5.4. BÜKÜLGENLİK (FLEXURAL) ÖZELLİKLERİ


a. ASTM D790: Takviyesiz ve Takviyeli Plastikler ve Elektrik İzolasyon Malzemelerinin Bükülgenlik Özellikleri

Dikdörtgen kesitli bir çubuk iki destek üzerine yerleştirilir ve destekler arasındaki orta noktadan yük uygulanır (Şekil-1). Destek mesafesi-derinlik oranı 16/1’dir. Bazı laminat malzemeler için daha büyük bir oran gerekebilir. Test örneğinin dış yüzeyinde kopma oluncaya kadar, veya %5 maksimum straine ulaşılıncaya kadar örnek döndürülür (kopma veya %5 maksimum strain’den hangisi daha önce gerçekleşirse). İşlem A’da strain hızı 0.01 mm/mm/dak.dır; bu metotta tercih edilen bir hızdır. İşlem B’de strain hızı 0.10 mm/mm/dak’dır.

Test Örnekleri: Test örnekleri levha, tabaka veya kalıplanmış parçalardan kesilerek çıkarılabilir: veya istenilen boyutlarda olacak şekilde kalıplamayla hazırlanabilir.

Levha malzemeler 1.6 mm veya daha kalınta olduğunda destek mesafe kiriş derinliğinin 16 katıdır. Derinliği 3.2 mm’den daha büyük  örnekler için örnek genişliği destek mesafenin ¼’ünü geçmemeli, derinliği 3.2 mm ve daha küçük örneklerde genişlik 12.7 mm olmalıdır. Örnekler her iki uca asılabilece yeterlikte seçilir. 1.6 mm’den daha az kalınlıktaki malzemeler için örnek uzunluğu 50.8 mm, genişliği 12.7 mm’dir.

Kalıplama malzemeler (termoplastikler ve termosetler) için örnek boyutları 127 x 12.7 x 3.2 mm’dir. Yüksek kuvvetli takviyeli kompozitler için mesafe/derinlik = 16/1 oranı önerilir.

Hesaplamalar
P= yük (N), L = destek mesafesi (mm), b = kiriş genişliği (mm), d = kiriş derinliği (mm), D = kiriş merkezinin maksimum defkeksiyonu (mm), m = yük-defleksiyon eğrisinde eğim (N/mm).

Ayrıca, bükülgenlik offset akma kuvveti, kopmada bükülgenlik stresi (sfB) (Şekil-2), bir straindeki stres, ve sekant modül değerleri de hesaplanabilir.

Şekil-1: Yükleme burnu ve destek yarıçapı konumları


Şekil-2: Tipik bükülgenlik stres (sf ) –bükülgenlik strain (ef); eğrileri


b. ASTM D6272: Takviyesiz ve Takviyeli Plastikler ve Elektrik İzolasyon Malzemelerinin Dört-Nokta Bending Testiyle Bükülgenlik Özellikleri

Dikdörtgen çubuk şeklindeki örnek iki destek üzerine yerleştirilir ve iki noktadan yük uygulanır (iki yükleme burnu vasıtasıyla); yük burunları destek noktalarından eşit uzaklıklardadır. Yük burunları arasındaki uzaklık (yük span veya yük mesafesi) destek mesafenin üçte biri veya yarısı kadardır (Şekil-1). Destek span /derinlik oranı genellikle 1/16 olarak alınır.

Test Örnekleri: Levha malzemeler, laminatlı termoset malzemeler, kalıplama malzemeleri (termosetler ve termoplastikler), yüksek kuvvetli takviyeli kompozitler

Hesaplamalar
P = yük-defleksiyon eğrisinde bir noktadaki yük (N), L = destek mesafesi, b ve d kirişin genişliği ve derinliği (mm), D = kiriş merkezinin maksimum sapması (mm), L = destek mesafesi (mm), m = yük-defleksiyon eğrisi düz kısmı tanjant eğimidir.

Ayrıca bükülgenlik kuvveti, bükülgenlik akma kuvveti, bükülgenlik ofset akma kuvveti ve herhangi bir straindeki stres değerleri de hesaplanabilir.

Şekil-1: Yükleme diyagramları; (a) 1/3 destek mesafeli, (b) ½ destek mesafeli yüklemeler

Şekil-2: Yükleme burunları ve destekler (1/3 destek mesafeli sistem)

c. ASTM D7264: Polimer Matris Kompozitlerin Bükülgenlik (Flexural) Özellikleri

Dikdörtgen kesitli çubuk şeklindeki test örnekleriyle çalışılır. İşlem A’da (Şekil-1) örnek iki destek üzerine yerleştirilir ve desteklerin orta noktasından bir yükleme burnuyla yük uygulanır. İşlem B’de (Şekil-2) örneğe iki noktadan yük uygulanır; yükün verildiği noktalar arasındaki açıklık destek mesafenin yarısıdır. (Yükleme burunları ve desteklerin silindirik temas yüzeyleri 3 mm çapındadır, Şekil-3) Yük uygulandığında örnek merkez destek noktasından sapar; çökme meydana gelinceye kadar yük ve sapma değerleri kaydedilir.

Dört nokta ve üç nokta yükleme konfigürasyonları arasındaki temel farklılık maksimum eğilme (bending) momenti ve maksimum bükülgenlik (flexural) stresinin konumlarıdır. Dört nokta konfigürasyonda bending moment, merkez kuvvet uygulama elemanları arasında sabittir; bu nadenle maksimum bükülgenlik stresi düzenlidir. Üç nokta konfigürasyonda maksimum bükülgenlik stresi, doğrudan mekez kuvvet uygulama elemanın altındadır.

Üç nokta ve dört nokta yükleme konfigürasyonları arasındaki diğer bir farklılık oluşan dikey shear kuvvettir: Üç noktada konfigürasyonda bu kuvvet kirişin her tarafındadır (orta noktanın altı hariç). Dört nokta uygulamada ise merkez kuvvet uygulama elemanları arasındaki alanda sonuç dikey shear kuvvet bulunmaz, dış destekler arasındaki mesafe, üç nokta konfigürasyonla aynıdır.

Test Örnekleri: Test örnekleri bükülgenlik özelliklerinin doğru tayinine olanak verecek boyutlarda seçilir. Standart mesafe-kalınlık oranı = 32/1, örnek kalınlığ = 4 mm, örnek genişliği = 13 mm, örnek uzunluğu = >%20 destek mesafe (Şekil-4).

Ölçülen Özellikler: Bükülgenlik kuvveti, herhangi bir straindeki bükülgenlik stresi ve aşağıda verilen diğer özellikler hesaplanabilir.

P = kuvvet (N), L = destek mesafesi (mm), b = kiriş genişliği (mm), h = kiriş kalınlığı (mm), , d = orta masafe defleksiyon, Ds = iki seçilen strain nokta arasındaki bükülgenlik stres farkı, De = iki seçilen strain nokta arasındaki fark (nominal 0.002), , m = kuvvet-defleksiyon eğrisi sekantın eğimi.

Şekil-1: İşlem A yükleme diyagramı


Şekil-2: İşlem B yükleme diyagramı


Şekil-3: Yükleme burnu ve sabit destekler; (a) İşlem A: Üç nokta yükleme konfigürasyonu (sabit destekler ve yükleme burnu ile), (b) İşlem B: Dört nokta yükleme konfigürasyonu (sabit destekler ve dönen yükleme burunları ile)


Şekil-4: Standart bükülme (flexural) test örneği