Diferansiyel Analizler (differential analysis)

Diferansiyel termal analizde bir kimyasal sistem (örnek) ile inert bir referans bileşik (bu aluminyum, silisyum karbür veya cam parçacıklar olabilir) arasındaki sıcaklık farkı ölçülerek sistemin absorbladığı veya emitlediği ısı gözlenir. Çalışmada sistem ve referansın sıcaklıkları sabit bir hızda artırılır. Örnek ve referans arasındaki sıcaklık farkı sıcaklığın fonksiyonu olarak izlenir.

Diferansiyel scanning kalorimetrede de örnek ve referansın sıcaklıkları yine düzenli bir hızla artırılır, ancak her ikisinin sıcaklığının ayni olması için örnek veya referansa dışardan gereken miktarda ısı ilavesi yapılır. İlave edilen ısı (kaydedilir), örnekte oluşan endotermik veya ekzotermik reaksiyonlar sonucu kaybedilen veya kazanılan ısıyı karşılar.

Diferansiyel yöntemlerdeki fırın, ısıtma programları ve kaydediciler termogravimetride kullanılanlarla aynidir. Bu nedenle de ticari cihazların çoğu her üç tip termal analizi yapabilecek şekilde dizayn edilirler

Çeşitli diferansiyel analiz sistemleri aşağıda şematik olarak gösterilmiştir.





Genel İlkeler: Şekil-5’de, kalsiyum okzalat monohidratın hava akımında ısıtılmasıyla elde edilen diferansiyel termogram görülmektedir. Şekildeki iki minimum uç, iki endotermik reaksiyonda ısı absorbsiyonu nedeniyle örneğin sıcaklığının referansa göre daha düşük olduğunu gösterir. Maksimum uç ise kalsyum karbonat+CO2 reaksiyonunun ekzotermik olduğunu belirtir. Diferansiyel termogram inert bir atmosferde alınsaydı üç reaksiyonun da endotermik olduğu, ve üç minimum uç bulunduğu gözlenecekti; bu durumda kalsiyum okzalatın bozunma reaksiyonunda karbon dioksit yerine karbon monoksit elde edilir (Şekil-5).

Diferansiyel Termogram Piklerinin Kaynakları: Şekil-5‘de görülen maksimum ve minimumlar "pİk" lerdir. Ordinat skalasında sıfır noktasından daha yukarda bulunan pikler ekzotermik prosesleri, daha aşağıda olan pikler de endotermik prosesleri tanımlar. Bu ısı değişiklikleri fiziksel veya kimyasal olayların bir sonucudur. Endotermik fiziksel olaylar olarak ergime, buharlaşma, süblimleşme, adsorbsiyon ve desorbsiyon sayılabilir. Adsorbsiyon ekzotermik, kristalin geçiş ise hem endotermik ve hem de ekzotermik olabilen birer fiziksel değişimlerdir.


Şekil-5: CaC2O4.H2O ‘ın O2 ‘li ortamdaki diferansiyel termogramı; sıcaklık yükselme hızı 8 0C/dakika


Kimyasal reaksiyonlarda da Şekil-5‘de görüldüğü gibi ekzotermik veya endotermik pikler elde edilebilir.

Pik Alanları: Diferansiyel termogramların pik alanları örneğin kütlesine (m), kimyasal veya fiziksel prosesin ısı veya entalpsine (H) ve bazı geometrik ve ısı iletim faktörlerine bağlıdır. Bu değişkenler aşağıdaki eşitlikte bir araya getirilmiştir.


Burada A pik alanını (DT x zaman), G örneğin geometrisine bağlı kalibrasyon faktörünü ve k’ de örneğin termal iletkenliği ile ilgili bir sabiti gösterir. Entalpi, DH, ekzotermik bir reaksiyonda pozitif işaretlidir. Bir madde için k’ sabittir; bu değer ısınma hızı, örneğin tanecik büyüklüğü ve termokupların yerleşimleriyle ilgili değişkenleri içerir. Bu durumda denklem(1)den pik alanları kullanılarak analitin kütlesi hesaplanabilir; Burada k’ DH kalibrasyonla saptanır. Diğer taraftan k’ ve m ‘nin bilinmesi halinde, ayni denklemden DH bulunabilir.

Diferansiyel Scanning kalorimetre ile alınan termogramlar diferansiyel termogramlara benzerler; aradaki fark denklem (1) deki k’ nün reaksiyon sıcaklığına bağımlı olmayışıdır.


1. Diferansiyel Termal Analiz (DTA)

Cihaz: Şekil-6’da bir ticari bir diferensiyal termal-analiz sisteminin şematik diyagramı görülmektedir. Sistemde tartılmış miktarlardaki örnek (S) ve referans (R) küçük tavalar içine konur. Sağ taraftaki termokupl (kontrol TC), fırının sıcaklığının doğusal bir hızla yükselmesini kontrol eder. Örnek ve referans termokuplları seri olarak bağlanmışlardır. Örnek veya referansın sıcaklıkları arasındaki farklılık bir akım doğmasına neden olur ve yükseltilen akım kalemin konumunu değiştirir. Düğme TS konumunda ise örnek termokuplu hem referans termokupl hem de oda sıcaklığındaki (veya buz banyosundaki) referans bağlantısı devresindedir. Bu devre örnek sıcaklığını ölçer.

Bir diferansiyel termal cihazda örnek ve referans odacıkları inert veya reaktif gazların dolaşabileceği şekilde dizayn edilirler. Bazı sistemlerde düşük veya yüksek basınçta çalışma olanağı da vardır.


Şekil-6: Fisher Seri 300 diferansiyel termal analiz sisteminin şematik diyagramı


2. Diferansiyel Scanning Kalorimetre (DSC)

Diferansiyel scanning kalorimetrede ısıtıcılar örnek ve referans kaplarının çok yakınına yerleştirilmiştir. Termokuplar bir sıcaklık farkı algıladığında, örnek ve referansdan soğuk olanın sıcaklığı diğeri ile ayni seviyeye gelecek miktarda ısı verilir. Isıtma hızı örnek sıcaklığının fonksiyonu olarak kaydedilir. Diferansiyel scanning kalorimetre termogramları, Şekil-5‘deki termogramlar görünümündedir.

DSC (Diferansiyel Scanning Kalorimetre); Güç Dengelemeli: Bir örnekten veya bir örneğe ve bir referanstan veya bir referansa olan ısı akışındaki fark, sıcaklık veya zamanın fonksiyonu olarak izlenir; işlemde örneğe kontrollü sıcaklık programı uygulanır (Şekil-1).

DSC (Diferansiyel Scanning Kalorimetre); Isı Akışlı (Heat Flux): Krözeden ısı akışındaki farkın ölçülmesi, temas halindeki ince levhalardaki sıcaklıkların ölçülmesiyle sağlanır; burada, örnek ve referans arasındaki ısı kapasiteleriyle orantılı bir sinyal meydana gelir ve cihaz DSC olarak çalışır (Şekil-1).

Uygulamalar: Diferansiyel termal yöntemler doğal veya yapay maddelerin bileşimlerinin tayininde kullanılır. Aşağıda, birkaç uygulamadan örnekler verilmiştir.

İnorganik Maddeler: Silikatlar, ferritler, killer, oksidler, seramikler ve camlar gibi inorganik bileşiklerin termal davranışları diferansiyel termal ölçmelerle izlenebilir. İzleme prosesleri ergime, çözünme, hidrojen çıkarma, yükseltgenme, indirgenme, adsorbsiyon, bozunma ve katı-hal reaksiyonlarıdır. Uygulamalardan en önemlisi faz diyagramları çizilmesi ve faz geçişlerinin incelenmesidir. Şekil-7(a)‘da, örnek olarak saf kükürdün diferansiyel termogramı verilmiştir. Burada, 113 0C ‘ deki pik rombik halden monoklinik hale geçişi sağlayan katı-hal değişikliğini, 124 0C ‘deki pik ise elementin erime noktasını gösterir. Sıvı kükürt en az üç halde bulunur; 179 0C ‘deki pik bu fazlar arasındaki geçişi belirtir, 446 0C ‘deki pik ise kükürdün kaynama noktasını gösterir.

Organik Bileşikler: Diferansiyel termal yöntemlerle, organik bileşiklerin erime, kaynama ve bozunma noktaları basit ve doğru olarak saptanabilir. Katı ortamda, yağ banyosunda veya kapiler tüpte alınan sonuçlardan daha hassas ve tekrarlanabilirliği yüksek veriler elde edilir.

Şekil-7(b)’de benzoik asidin atmosfer basıncında ve 200 psi deki termogramları görülmektedir. Birinci pik asidin erime noktasını, ikinci pik kaynama noktasını verir.

Polimerler: Diferansiyel termal yöntemlerin polimerik maddelerin tanımlanmasında çok geniş bir uygulama alanı bulunur. Bir polimerin ısıtılması süresince karşılaştığı çeşitli değişiklikler (geçişler) bir termogramla izlenebilir (Şekil-8(a). Şekil-8(b)'de yedi ticari polimerin fiziksel bir karışımının termogramı verilmiştir (PTFE: politetrafluoroetilen, HIPPE: yüksek basınçlı poietilen, LPPE: düşük basınçlı polietilen, PP: polipropilen, POM: polioksimetilen). Termogramdaki her pik karışımda bulunan bir maddenin erime noktasını gösterir. Politetrafluoro etilenin(PTFE) iki piki vardır; bunlardan düşük sıcaklıkta olanı kristalin geçişi, yüksek sıcaklıktaki ise erime noktasını gösterir. Bu şekilden de anlaşıldığı gibi, diferansiyel termal yöntemler polimer karışımlarının kalitatif analizlerinde kullanılabilir.


Şekil-7(a): Kükürdün diferansiyel termogramı, (b) benzoik asitin diferansiyel termogramı


Şekil-8: (a) Polimerik maddelerde karşılaşılan değişiklikleri gösteren diferansiyel termogram, (b) yedi polimer karışımının diferansiyel termogramı