Voltametri ve Polarografi (voltammetry and polarography)

Akım-voltaj eğrileri, akımı, uygulanan potansiyelin bir fonksiyonu olarak irdeler. Çalışma, indikatör elektrotun polarize olduğu koşullarda yapılır. Voltametride çalışan elektrotların yüzey alanları küçüktür; yani, polarizasyonu artırıcı yönde etki yapar. Bu tip elektrotlara "mikroelektrotlar" denir.

1920'li yılların başında Çekoslovak kimyacı Yaroslav Heyrovsky'nin polarografiyi buluşuyla voltammetrenin alanı geliştirildi. Polarografi, tüm voltametrik yöntemlerin kullanıldığı bir tekniktir; diğerlerinden ayrıldığı nokta burada mikroelektrot olarak "civa damlalı"elektrot kullanılmasıdır.

1950'den bu yana voltametredeki geliştirme çalışmaları devam etti. 1955-1965 yılları arasında yöntemde çeşitli değişiklikler yapılarak bazı zorlukların giderilmesine çalışıldı. 1960'lı yılların başında sistemin daha ucuz amplifierlerle başarılı olması sağlanarak ticari üretimlere başlanıldı.

Şekil-1’de tipik bit voltametre hücresi ve voltametrik ölçme sistemi ile bazı voltametrik mikroelektrotların şematik görünümleri verilmiştir.


Şekil-1(a): Tipik bit voltametre hücresi ve voltametrik ölçme sistemi


Şekil-1(b) Bazı voltametrik mikroelektrot tipleri