrofobik yüzeyler
Lotus yaprakları ve insan derisi
Adhesivler
Kertenkele ayakları
Yüksek gerilme kuvvetli fiber
Örümcek ipeği
Yapay zeka ve hesaplama
İnsan beyni