Hücre Potansiyellerine Akımın Etkisi (effect of current on cell potentials)

Elektrokimyasal bir hücreye akım verildiğinde tüm potansiyel üç olaydan (toplam olarak) etkilenir: (1) ohm'ik direnç, (2) konsantrasyon polarizasyonu, (3) kinetik polarizasyon


1. Ohm'ik Direnç (Potansiyel); IR Düşmesi

Bir galvanik veya elektrolitik hücrede akım doğması için anot veya katota hareket eden iyonların direncini yenebilecek kadar bir kuvvete veya potansiyele gereksinim vardır. Metalik iletkenlerde olduğu gibi bu kuvvet ohm kanununa göre akım (amper) ve hücre direncinin (ohm) çarpımına eşittir. Bu kuvvete " ohm'ik direnç" veya " IR düşmesi " denir.

IR düşmesinin etkisi, bir elektrolitik hücrenin çalışması için gerekli potansiyeli artırıcı ve bir galvanik hücrenin ölçülen potansiyelini azaltıcı yöndedir. Bu nedenle IR düşmesi, teorik hücre potansiyelinden daima çıkarılır.



ÖRNEK: 16

(a). Aşağıdaki galvanik hücreden 0.100A akım çekildiği zamanki potansiyel nedir? Hücre direnci 4 ohm kabul ediliyor.

Cd l Cd+2 (0.010) ll Cu+2 (0.0100 M) l Cu

Nernst denklemi, Cd elektrotunun potansiyelinin -0.462 V, Cu elektrotunun da +0.278 V olduğunu gösterir. Buna göre hücre potansiyeli
.

Bu hücrenin elektromotor kuvveti (E) bir akım bulunması halinde düşer.

(b). Örnekteki hücrenin ters yönde 0.100A akım üretmesi için gerekli potansiyel nedir?


0.100A akım alınabilmesi için Cd+2 iyonlarından metalik kadmiyum ve metalik bakırdan da Cu+2 iyonlarının oluşmasını sağlayacak 1.140 V'dan daha büyük bir dış potansiyele gereksinim vardır.


2. Polarizasyon Etkileri

Bir hücredeki potansiyel ve ani akım (denklem 18) arasındaki doğrusal ilişki genellikle I değeri küçük olduğu zaman gözlenebilir, yüksek akımlarda ise doğrusallıktan önemli derecede sapmalar olur. Bu durumda hücre " polarize " olmuştur denir (Şekil-14).

Euygulanan, hücrenin termodinamik potansiyelinden –IR volt daha negatiftir.


I diğerlerinin Euygulanan değerlerine karşı çizilen grafik, eğimi -1/R, kesim noktası Ehücre/R olan bir doğrudur.

Euygulanan daha fazla negatif olurken, akım (I) doğrusal olarak artar; bu artış hücre polarize oluncaya kadar devam eder, aşırı voltaj Õ yükselir.


Euygulanan daha fazla yükseltildiğinde akım Euygulanan’dan bağımsız hale gelir; bu durum bir sınır akımında son bulur.

Polarize olmuş elektrolitik hücrede belirli bir akım için teorik değerden daha büyük miktarda bir potansiyel uygulaması gerekir; benzer şekilde, polarize olmuş bir galvanik hücrede elde edilen potansiyel de beklenenden daha düşüktür. Bir hücrenin polarizasyonunun en uç noktada olduğu durumda akım artık voltaja bağımlılığını kaybeder; bu durumda polarizasyonun tam olduğu söylenir.

Polarizasyon bir elektrot olayıdır; bir hücredeki elektrotlardan biri veya her ikisi birden polarize olabilir. Polarizasyonun yayılmasına neden olan faktörler arasında elektrotların biçimi, büyüklüğü ve bileşimi; elektrolit çözeltinin bileşimi; sıcaklık ve karıştırma hızı; akımın büyüklüğü; ve hücre reaksiyonundaki maddelerin fiziksel halleri sayılabilir. Bu faktörlerden bazılarının hücre reaksiyonlarına etkileri yeteri kadar bilinmektedir; bazıları ise sadece ampirik olarak dikkate alınır.


Şekil-14: (a) elektrolitik hücre, (b) galvanik hücre


Polarizasyon olayı üç grupta yorumlanır: (1) konsantrasyon polarizasyonu, (2) kinetik polarizasyon (buna aşırı voltaj veya aşırı potansiyel de denir)., (3) Direnç polarizasyonu

Konsantrasyon Polarizasyonu: Bir elektrottaki reaksiyon çok hızlı ve dönüşümlü ise elektrotun en yakınındaki çözelti fazında, reaksiyona giren maddelere ait daima özel bir konsantrasyon oluşur;  Bu durum Nernst denklemiyle gösterilebilir. Örneğin kadmiyum elektrotunun yakınındaki kadmiyum iyonu konsantrasyonu C0 daima aşağıdaki ifadeyle verilir ve değeri bu katyonun çözeltideki konsantrasyonundan bağımsızdır.


Kadmiyum iyonun indirgenmesi hızlıdır ve dönüşümlüdür; bu sebepten iyonun, kadmiyum elektrotunu saran sıvı filmi içindeki her hangi bir andaki konsantrasyonu, kadmiyum elektrotunun o andaki potansiyeli ile belirlenir. Potansiyelin değiştirilmesi halinde kadmiyumun metalik hale geçmesi veya iyonlaşmasıyla elektrot yüzeyindeki sıvı filmi içindeki kadmiyum iyonu konsantrasyonu hızla Nernst denklemindeki değerine ulaşır.

Bu ani yüzey reaksiyonunun tersine, elektrot ile çözeltisi arasındaki denge reaksiyonunun hızı çözeltinin hacmi, konsantrasyonu ve akımın büyüklüğüne bağlı olarak çok düşük olabilir.

Bu elektrota yeterli bir potansiyel uygulandığında kadmiyum iyonları indirgenir ve ani bir akım doğar. Denklem(18)'de gösterilen seviyede bir akımı sürekli olarak alabilmek için elektrotu saran yüzey filmi içine uygun bir hızla katyon takviyesi gerekir. Bu gereksinim karşılanamazsa konsantrasyon polarizasyonu olayı ortaya çıkar ve akım azalır. Bu tip polarizasyon, reaktif maddelerin çözelti ve elektrot yüzeyindeki transfer hızının, ohm kanununun gerektirdiği seviyede olmaması durumunda ortaya çıkar. Böylece akım ve potansiyel arasındaki doğrusal ilişki doğrusallıktan sapar (Şekil-14a). Madde transferinin yetersiz olması galvanik bir hücrede de konsantrasyon polarizasyonuna neden olur (Şekil-14b); burada akım bakır iyonlarının taşınmasıyla sınırlandırılmıştır.

Bir çözeltide iyon veya moleküllerin taşınması: (1) difüzyon, (2) elektrostatik çekme veya itme etkisi (migrasyon) ve (3) mekanik veya konveksiyon (dolaşım) kuvvetlerle olur. Elektrot reaksiyonlarına ilişkili olan bu kuvvetler bazı değişkenlerden etkilenir; bu değişkenler de bilinmeli ve dikkate alınmalıdır.

Bir çözeltide konsantrasyon farklılığı olduğunda moleküller veya iyonlar konsantrasyonun yüksek olduğu bölgeden düşük olduğu bölgeye doğru difüzlenirler. Transfer hızı, konsantrasyon hızı ile orantılıdır. Bir elektrolizde, katotun en yakınındaki çözelti filminden iyonların uzaklaşması ile bir konsantrasyon farkı oluşur ve aşağıdaki ifade ile gösterilen hızda katot yüzeyine madde difüzlenir.


Burada C reaksiyona giren maddenin çözeltideki konsantrasyonu, C0 bu maddenin katot yüzeyindeki denge konsantrasyonu, k ise orantı sabitidir. C0 ın değeri elektrotun potansiyeli ile sınırlandırılmış sabit bir değerdir ve Nernst denkleminden hesaplanır. Elektrota daha yüksek potansiyeller uygulandığında C0 küçülürken, difüzyon hızı büyür.

Elektrostatik kuvvetler de bir iyonik maddenin elektrot yüzeyine doğru hareketini veya elektrot yüzeyinden ayrılma hızını etkiler. Çözeltinin toplam elektrolit konsantrasyonu artırıldığında iyonik tanecikler ve elektrot arasındaki elektrostatik çekme (veya itme) kuvvetleri azalır. Reaktif taneciklerin toplam iyon konsantrasyonunun küçük bir fraksiyonu olması halinde ise sıfıra yaklaşır.

Reaksiyondaki maddeler elektrota mekanik kuvvetlerle de taşınabilir. Böylece, karıştırma veya çalkalama ile konsantrasyon polarizasyonu azalabilir. Akım nakli de, sıcaklık ve yoğunluk farkı oluşturacağından konsantrasyon polarizasyonunu bozar.


Şekil-15: Bir çözeltide iyon veya moleküllerin taşınması


Özetlenirse, reaktif maddelerin teorik akımın gerektirdiği bir hızla elektrot yüzeyine taşınması veya uzaklaştırılması sırasındaki difüzyon hızı, elektrostatik çekme veya mekanik karıştırma yeterli değilse konsantrasyon polarizasyonu olur. Konsantrasyon polarizasyonu, bir galvanik hücrenin potansiyelinin (teorik potansiyel ve IR düşmesi arasındaki fark) daha küçük olmasına neden olur (Şekil-14b). Benzer şekilde elektrolitik bir hücrede, verilen bir akımın devamlı olabilmesi için teorik değerden daha negatif bir potansiyele gereksinim olur.

Konsantrasyon polarizasyonu bazı elektroanalitik yöntemlerde önemlidir. Uygulamada bu etkiyi yok etmek için ilave önlemler alınır. Konsantrasyon polarizasyonun derecesi: (1) reaksiyona giren maddelerin konsantrasyonu, (2) toplam elektrolit konsantrasyonu, (3) mekanik karıştırma, (4) elektrotların büyüklüğü gibi faktörlere göre değişir; maddenin geldiği alan büyüdükçe polarizasyon etkisi küçülür.

Kinetik Polarizasyon: Bir elektrottaki (veya her iki elektrottaki) elektrokimyasal reaksiyon hızının düşük olması durumunda kinetik polarizasyon ortaya çıkar; burada, yarı-reaksiyonu zorlayan enerji engelini aşabilmek için ilave bir potansiyele (aşırı voltaj veya aşırı potansiyel) gereksinim olur. Konsantrasyon polarizasyonun tersine, akım kütle transfer hızı ile değil elektron transfer hızıyla kontrol edilir.

Özel durumlar olmasına karşın aşırı gerilimin büyüklüğü ile ilgili bazı ampirik genel kavramlar vardır.

(1) Aşırı gerilim akım yoğunluğu ile artar; akım yoğunluğu amper/cm<M^>2 (elektrot yüzeyi) olarak tarif edilir.

(2) Sıcaklık artıkça aşırı gerilim azalır.

(3) Aşırı gerilim elektrot bileşimine göre değişir (kalay, kurşun, çinko ve özellikle civa gibi yumuşak maddeler için).

(4) Aşırı gerilim, hidrojen veya oksijen gibi gaz ürünler veren elektrot reaksiyonlarında çok önemlidir; bir metalin açığa çıkması veya bir iyonun oksitlenmesinde ihmal edilebilecek seviyeye düşer.

(5) Herhangi bir durum için aşırı gerilimin büyüklüğü önceden tam olarak bilinemez, çünkü büyüklük kontrol edilemeyen çok sayıda değişkene bağlıdır.

Hidrojen ve oksijen oluşumundaki aşırı gerilim kimyacılar için özel ve enteresan bir durum gösterir. Özel koşullar altında hidrojen ve oksijen oluşumundaki aşırı gerilim verileri Tablo-3'de toplanmıştır. Bu gazların düz ve platinlenmiş platin yüzeyler üzerindeki aşırı gerilim değerleri arasındaki farklılık özellikle ilginçtir. Bu fark, platinlenmiş platin elektrotun yüzey alanının çok büyük olmasından ileri gelir; bu durumda oluşan "gerçek " akım yoğunluğu, elektrotun boyutlarına göre olması gerekenden daha küçüktür. Hidrojen referans elektrot hazırlanmasında daima platinlenmiş yüzey kullanılır; böylece akım yoğunluğu aşırı gerilimin ihmal edilebilir düzeyde olduğu noktaya kadar düşürülür.

Katodik aktivasyon polarizasyon için:


Anodik aktivasyon polarizasyon için.


R: gaz sabiti, R = 8.3143 J/(mol.K);

T: sıcaklık (K); n: bir iyon tarafından transfer edilen elektroların sayısı; F: Faraday sabiti, F = 96500 C/mol (C-coulombs); a:  elekon transfer katsayısı, (0 < α <1); i: akım yoğunluğu; i0: akım değişme yoğunluğu



Tablo-3: Değişik Elektrotlarda Hidrojen ve Oksijen Oluşumunda
Aşırı Gerilim Değerleri; 25 0C’de

Elektrot bileşimi
Aşırı gerilim, V (akım yoğunluğu 0.001 A/cm)
Aşırı gerilim, V (akım yoğunluğu 0.01 A/cm)
Aşırı gerilim, V (akım yoğunluğu 1 A/cm)
H2
O2
H2
O2
H2
O2
düz Pt
0.024
0.721
0.068
0.85
0.676
1.49
Pt’li Pt
0.015
0.348
0.030
0.521
0.048
0.76
Au
0.241
0.673
0.391
0.963
0.798
1.63
Cu
0.479
0.422
0.584
0.580
1.269
0.793
Ni
0.563
0.353
0.747
0.519
1.241
0.853
Hg
0.9(a)

1.1(b)

1.1(c)

Zn
0.716

0.746

1.229

Sn
0.856

1.077

1.231

Pb
0.52

1.090

1.262

Bi
0.78

1.05

1.23

(a) 0.556 V 0.000077 A/cm2 de; 0.929 V 0.00154 A/cm2 de
(b) 1.063 V 0.00769 A/cm2 de, (c) 1.126 V, 1.153 A/cm2 de


c. Direnç Polarizasyonu: Direnç Polarizasyonu, elektrodu saran elektrolitin direncinin yüksek olmasından dolayı, veya reaksiyon ürünleri nedeniyle elektrot yüzeyinde oluşan film tabakası-nın izolasyon etkisinden dolayı meydana gelen potansiyel düşmesidir.

Direnç polarizasyonu Ohm Kanunu ile ifade edilir.


i: elektrik akımı, R: elektriksel dirençtir.