Atomik Spektroskopi Atomizerleri (atomic spectroscopy atomizers)

Atomik spektroskopi cihazlarında iki tip atomizer bulunur. Atomik emisyon, absorpsiyon, ve fluoresans ölçmelerinde kullanılan alev atomizerleri ve sadece atomik absorpsiyon ile fluoresans ölçmelerinde kullanılan alevsiz atomizerler.

1. Atomik Spektroskopi Alev Atomizerleri: Atomik spektroskopide kullanılan en yaygın atomizasyon sisteminde bir nebulizer ve bir yakıcı-bek (burner) kısım bulunur. Nebulizer örnek ile gazın karışarak ince bir sprey veya aerosol şekline gelmesini sağlar. Bekler türbülent (toplam harcamalı) ve laminar (ön karıştırmalı) akışlı olabilir.

Türbülent Akışlı Bekler: Şekil-9'da türbülent akışlı bir bek görülmektedir. Burada nebulizer ve bek birleştirilmiş durumdadır. Örnek kapilere çekilir ve kapiler ucu etrafındaki gaz akışının venturi etkisiyle gazla homejen bir aerosol yapar.

Örnek 1-3 ml/dak. hızla akar. Türbülent akışlı bekler aleve çok miktarda ve örneği tanımlayan bir akış sağlarlar, geri akış ve patlama ihtimali yoktur. Bu tip beklerin dezavantajları arasında alev uzunluklarının az oluşu ve uç kısmın tıkanma sorunları sayılabilir. Ayrıca hem elektronik devreler ve hem de çıkardığı ses yönünden türbülent akışlı bekler oldukça gürültülüdür. Bazan emisyon ve fluoresans analizlerde de bulunmasına rağmen bu bekler daha çok absorpsiyon çalışmalarında kullanılmaktadır.


Şekil-9: Türbülent akışlı bir bek


Laminar Akışlı Bekler: Şekil-10'da tipik bir laminar akışlı bek diyagramı görülmektedir. Örnek bir kapiler uçtan geçen oksitleyici ile aerosol haline getirilir. Bu aerosol yakıtla karışır ve sonra ince tanecikleri geçiren fakat diğerlerini ayıran bir seri bafıldan geçer. Bafılda ayrılan örneğin büyük kısmı bir atık kabıyla bağlantılı karıştırma bölmesinde toplanır. Baffıldan geçen aerosol, oksitleyici ve yakıt, 5-10 cm uzunluğunda alevi olan yarık şeklindeki bir bekte yakılır.

Laminar akışlı beklerin alevi oldukça sessizdir ve uzunluğu da fazladır. Bu özellikler deneyin hassas ve tekrarlanabilir olmasını sağlar. Hatta tıkanma sorunu da yok denebilecek kadar azdır. Dezavantajlar ise, örnek verilme hızının düşük oluşu (bu durum alev uzunluğu avantajı ile dengelenir) ve karıştırma bölmesindeki karışımdan homogen olmayan buharlaşma ihtimaliyetidir (böyle bir durumda analitik kararsızlık ortaya çıkar). Ayrıca karışımın patlayıcı özellikte olması halinde herhangi bir geri akış tehlikeli durumlara neden olabilir. Bunu engellemek için Şekil-10'daki beke basınç atma delikleri konmuştur.


Şekil-10: Bir laminar akımlı bek


Yakıt ve Oksitleyici Regülatörleri: Alev spektroskopisinde oksitleyici ve yakıt akışının en uygun şekilde ayarlanması için ideal atomizasyon koşulları denemeyle bulunmalıdır. Yakıt ve oksitleyici yaklaşık olarak stökiyometrik miktarlarda karıştırılır.

Kararlı oksitler oluşturan metallerin analizinde indirgen aleve gereksinim vardır; bu durumda yakıt miktarı stokiyometrik değerden daha fazla olmalıdır. Akış hızları iğne vanalı ve çift diyaframlı basınç regülatörleri ile yapılır.

Aynı (tekrarlanabilir) analitik koşulların sağlanabilmesi için yakıt ve oksitleyici sistemlere uygun flowmetreler takılır. En çok kullanılan flowmetre rotametre tipinde olanıdır. Rotametre dar kısmı aşağıya gelecek şekilde dikey olarak yerleştirilen çok az konik şeffaf bir tüptür. İçinde konik veya küresel hafif bir malzeme bulunur. Gaz akışı bu malzemeyi (dikey tüpteki yüksekliği gaz akış hızını gösterir) yukarı kaldırarak kenarlarındaki boşluklardan geçer.

2. Alevsiz Atomizerler: Standard limitler içinde birbirine yakın sonuçlar alınabilirlik yönünden alev atomizasyonu en üstün yöntemdir. Örnek verimi (ve tabii hassasiyet) yönünden ise diğer atomizasyon yöntemleri tercih edilir. Alevde örnek verimini düşüren iki neden vardır. Birincisi, alınan örneğin büyük bir kısmı geri döner (laminar bek) veya tümü atomize adilemez (türbülent bek). İkincisi, her atomun optik yoldaki alıkonma zamanı çok kısadır (10-4 s).

1970'li yıllarda alevsiz atomizerler kullanılmaya başlandı. Bu sistemlerde örneğin tümü atomize edebilmektedir ve atomların optik yoldaki ortalama alıkonma süreleri bir sn. veya daha fazla olduğundan hasassiyetleri yüksektir.

Alevsiz bir atomizerde bir kaç mikrolitre örnekle çalışılır. Örnek elektrikle ısıtılan karbon, tantal veya iletici başka bir metal üzerinde düşük sıcaklıkta buharlaştırılır ve kül edilir. İletici özel (hallow) bir tüp, bir şerit veya çubuk, bir kayıkcık veya bir çukurluktur. Örnek kül olduktan sonra akım 100 A veya daha fazlaya çıkarılarak sıcaklık 2000-3000 0C ye yükseltilir, bir kaç dakika içinde atomizasyon olur. Isıtılan ileticinin hemen üstündeki bir bölgede atomize taneciklerin absorpsiyon veya fluoresansı ölçülür. Absorpsiyon veya fluoresansın olduğu bir dalga boyunda algılanan sinyal birkaç saniyede maksimuma yükselir ve sonra sıfıra düşer; bu gözlem atomizasyonun hemen arkasından buharlaştırılmış örneğin ortamdan uzaklaştığını gösterir. Analizler pik yüksekliği veya pik alanına göre yapılır. Atomizasyonda ileticinin oksitlenmemesi olmak için inert gaz ortamında çalışılır.

Alevsiz atomizerlerle çok az miktarlardaki örneklerle çok hassas sonuçlar alınır. Örnek miktarı 0.5-10 mikrolitre civarındadır; bu mutlak limitlerin 10-10–10-13 g analit aralığında olması demektir. Böyle bir hasassiyet alevde ulaşılan hassasiyetin 1000 katıdır. Alevsiz yöntemin relatif hassasiyeti %5-10 aralığındadır, alev atomizasyonunda bu oran %1-2 dir.