Polimer Matris Kompozitler; Üretim Prosesleri (production processes)

Polimer matris kompozitler (PMC) matris olarak bir polimer reçine ve takviye olarak da fiberler veya diğer takviye malzemeler içeren kompozitlerdir. Fiber takviyeli polimerlerde (FRP) takviye malzeme sürekli (uzun) veya kısa fiberlerdir. Takviye faz ve matris arasındaki etkileşim kuvvetli kimyasal bağlardan zayıf sürtünme kuvvetlerine kadar farklı şekillerde olabilir. Arayüz olarak tanımlanan bu tür etkileşimler takviyelerin uygun malzemelerle kaplanarak kullanılmasıyla kontrol altında tutulur.

Kompozit malzemeler bir bütün olarak ele alındığında açıkça görüldüğü gibi, pek çok seçim yapmayı gerektiren elemanların arasından isabetli seçimlerin yapılması gerekir. Bunların başlıcaları üretim formülasyonları içinde yer alan çok sayıdaki reçine, takviye, çekirdek v.s. dir. Tüm bu maddelerin kendilerine özgü özellikleri vardır; örneğin, kuvvet, sertlik, dayanıklılık, ısıya karşı direnç, fiyat, üretim hızı, vs, gibi. Ancak üretilen bir kompozitin özellikleri sadece, üretiminde kullanılan her bir malzemenin özellikleriyle sınırlı olmaz, bunların elde edilme yöntemlerine ve ne miktarlarda kullanılması gerektiğine ve kompozitin üretim proseslerine (prepregleme, şekillendirme, kalıplama, v.s.) de bağlı olarak değişir.

Üretim formülasyonları, üretilecek malzemeye bağlı olarak gerekli tüm parametreleri karşılayabilecek bileşikler bir araya getirilerek hazırlanır. Bunlar matrisler, takviyeler, çekirdekler, yapıştırıcılar ve solventlerdir.

Matris malzemeler termoset (TS) polimerler (en popüler matris malzemeler) ve termoplastik (TP) kalıplama bileşikleridir. Elastomerler de tipik matris malzemelerdir; bu gruptaki polimerler genellikle termoset polimerler içinde yer alır. Tipik reçineler olarak, epoksiler, poliüretanlar, fenolikler, amino reçineler, bismaleimid (BMI), polietersülfon (PES), polietereterketon (PEEK) sayılabilir.

Takviye malzeme uygun geometrik formlarda fiberler, partiküller ve flaklardır. Örneğin, seramik, metal, bazı polimerler, karbon veya boron gibi elementler olabilir. Mühendislik uygulamalarda takviye faz olarak çoğunlukla fiberler kullanılır. En yaygın fiber malzemeler cam, karbon ve aromatik bir poliamid olan kevlardır. Fiberler sürekli filamentler veya kesilmiş kısa formda olabilir. Rovingler, dokuma rovingler, yarnlar, dokuma yarnlar, v.s çeşitli fiber formlardır. Matlar ve preformlar da önemli takviye malzemelerdir. Matlar, rastgele oryente edilmiş, bir bağlayıcıyla gevşekçe birbirlerine tutturulmuş kısa fiberlerdir. Matlar kesilip şekillendirilerek bazı kalıplama proseslerinde preformlar olarak kullanılır.

Çekirdek malzemeler fiberglas/fenolik balpeteği, aramid/fenolik balpeteği, köpük, kapalı hücre, PMA, sintatikler (reçine matriste cam küreler), katı laminatlar veya metalik çekirdek ilavesi, eklemeler ve çeşitli fonksiyonel malzemelerdir.

Yapıştırıcılar çeşitlidir; pastalar, film, köpük, toz kuvvetlendiriciler, nano katkılar formda olabilir. Solventler reçine veya kürleme maddesinin bir parçasıdır, ayrıca üretimde ve temizlik amaçlı da kullanılırlar. Ketonlar, alkoller klorlu hidrokarbonlar tipik solventler olarak sayılabilir.

Prepregler, bir reçine matris malzemeyle (kısmen kürlenmiş) preimpregne edilmiş fiberdir; bu impregne fiberler üç temel formda olabilir: dokuma fabrikler, rovingler (yarı bükülmüş iplik), unidirectional (tek-yönlü) teypler. Kürleme şekillendirme sırasında veya sonrasında tamamlanır. Sürekli fiberlerle hazırlanan preformlar yüksek kuvvet ve modüle sahip olduğundan, kısa fiberli preformlara göre daha avantajlıdır. Prepreg 00C’nin altındaki sıcaklıklarda depolanır; çünkü termoset matris oda sıcaklığında kürlenme reaksiyonuna uğrar. Keza, oda sıcaklığında kullanılırken de işlemlerin en kısa zamanda bitirilmesi gerekir. Prepregin gerekli şartlar altında yaşam süresi 6 ay kadardır. Preimpregne üreticilere genellikle teyp şeklinde verilir, bunlar, herhangi bir reçine ilavesine gerek olmadan kalıplanabilir ve tamamıyla kürlenebilir.

Kürleme, sıvı termoset bir ön-polimerin sertleştirilmesi işlemidir. Kürleme bir dizi kimyasal reaksiyonlar sonucu gerçekleşir. Öncelikle ısıyla aktivasyon yapılır; orijinal pre-polimer molekülleri çapraz bağlanmaya uğrayarak yapısal değişime uğrar ve önce yavaş, sonra aniden viskozitesi artar. Bu noktada reçine ‘jel’ haline gelmiştir ve 3D moleküler ağ yapısı oluşur. Bu aşamadan sonra jel ağ yapısı sıkılaşır, ürün sertleşir, reaksiyonların ilerlemesi kesilir (belirli bir sıcaklıkta). Elde edilen ürün ‘vitrifiye (camsı)’ olarak tanımlanır. Kürlemede önemli parametreler zaman, sıcaklık ve basınçtır. Kürleme oda sıcaklığında ve atmosfer basıncında veya kontrollü sıcaklık ve basınç uygulamalı koşullarda gerçekleştirilir.

Termoset reçineler oda sıcaklığında kürlenebilen malzemeler olduğundan hand layup veya spreyup prosesleriyle kürlenebilirler. Isıtma uygulanarak yapılan kürleme işlemlerinde sıcaklığın kontrol altıda tutulması önemlidir; bu amaçla bazı kürleme fırınları vakum sistemi ile desteklenir. Kalıbın fırına konulmasının zor olduğu koşullarda malzemeye infrared ısıtma uygulanır. Kürleme ısı ve basınç kontrollü bir otoklavda da yapılabilir.

Açık kalıplama prosesleri ortam sıcaklığında ve atmosferik basınçta yapılır. Parçalar basınçlı silindir fırçayla, püskürtmeyle ve manuel olarak yerleştirilir. Açık kalıplamada sadece bir kalıp  (pozitif veya negatif) kullanılır; kalıplar odun, takviyeli plastikler ve levha metal gibi malzemelerden olabilir. Kalıba öncelikle, silikon, polivinilalkol, fluorokarbon veya bazı durumlarda plastik film gibi, malzemenin kalıptan çıkmasını kolayca sağlayan bir madde uygulanır. En iyi yüzey kalitesi, kalıp içinin takviye edilmemiş bir jelle kaplanmasıyla sağlanır. Kalıplanacak malzemeler (reçineler, fiberler, matlar, woven rovingler, prepregler) kalıba, istenilen kalınlıkta olacak şekilde tabakalar halinde yerleştirilir. Sonra kürleme yapılır, ve kalıplanmış malzeme kalıptan çıkarılır. Açık kalıplama prosesleri genellikle, fiber takviyeli doymamış poliesterler ve epoksi reçinelere uygulanır. Fabrikasyon metotları arasında hand lay-up, otomatik teyp lay-up, ve  sprey lay-up  sayılabilir.

Kapalı kalıplama prosesleri kompozit malzemenin kapalı bir kapta veya odacıkta şekillendirdiği veya üretildiği işlemlerdir. Sıvı reçine karışımı veya prepreg malzeme kürleme kademesi için kaba konulur. Tüm proses kapalı olduğunda dışarıdan müdahale çok azdır. Kapalı kalıplama prosesinde üretim hızı yüksektir, çok kompleks üç-boyutlu şekiller yapılabilir ve edilen ürünün tüm yüzeyleri muntazamdır. Kapalı kalıplama prosesinde kullanılan gereçler kompleks, kuvvetli ve ağır malzemeler olduğundan, açık kalıplamadakilere kıyasla daha pahalıdır. Kompresyon kalıplama, reçine transfer kalıplama(RTM) ve injeksiyon kalıplama prosesleri tipik kapalı kap kalıplama prosesleridir.

Ardışık veya batch (yığın) prosesler her defasında tek bir parçanın üretildiği proseslerdir; genellikle parçalar küçük ve kompleks olduğunda, kürleme fazının kritik olduğu hallerde, veya az sayıda ürün istendiğinde uygulanır.

Sürekli prosesler bir dereceye kadar otomatik proseslerdir; aynı parçalar çok sayıda ve oldukça hızlı üretilir. Bu tip proseslerde genellikle reçine karışımı kalıp içine pompalanır ve takiben kapalı sistemde kürlenir.


Şekil-10: Fiber takviyeli polimer (FRP) kompozit üretimi akım şeması


Şekil-11: Polimer matris kompozit üretimi akım şeması


4.3.1. Termoset Bazlı Polimer Matris Kompozitler (PMC)

a. Islak (Wet) Lay-Up / Hand Lay-Up Prosesi

Hand lay-up (elle yayma) fiber-reçine kompozit üretiminde kullanılan en eski ve en basit yöntemdir. Reçine ve fiber (veya kesilmiş prepregler) kalıba manuel olarak konulur, ortamdaki hava uzaklaştırılır. Sertleştirme genellikle oda sıcaklığında yapılır, ısıtılarak sertleşme çabuklaştırılabilir.

Şekil-12: Hand-lay-up prosesi

Malzeme, herhangi bir reçine (örneğin, epoksiler, poliesterler, vinilester, fenolikler, v.s.) olabilir, herhangi bir fiber ve çekirdek (veya göbek) kullanılabilir.

Hand-lay up basit ve kolay bir prosestir, oda sıcaklığında kürlenen reçineler kullanıldığında kullanılan gereçler ucuzdur, fiber içeriği yüksek ürünler elde edilir.

Hand lay-up emek yoğun bir prosestir, ürünün kalitesi işlemi yapanın deneyim ve yeteneğine göre değişir.

Hand lay-up yüzey alanı büyük olmayan (birkaç feet2) çeşitli boyutlardaki bazı teknik parçaların üretiminde kullanılan bir yöntemdir. Uygulama alanları arasında uçak iskeleti parçaları, standart rüzgâr türbin kolları, kayıklar, araç bedeni, tanklar, yüzme havuzları ve kanallar sayılabilir.


b. Sprey Lay-Up (Püskürtmeyle Yığma) Prosesi

Sprey lay-up bir açık kalıplama prosesidir. Fiber bir el tabancasıyla kesilir ve kalıptaki katalizlenmiş reçine içine beslenir. Oluşan (çökelti) malzeme standart atmosferik koşullarda kürlemeye bırakılır.

Şekil-13: Sprey lay-up prosesi

Sprey Lay-up reçine olarak, özellikle poliester reçinelerin ve camsı roving fiber formların tercih edildiği, çekirdek yapıya gerek olmayan bir kalıplama yöntemidir. Uzun zamandan beri uygulanan bir metottur, fiber ve reçinenin çok çabuk çöktürülmesi sağlanır. Kullanılan gereçler ucuzdur.

Laminatlar reçinece zengin malzemelerdir, dolayısıyla ağırdırlar. Sadece kısa fiberlerle çalışıldığından laminatın mekanik/termal özellikleri sınırlıdır. Sprey edilebilmesi için reçine viskozitesinin düşük olması gerekir.

Robotların kullanıldığı otomatik sistemlerde ürün kalitesi çok kararlıdır. Tipik uygulama alanları arasında hafif yük yapı panelleri. büyük boyutlardaki parçalar, kompleks şekiller, karavan bedenleri, banyo küvetleri sayılabilir.


c. Otomatik Teyp Lay-Up (ATL) Prosesi

Otomatik fiber yerleştirme, kompozit malzeme elemanlarının bir yüzey üzerine elle değil bir makine vasıtasıyla konularak yerleştirildiği bir prosestir. Halen uygulanmakta olan çeşitli fiber yerleştirme tekniği vardır.

Bunlardan birinde bir teyp lay-up makinesi kullanılır. Makineye besleme bir prepreg teyp rulodan yapılır. Bilgisayar kontrollü olarak dağıtıcı silindir başlık hareket eder ve malzemenin yayılacağı yüzeye, tam yerine ve uygun oryantasyonda konumlanır; yüzeye gerekli uzunlukta ve genişlikte bir parça teyp çeker, otomatik olarak keser ve bulunduğu yere yayar. İşlemi takiben başlık hemen farklı bir konuma geçer ve peş peşe aynı proses tekrarlanır.

Şekil-14:  Otomatik tow/dar teyp yerleştirme tekniği

Bu yöntem ilk-jenerasyon fiber yerleştirme tekniğidir ve karmaşık olmayan büyük malzemelerin hazırlanmasına uygundur. Diğer fiber yerleştirme tekniği tow/dar-teyp yerleştirmedir. Otomatik tow/dar teyp yerleştirmede besleme, tek tek dar teypler şeklindeki tow veya dar şeritler şeklinde kesilmiş geniş bir teyptir. Dağıtıcı silindir başlığı dar teyp şeritleri tabana yayar, durur ve diğer şeridi çeker.

Malzemeye istenilen kalınlık ve kuvvet kazandırılırken ağırlığın minimumda tutulması önemlidir.

ATL kompleks malzemelerin elde edilebilmesine olanak veren bir şekillendirme prosesidir. Tipik uygulama alanları uçak kanadı kaplamalar ve uçak gövdesidir.


d. Filament Sarma Prosesi

Proseste reçineyle ıslatılan filamentler dönen bir silindirik mandrel üzerine, gerekli mekanik özellikleri karşılayacak değişik açılarda sarılır. Oluşan yapı kürlenir ve sonra mandrel çıkarılır. Filamentler (veya teyp, tow, bant olabilir), ya önceden polimerle bir ön-kaplama işlemine tabi tutulur, veya bir polimer banyosuna çekilerek termoset reçineyle doyurulur (impregnasyon). Banyodan sürekli olarak bir mandrel üzerine sarılır. Sarma işlemi genellikle otomatik olarak yapılır. Sarma yeterli seviyeye ulaştığında bir fırında veya oda sıcaklığında kürleme yapılır.

Malzeme olarak epoksiler, poliester, vinilester ve fenolikler gibi çeşitli reçineler ve farklı fiberler kullanılabilir. Çekirdek herhangi bir çekirdek olabilir. Çok hızlı ve ekonomik bir metottur. Önceden fiberlerin fabrik forma dönüştürülmesi gerekmediğinden fiber fiyatı düşüktür. Her fiber üzerindeki reçine miktarı kontrol altında tutulabilir.

Filament sarma prosesi girintili-çıkıntılı kompleks şekiller için uygun değildir. Reçine viskozitesinin düşük olmalıdır. Malzemenin dış yüzeyi kalıplanmamış haldedir.

Uygulamalar arasında kompozit borular, tanklar ve basınçlı kaplar sayılabilir.

Şekil-15: Filament sarma prosesi


e. Pultruzyon Prosesi

Sürekli fiberler reçine tankına çekilir ve fiberlerin reçine ile doygun hale gelmesi (impregne) sağlanır. Reçine ile doygun fiberler çelik bir ön-şekillendirme kalıbına verilerek şekillendirilir ve buradan kürleme kalıbına gönderilir; kalıbın sıcaklığı reçine matrisini kürleyebilecek sıcaklığa ayarlanır. Üretim hızı ~1 m/dakika dolayındadır. Elde edilen parçalar sürekli fiberlerle takviyelendirilmiştir, ekstruzyonda olduğu gibi, kesitleri kalıbın açıklığı tarafından belirlenir ve kararlıdır. Kürlenen ürün uzun parçalara bölünür.

Şekil-16: Pultruzyon prosesi

Kullanılan reçineler genellikle epoksi, poliester, vinilester ve fenoliklerdir. Fiber herhangi bir fiber olabilir. Çekirdek malzeme genellikler kullanılmaz.

Pultruzyon prosesi çok hızlı ve ekonomi bir prosestir. Reçine miktarı otomatik olarak kontrol edilir. Fiberler ucuzdur. Elde edilen laminatların yapısal özellikleri çok iyidir. Reçine impregnasyon alanı kapalı olduğundan uçucu emisyonu düşüktür.

Isıtmalı kalıpların pahalı olması ve üretilebilecek malzemelerin sınırlı olması prosesin dezavantajları olarak sayılabilir.

Uygulamalar arasında spor malzemeleri, araç şaftları, portatif merdiven veya tırabzanlar, ve bazı havacılık sektörü malzemeleri sayılabilir.


f. Transfer Kalıplama Prosesleri

Termoset reçine ve kısa fiberler bir pota veya odacığa konulur ısıtılır ve bir ram ile bir veya daha fazla kalıp boşluğuna sıkıştırılır. Kalıp, reçinenin kürlenmesi için ısıtılır. Transfer kalıplama ve infüzyon prosesleri çeşitlidir.

Reçine Transfer Kalıplama (RTM): Reçine transfer kalıplama kapalı bir kalıplama yöntemidir. Takviye malzeme doğrudan, veya bazen önceden bir ön-şekillendirme yapıldıktan sonra (preform) kalıba konur. Üst kalıp alttakinin üstüne kapatılır ve aradaki boşluğa reçine injekte edilir. Kalıp ısıtılarak kürleme yapılır. İşlemlerin tamamı ortam sıcaklığı ve basıncında gerçekleştirilir.

Fabriklerin içine reçinenin daha iyi nüfuz edebilmesi için kalıp boşluklarına vakum uygulanabilir; bu durumda yapılan proses vakum destekli reçine injeksiyon (VARI) prosesi olarak adlandırılır.

Şekil-17: Reçine transfer kalıplama

Kullanılan reçineler genellikle epoksiler, poliesterler ve fenoliklerdir; yüksek proses sıcaklıklarında bismaleimidler gibi reçineler de kullanılabilir. Reçineler herhangi bir tip olabilir. Balpeteği çekirdek malzemeler, hücrelerin reçineyle dolması ve basıncın bazı köpükleri kırma olasılığı nedeniyle uygun değildir.

Reçine transfer kalıplamayla yüksek fiber hacimli ve çok düşük gözenekli laminatlar elde edilebilir. Kompozitin her iki tarafı da kalıplanmış yüzeydir. Ancak eşleşmeli gereçler pahalıdır ve basınca dayanıklı olması nedeniyle ağırdır. Genellikle küçük parçalara uygulanabilir. Tipik uygulamalar uçak, otomotiv ve tren koltukları küçük parçalarıdır.

Diğer Reçine İnfüzyon Metotları (RFI, VARTM, SRIM, SCRIMP):

RTM prosesinde olduğu gibi, fiberler (kuru) kalıba yayılır, reçine dağıtıcı fabrikle (peel-ply) kaplanır ve tüm kuru kütlete vakum torbalama uygulanır, takiben laminatın içine reçine akışı sağlanır.

Reçine infüzyon prosesleri çeşitlidir; örneğin reçine film infüzyon (RFI), vakum destekli reçine transfer kalıplama (VARTM), yapısal reaksiyon injeksiyon kalıplama (SRIM) ve Seemann kompozit reçine infüzyon prosesi (SCRIMP) gibi.

VARTM (Vacuum Assisted RTM) yönteminde, konsolidasyon, hava uzaklaştırma ve reçine infiltrasyonunu hızlandırmak için sisteme vakum uygulanır.

SCRIMP (Seemann Composite Resin Infusion Process), reçine transfer kalıplama (RTM) ve reçine film infüzyon (RFI) konsolidasyon proseslerinin karışımı bir metottur. Reçine, RTM’de olduğu gibi dışarıdan beslenir ve sıvı haldedir; preformu, RFI’deki gibi impregne eder.

Yeterli kalınlıkta reçine absorbsiyonu için bir reçine dağıtım ortamı hazırlanır. Ortam, reçinenin preform yüzeyine çabukça akmasını, yayılmasını ve uygun kalınlığa erişmesini sağlar. Sistemin hazırlanması ve tamamlanması RIF metoduna benzer; vakum torbasıyla paketlenir ve vakuma bağlanır.

Reçine film infüzyon (RFI), RTM’na alternatif bir kapalı kap infüzyon prosesidir. RFI’da reçine sıvı halde değil film halinde kullanılır. Kalıba önce film yayılır, sonra preform konulur. Preformun üzerine malzemenin kolayca çıkarılmasını sağlayacak bir film ile vakumun uygulanabileceği bir aralık ilave edilir. Sistemin tamamı torbalanır, vakumlanır ve bir otoklava konularak basınç altında ısıtılır. Reçine film ergir, kapiler etkisiyle preforma emilir. Malzemeye göre basınç değiştirilebilir.

Diğer bir RTM yöntemi, üretim süresini kısaltmak amacıyla yüksek injeksiyon basıncının uygulandığı SRIM (Structural Reaction Injection Molding) metodudur. Bir kalıba kuru fiber malzeme konur ve sıvı haldeki bir reçineyle karıştırılır, peel ply ve/veya reçine dağıtıcı bir fabrikle kaplanır. Reçinenin fiberin tümüne dağılmasının sağlamak için ısı ve vakum uygulanır. (peel ply, ayırma ajanı ile empregne edilmiş sıkı dokuma bir kumaştır.)

Şekil-18: (a) Vakumla reçine transfer kalıplama (*peel ply ve/veya reçine dağıtıcı fabrik) (VARTM, SCRIMP), (b) Reçine film infüzyon (RFI) kalıplama prosesleri

Kullanılan malzemeler genellikle epoksiler, poliesterler ve vinilesterlerdir. Fiber, herhangi bir konvensiyonal fabriktir. Çekirdek malzeme için balbeteği hariç kısıtlama yoktur.

Reçine infüzyon prosesleri RTM kalıplama prosesindeki avantajlara sahiptir; ancak, kalıplanan malzemenin sadece bir yüzü kalıp düzgünlüğündedir. Kalıplama malzemesi, bir tarafı vakum torbası olduğundan, daha ucuzdur. Yüksek fiber hacim fraksiyonlu ve düşük gözenekli çok büyük malzemeler üretilebilir. Bu proses için standart lay-up gereçleri modifiye edilerek kullanılabilir. Ancak kullanılan reçinelerin düşük viskoziteli olması gerekir, bu durum üretilen malzemenin mekanik özelliklerini etkiler. Bazı özel parçalarda impregne-olmamış kısımlar kalabilir.

Yat, tren ve kamyon beden panelleri ve rüzgâr enerjisi kanatları gibi malzemeler tipik ürünlerdir.


g. İnjeksiyon Kalıplama Prosesi

Termosetlerin injeksiyon kalıplamalarında kullanılan sistemler ve proses termoplastiklerinkinden bazı farklılıklar gösterir. Çünkü termosetler kürlendikten sonra tekrar ergimezler, dolayısıyla daha sonraki aşamalarda kovan veya nozulda kalıntı bırakmazlar.

Şekil-19: Uçucuların ayrıldığı özel bir injeksiyon kalıplama kovanı ve vidası (termosetler ve termoplastikler için)

Termoset malzeme injeksiyon sırasında akışkan olması için kovanda önce ısıtılarak viskozitesi düşürülür. Kalıplanmış parçalar, malzeme kürlenme sıcaklığının üstündeki bir sıcaklığa ısıtıldıktan sonra şeklini korur; kürlenme sıcaklığında çapraz bağlar meydana gelir. Bu nedenle termoset  injeksiyon kalıplama prosesinde en önemli nokta reçinenin ergime sıcaklığına kadar ısıtılması (kalıba injekte edilebilmesi için), fakat sıcaklığın kürlenme sıcaklığının altında olmasıdır. Kalıbın doldurulmasında sonra sıcak kalıp içinde, reçinenin ergime sıcaklığının üstünde çapraz bağlanma oluşur ve sonra kalıp açılır, parça alınır.


4.3.2. Termoplastik Bazlı Polimer Matris Kompozitler (PMC)

a. İnjeksiyon Kalıplama Prosesi

Termoplastik granüller veya toz halindeki malzeme bir hoperden injeksiyon kalıplama makinesine gönderilir. Makine, içinde Arşimet vidası bulunan çelik bir borudur; malzemeyi boru boyunca taşıyarak kalıba ulaştırır. Borunun etrafı ısıtıcılarla (ayarlanabilir) sarılmıştır; malzeme kontrollü sıcaklık boyunca ilerlerken ergir ve ergiyik ısıtılmış kalıba injekte edilir. Sistem genellikle otomatik olarak çalışır.

Termoplastik injeksiyon kalıplamada kalıplanmış parçalar, sıcaklık malzemenin ergime sıcaklığının altına düşürüldükten sonra şeklini korur. Bu nedenle termoplastik injeksiyon kalıplama prosesinde en önemli nokta reçinenin en kısa sürede ergime sıcaklığına kadar ısıtılması (konik bir vida kullanılır), ve sonra kalıptayken (soğutulmuş) sıcaklığın ergime sıcaklığının altına düşürülmesidir.

Şekil-20: İnjeksiyon kalıplama prosesi


b. Basınçlı (Kompresyon) Kalıplama Prosesi

Basınçlı kalıplama prosesi genellikle termoplastik bazlı PMC’ler için kullanılan bir prosestir; ancak bazı termoset bazlı kompozitlere de uygulanabilir.

Basınçlı kalıplama tekniği malzemenin tipinden bağımsız bir prosestir; genellikle BMC, SMC, sıvı kompozitler (preform), gibi malzemelerden  yapılan büyük hacimli kompozitler için tercih edilen bir kalıplama yöntemidir.

Basınçlı kalıplamada eşleşmeli kalıp kullanılır; katı bir alt kalıp ve bir üst kalıp. Alttaki kalıba takviye malzemesi ve reçine konur ve üst kalıpla beraber makineye takılır. Üst kalıba sıcak basınçlı hava verilir; reçine fazlası sıkışmış hava kabarcıklarıyla beraber dışarı çıkar. Sıkıştırmayla kalıplanan kompozitlerin şekilleri ve boyutları nettir.

Şekil-21: Basınçlı kalıplama prosesi


4.3.3. Prepreg Konsolidasyon Prosesleri

Prepreg, kısmen kürlenmiş termoset reçinelerle impregne edilen fiberlerdir; bunlar teypler veya çapraz-istiflenmiş levhalar veya fabriklerdir. Kürleme şekillendirme sırasında veya sonrasında tamamlanır. Elde edilen ürünün mekanik özellikleri kullanılan preprege göre değişir; dolayısıyla sürekli fiberlerle hazırlanan prepregler, kesilmiş rastgele fiberlerle hazırlananlardan daha yüksek kuvvet ve modüle sahip olduğundan tercih edilir.

Prepreg konsolidasyon prosesleri çeşitlidir; bunlardan bazıları:

·         Otoklav konsolidasyon prosesi (TS, TP) (vakum torbalı kalıplama veya prepreg lay-up prosesi)
·         Otoklav-dışı kalıplama prosesi (TS)
·         Teyp sarma prosesi (TP) (veya termoplastik filament sarma prosesi)
·         Sıcak presleme prosesi (TP) (veya termoplastik prepreg basınçlı kalıplama, veya eşleşmeli kalıp tekniği prosesi)
·         Diyafram forming  prosesi (TP)

Şekil-22: Tipik prepregleme proses şeması

a. Otoklav Konsolidasyon Prosesi (TS, TP)
Otoklav veya vakum torbalı kalıplama prosesinde iki-taraflı kalıp takımı kullanılır. Alt taraf sert kalıp, üst taraf esnek bir membran veya vakum torbasıdır.

Torba silikon veya ekstrud bir polimer filmdir. İşlem ortam sıcaklığında veya yüksek sıcaklıklarda yapılabilir. Sistemde bulunabilecek hava vakum pompasıyla giderilir. Kürleme düşük sıcaklıkta ve düşük basınçta yapılır.

Termoplastik kompozitlerin otoklav prosesi termoset kompozitlere benzer. Bu proseste termoplastik prepregler uygun bir malzeme üzerine istenilen dizgide yayılır ve tüm sistem vakum torbasına yerleştirilerek bir otoklava konulur.

Şekil-23: Otoklav (vakum torbalı) kalıplama prosesi

Kullanılan reçineler esas olarak epoksiler, fenolikler ve yüksek sıcaklık reçineleridir. Poliesterler ve vinil esterler, vakumda reçineden uçucu maddelerin (stiren gibi) kaybından dolayı sorun yaratır. Fiberler olarak çeşitli fabrikler kullanılır.

Otoklav kalıplama prosesiyle yüksek fiberli ve laminatlar ve az gözenekli ürünler üretilebilir. Tek-yönlü teyplerle çalışıldığında fiber fiyatı çok düşük olur; çünkü, kullanılmadan önce fiberlerin fabrik forma dönüştürülmesine gereksinim olmaz.

Yöntemin dezavantajları arasında preimpregne fabrik malzemelerin pahalılığı, işgücü fazlasına (ekstra proses) gereksinim ve atık torbaların maliyeti artırması sayılabilir. Proses, operatör mahareti gerektirir. Vakum torbanın uçucu maddeleri çekmesine karşın harcanan zaman uzundur. Otoklavlar pahalıdır  ve malzeme büyüklüğünü sınırlar.


b. Otoklav-Dışı Kalıplama Prosesleri (TS)

Düşük Sıcaklık Kürleme Prepregleri: Düşük sıcaklık kürleme prepregler, konvensiyonal otoklav prepreg prosesiyle yapılır, ancak kullanılan reçine 60-120 0C’ler arasında kürlemeyi gerektirir. Düşük sıcaklık kürlemede (60 0C) malzemenin bir hafta gibi kısa bir süre içinde kullanılması gerekir. Kürleme sıcaklığı >80 0C olduğunda katalizörün çalışma süresi birkaç aya kadar yükselir. Reçine sistemlerinin akış profilinin otoklav kalıplamaya izin vermediği durumlarda vakum torba kalıplama prosesi uygulanır.

Kullanılan reçine genellikle epoksilerdir. Fiberler konvensiyonal herhangi bir prepreg olabilir.

Düşük sıcaklıkta kürlenen konvensiyonal prepreglerle çalışılır; kürleme sıcaklığı düşük olduğundan örneğin, odun gibi ucuz gereçler kullanılır. Sadece vakum torba basıncı uygulandığından büyük yapılı malzemelerin yapımı kolaydır. Sıcaklık düşük olduğundan ısıtma basit sıcak-hava sirkülasyonlu fırınlarla sağlanır. Enerji tüketimi otoklav prosese kıyasla daha azdır.

Şekil-24: Prepreg otoklav-dışı kalıplama prosesi

Şekil-25: SPRINT/SparPreg otoklav-dışı kalıplama prosesi

Kalın Laminat Prepregler: Prepreg malzeme kalın laminatlar (>3 mm) şeklinde olduğunda tabakalar arasında sıkışmış havanın uzaklaştırılması ve kürleme sırasında laminat etrafında (tabakaların sıkışması gibi) olabilecek olumsuzlukları gidermek zorlaşır. Bu problemin önlenmesi, geleneksel prepreg malzemelerde sıkışmış havanın atılması için lay-up sırasında birkaç sıcak debulking (yığılma bozma) kademesi uygulanır; bu ise proses süresini uzatır.

Geleneksel prepreg malzemelere alternatif olarak modifiye prepregler geliştirilmiştir.

Bunlarla yüksek kaliteli (düşük gözenekli) kalın laminatlar tek bir proseste üretilebilmektedir; malzemeler iki kuru fiber tabaka arasında sıkıştırılmış (sandviç) bir reçine filmdir. SparPreg modifiye bir prepregdir, kalıba konulduğunda uygulanan vakum laminattaki tüm havayı çeker, sonra ısı uygulamasıyla reçine yumuşar ve kürlenir.

Malzeme olarak genellikle epoksi reçineler tercih edilir; ancak diğer reçinelerle de çalışılabilir. Fiber olarak bir sınırlama yoktur. Çok kalın laminatlar (100mm).kullanıldığında, az gözenekli yüksek fiber hacimli malzemeler elde edilir. Başlangıç polimerinin katı olması ve yüksek kürleme sıcaklığı nedeniyle reçinenin mekanik özellikleri yüksektir.

Malzeme, preimpregne edilmemiş fabriklere kıyasla daha pahalıdır. Proses gereçlerinin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması gereklidir.


c. Teyp Sarma Prosesi (TP)

Termoplastik teyp sarma, termoplastik filament sarma, olarak da adlandırılır. Proseste termoplastik bir prepreg teyp mandrel üzerine sarılır, silindir ve mandrelin temas noktasında ısı uygulanarak termoplastiklerin ergiyerek konsolide olması ağlanır. Proseste yayma ergitme ve konsolidasyon tek bir aşamada yapılır.


d. Sıcak Presleme Prosesi (TP)

Sıcak presleme prosesi, termoplastik prepreg basınçlı kalıplama, veya eşleşmeli kalıp tekniği prosesi olarak da tanımlanır. Proseste termoplastik prepregler (tek-yönlü sürekli fiberler içeren) yığınlar halinde dizilir ve ısıtılmış kalıplar arasına yerleştirilir. Bu proses esas olarak sabit kalınlıkta düz laminat gibi formların üretilmesinde kullanılır.


e. Diyafram Şekillendirme (Forming) Prosesi (TP)

Diyafram şekillendirmede, kompozit levha halindeki prepreg tabaka ergime sıcaklığına yakın bir sıcaklığa kadar ısıtılır. Proses, kompozit levhanın çok esnek iki diyafram arasına konulup üstteki kalıba ısı ve basınç uygulanarak sıkıştırılmasına dayanır. Diyaframlar arasındaki hava vakumla uzaklaştırılır.