N

N (Newton): SI sistemde kuvvet birimidir; N= kg m/s2.

Nafta: Benzinin temel bileşeni olan düşük kaynamalı hidrokarbon fraksiyonları için kullanılan genel bir terimdir. Karbon sayısı C3’den C16’ya kadar olan ve %0.1’den az benzen içeren naftalara alifatik nafta denilmektedir. Aromatik naftaların karbon sayıları C6 - C16 arasındadır ve önemli miktarlarda benzen (>0.1%), toluen ve ksilen gibi aromatik hidrokarbonlar içerirler. Naftalar spesifik gravite, ASTM kaynama aralığı, C/H oranı ve PONA (parafin, olefin, naften, aromatik hidrokarbonların dağılımını gösterir) analizi ile karakterize edilir.

Naftenler: Karbon atomlarının bir halka şeklinde düzenlendiği, CnH2n genel formüllü hidrokarbonlardır (sikloalkanlar). Sikloparafinler; çoğu metil grubu içeren, doymuş siklik (halkalı) hidrokarbonlardır.

Nano Dolgu: Polimerlerde kuvvetlendirici olarak kullanılan, tanecik büyüklükleri nanometre boyutlarında olan dolgu maddeleridir. Polimere fevkalade mekanik özellikler kazandırırlar; örneğin, nanoklayler gibi yüzey özellikleri geliştirilmiş killer.

Nano Kompozit: Çok iyi dağıtılmış nano dolgu maddeleri (nano klayler gibi) içeren bir plastikler sınıfıdır; bunlar, sertlik ve darbeye dayanıklılık performansı fevkalade dengeli olan yegane kompozitlerdir.

Nano Tüp (veya, Karbon Nano tüp): Nano tüpler 1991 yılında Japon araştırmacı Sumio Iijima tarafından keşfedildi. Nano tüpler uzun ve ince karbon silindirlerdir; çapı, uzunluğu ve bükülme şekline göre çeşitli elektronik, termal ve yapısal özellikler gösterirler. Örneğin elektronik bir parça olan diod farklı elektronik özeliklerdeki iki nano boyutlu karbon tüpün birbirine bağlanmasıyla yapılır (A). Karbon nano tüpler transistörler ve çok küçük bilgisayar devrelerinin yapılmasında (C) ve hidrojen (ve diğer bazı gazlar) depolama (B; yeşil yuvarlaklar hidrojendir) gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.
Needle Kok (iğne kok): Kristalin koktur, çok saf petrol katranından elde edilir; genellikle kullanılmadan önce kalsine edilir.

Newtonian Akışkan: Viskozitesi zamanla ve kayma (akış) hızıyla değişmeyen, sadece basınç ve sıcaklığa bağlı olan ideal viskoz akışkanlardır; örneğin mineral yağlar gibi.
NGL (Natural Gas Liquified): Doğal gazdaki sıvılaşabilen hidrokarbonlar.

Nihai Rezervler (Ultimare Reserves): Keşfedilmiş üretilebilir kaynaklardır (discovered recoverable resources); bunlar, toplam üretim + gelecekteki üretilebilir kaynaklardır (rezervler).

Noel Ağacı (Christmas Tree): Yağ ve gaz üretiminde Noel ağacı, kuyunun üstüne yerleştirilmiş bir seri borular, bağlantı parçaları, pompalar ve valflerden oluşan ve kuyudan çıkan yağ ve gazın akışını kontrol altında tutmak için kullanılan bir sistemdir. Bazı gaz kuyuları, yer altından yüksek basınçla kendiliğinden yüzeye çıktığından üretim için ayrıca bir pompalama sistemine gerek olmaz. Bu gibi hallerde Noel ağacı, pompa sitemi yerine, kuyudan gazın alınmasında gerekli kontroller için kullanılır.

Non-Asosiye Gaz: Petrol içermeyen gaz rezervuarlarında bulunan doğal gaz.

Non-Konvensiyonal Gaz: Oldukça geçirimsiz rezervuarlar, hidratlar ve kömür depozitleri gibi uygun olmayan yer altı oluşumlarında bulunan doğal gazdır.

Non-Konvensiyonal Petrol: Petrol-şeylleri (shale), petrol-kumlarından çıkarılan ürünler, kömürden elde edilen (Coal To Liquid; GTL) sentetik petrol ürünleri ve sıvı ürünlerle, doğal gazdan ve biyokütleden elde edilen ürünleri (Gas to Liquid; GTL)) kapsar.

Non-Newtonian Akışkan: Bu gruba kayma geriliminin zamana bağılı olmadığı, fakat kayma hızıyla değiştiği viskoelastik (veya psödoplastikler) akışkanlarla sadece zamana bağımlı olan tiksotropik akışkanlar girer. Bunların viskoziteleri, sabit basınç ve sıcaklıkta sabit olmayıp diğer parametrelere bağlı olarak değişir. örneğin gresler veya çok dereceli yağlar (polimerik madde içeren yağlar) gibi.
Normal Parafin: Dallanmamış moleküllerden oluşan hidrokarbonlardır; karbon atomları ikiden fazla karbon atomuna bağlı değildir.

Normal Şartlar:  Sıcaklığın 0°C, basıncın 760 mm Hg. Olduğu koşullardır.

Nötral Yağ: Vakum distilasyon ünitesi hafif tepe ürünleri olan yağlama yağı baz stoklardır; 40 0C’daki viskozitesi 13-130 cSt aralığındadır. Genellikle solvent veya klay işlemlemeden geçirilir, fakat asit veya alkali işlemlemesi yapılmaz.

Nükleer Enerji: Uranyum veya plütonyum gibi bazı ağır elementlerin daha hafif türlere bölünmesiyle (fission) çekirdek bağ kuvvetleri olarak depolanmış enerji açığa çıkar. Uygun bir izotopun çekirdeği (uranyum 235 gibi) serbest bir nötronla bombalandığında fission olayı meydana gelir. Serbest hale gelen nötronlar bir dizi zincir reaksiyonlara neden olur; nükleer güç fabrikaları bu zincir reaksiyonları kontrol altında tutar.