Elektroforez ve Elektrokromatografi (electrophoresis and electrochromatography)

Elektroforez, bir elektrik alanının etkisi altında bulunan bir çözeltideki taneciklerin göç etmesi şeklinde tarif edilir. Eskiden, bu taneciklerin kolloidal oldukları ve adsorbladıkları iyonlar nedeniyle yüklü hale geldikleri kabul edilirdi. Böyle bir tanımlama bugün için fazla bağlayıcı bulunmaktadır ve elektroforez terimi iyonlara da kolloidal taneciklere de uygulanabilen bir tanım olarak kabul edilmektedir. Elektroforetik yöntemlerle bir karışımdaki maddeler, agregatlar (yapışık veya bir arada toplanmış gruplar) halinde veya tek tek ayrılabilir.

Elektroforetik yöntemler ayırma işleminin, bir destek veya sabitleyici ortamın bulunmadığı hallerde yapılmasına göre iki gruba ayrılır. "Serbest-çözelti" yönteminde örnek çözeltisi, bir tampon sıvı ile doldurulmuş U-tüpünün tabanına topluca konulur. Tüp uçlarının yakınına yerleştirilen elektrotlarla bir elektrik alanı uygulanır; yüklenen taneciklerin farklı hızlarla elektrotlardan birine veya diğerine doğru hareket ettikleri gözlenir. Farklı göç hızları sonucunda ayrılma olur; bu hızlar, ortamdaki taneciklerin yük/kütle oranları ile yapısal hareketliliklerine de bağlıdır. Serbest-çözelti yöntemi, Tiselius tarafından geliştirilmiş ve proteinlerin ayrılmasında kullanılmıştır; bu çalışmasıyla Tiselius 1948 Nobel ödülünü kazanmıştır. Yöntem, biyokimyanın gelişmesinde bir başlangıç olmuştur; ancak bazı deneysel sorunlar nedeniyle geniş bir uygulama alanına yayılamamıştır. Bu sorunlar ayrılan maddelerin, konveksiyonla, yoğunlukla ve mekanik titreşimlerle birbirine karışma eğilimlerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca ayrılan madde bandlarını saptayacak çok hassas optik sistemlere de gereksinim vardır.

Ayırma işleminin bir kağıt, çok ince bir katı tabaka veya uygun bir katı madde ile doldurulmuş bir kolon gibi sabitleyici bir ortamda yapılması halinde, serbest-çözeltili elektroforez işlemlerinde karşılaşan pek çok sorun giderilebilir. Bu yöntemde, daha önce anlatılmış olan çeşitli kromatografik yöntemlere ilave olarak elektrik alanı bulunur. Ortamın özelliklerine bağlı olarak ayırma, elektroforetik etkiler sonucunda veya elektroforez ile adsorbsiyon, iyon-değiştirme, veya diğer dağılma dengelerinin birleşimi sonucunda oluşur. Sabitleyici bir ortamdaki elektroforeze dayanan ayırma yöntemlerine çeşitli adlar verilir; bunlar, elektrokromatografi, sınır elektroforezi, elektrogöç ve iyonoforez' dir. Burada anlatılan elektrokromatografi' dir.


1. Elektrokromatografik Deney Yöntemleri

Elektrokromatografide kullanılan katı ortamlar çok ve çeşitlidir. Kağıt, selüloz asetat membranlar, selüloz tozlar, nişasta jelleri, iyon değiştirici reçineler, cam tozları, ve agar jelleri örnek olarak sayılabilir. Katının fiziksel yapısına bağlı olarak ayırma işlemleri kağıt şeritler, membranlar, kolonlar, tepsiler, cam veya plastikle desteklenmiş ince tabakalarda yapılabilir. Bazı dezavantajları olmasına karşın filtre kağıdı ve selüloz asetat en fazla kullanılan sabitleştiricilerdir.

Şekil-28'de kağıt elektroferezinde uygulanan yöntemlerden üçünün şematik  diyagramı görülmektedir. Şekil-28(a)’daki yöntemde bir kağıt şerit, tampon bir karışımla doldurulmuş iki kap arasına yatay olarak yerleştirilmiş ve uçları tampon çözeltilere daldırılmıştır. Buharlaşma olmaması için cihaz hava-geçirmez bir sistem içinde bulundurulur. Örnek şeritin merkezine toplu olarak konur ve iki elektrod arasına 100-1000 V aralığında bir doğru akım uygulanır. Elektrod reaksiyonlarının kağıttaki tamponun bileşimini değiştirmemesi için, elektrodlar izole edilir. Miliamper seviyelerinde akımlar gözlenir. Uygun bir elektroliz periodu sonunda kağıt çıkarılır, kurutulur ve kolorimetrik maddelerle oluşan bandlar tanımlanır.

Şekil-28(b)'de ters-V biçiminde bir düzen görülmektedir. Burada örnek V' nin tepe noktasına konur; katyonik tanecikler V'nin bir kolundan, anyonik olanlar da diğer kolundan akarlar.

Şekil-28(c)'deki cihaz ise iki-yönlü elektrokromatografi yöntemine göre çalışır. Levha şeklindeki kağıt dikey olarak yerleştirilmiştir; örnek tamponlanmış bir çözgenle levhadan aşağı doğru taşınır. Hareketli ve sabit fazlar arasındaki dağılma farklılığı sonucunda dik yönde ayrılma oluşur. Ayrıca, çözeltinin akış yönüne dik yönde uygulanan bir elektrik akımı ile yatay eksen boyunca da değişik hızlarda elektrogöç olur. Böylece örnekteki maddeler, örneğin verildiği noktadan başlayan radyal birer yol boyunca birbirlerinden ayrılırlar.

Şekil-28(c)'deki yöntem hem analitik hem de preparatif uygulamalarda kullanılmaktadır. Analitik uygulamalarda kağıdın alabileceği kadar tampon çözelti kullanılır; deney sonunda kağıt çıkarılır, kurutulur ve tanımlama çözeltileri uygulanır. Preparatif uygulamalarda ise tampon çözeltinin akışı sürdürülerek her madde tüpler içinde toplanır.


Şekil-28: Kağıt kromatografisinde kullanılan bazı cihaz tipleri


2. Elektrokromatografi Uygulamaları

Elektrokromatografik analiz yöntemleri, çok çeşitli biyolojik maddeleri ayırmak zorunda olan biyokimyacılar ve klinik kimyacıları için çok önemlidir. En çok kullanım yeri klinik teşhislerdir; proteinler, serum, urin, miğde suyu ve diğer vücut sularındaki büyük moleküller elektrokromatografi ile ayrılabilir. Elektrokromatografi, alkaloidler, antibiyotikler, nükleik asitler, vitaminler, doğal pigmentler, steroidler, aminoasitler, karbohidratlar ve organik asitler gibi küçük moleküllerin ayrılmasında da kullanılır.

İnorganik iyonların ayrılmasında da elektrokromatografi önemli bir cihazdır. Şekil-29(a)'da bir kompleksten altı metal iyonunun ayrılması görülmektedir. Kompleks iyonun yüküne bağlı olarak anodik veya katodik göçmeler olmuştur. Ayrıca nikel(2) iyonunun hareketi, dimetilglioksim çökeleği ile geciktirilmiştir.

Şekil-29(b)'de örnekdeki maddelerin, sürekli elektroforez ve sıyırma işlemi sırasında izledikleri yol gösterilmiştir. Kağıdın taban kısmına konulan uygun kaplar içinde her fraksiyon ayrı ayrı toplanabilir.


Şekil-29: İnorganik iyonların elektrokromatogramları; (a) Katyonlar (0.05 M), 0.1 M tartarik asit içinde, yıkama sıvısı: 0.01 M amonyum tartarat, 0.05 M dimetil glioksimde ve 4 M amonyakta karışımı; (b) sürekli ayırma, çözeltie her biri 0.05 M olan As(III), Sb(III) ve Sn(III) iyonları ile 0.02 M tartarik asit0.04 M laktik asit ve 0.04 M l-alanin vardır