Proton NMR'ın Kantitatif Analize Uygulanması (application of proton NMR to quantitative analysis)

1. Kantitatif Analiz

NMR spektradaki pik alanları, piki oluşturan çekirdeklerin sayısı ile doğru orantılıdır. Bu nedenle özel bir maddenin kantitatif analizi için saf kalibrasyon örneklerine gereksinim olmaz. Bir bileşiğin içerdiği gruplardan birinin teşhis edilebilir pikinin diğer grupların pikleri üzerine düşmemesi halinde, bu pikin alanı bileşiğin konsantrasyonunun tayininde doğrudan kullanılabilir; sadece her protona karşı gelen sinyal alanının bilinmesi yeterlidir. Sinyal alanı/proton parametresi, konsantrasyonu bilinen bir iç standartla belirlenir. Solvent olarak bilinen miktarda benzen, sikloheksan, veya su kullanılmış ise, bu bileşikler için tek proton pik alanları istenilen gerekli bilgiyi verir; tabii iç standart pikinin örnek piklerinden herhangi birinin üstüne düşmemesi gerekir. Organik silikon türevleri, proton piklerinin yüksek alanlarda çıkması nedeniyle, kalibrasyonda kullanılan fevkalade maddelerdir.

Kantitatif NMR yöntemindeki önemli problemlerden biri doygunluk etkisinin yarattığı sorundur. Önce de değinildiği gibi, NMR absorpsiyon sinyali, çekirdeğin az sayıdaki fazlasının daha düşük magnetik enerji halinde bulunmasına bağlıdır ve absorpsiyon işlemi ile bu fazlalık giderilir. Taneciklerin relaksasyon zamanı, kaynağın gücü ve spektrumun tarama hızına bağlı olarak fazlalığın giderilmesi absorpsiyon şiddetini oldukça etkiler veya etkilemeyebilir. Kantitatif analizde, bu değişkenlerin kontrol edilmesiyle doygunluktan kaynaklanan hatalardan kaçınılması gerekir.

Çok Bileşimli Karışımların Analizi: Çok bileşimli karışımların analizi için bazı yöntemler geliştirilmiştir. Örneğin, Hollis aspirin, fenasetin, ve kafein gibi ticari ağrı kesici preparatların analizi için bir yöntem hazırlamıştır. İşlem 20 dakikada ve %1-3 relatif hata aralığında yapılabilmektedir. Chamberlian'ın bulunduğu bir yöntemle de benzen, heptan, etilen glikol ve su karışımı süratle, %0.5 hassasiyetle analiz edilebilmektedir.

NMR, yiyecekler, kağıt (ve hamuru) ve zirai ürünlerde su analizinde kullanılır; bu maddelerdeki su tek bir kantitatif pik verebilecek kadar hareketlidir.

Elementel Analiz: NMR spektroskopi bir örnekteki bir magnetik çekirdeğin toplam konsantrasyonunu tayin etmekte kullanılabilir. Jungnickel ve Forbes, çeşitli organik bileşiklerin NMR şiddetlerini inceleyerek organik karışımlardaki toplam hidrojenin doğru olarak saptamışlardır. Paulsen ve Cooke, klasik yöntemlerle yapılması çok zor olan flüorür tayini için, F-19 rezonansının bu elementin bir organik bileşikteki kantitatif tayininde kullanılabileceğini kanıtlamıştır. Kantitatif çalışmalarda düşük-rezolusyonlu veya "geniş hatlı" bir spektrometre kullanılır.


2. Proton Dışındaki İzotoplarla Çalışma

Protondan başka, magnetik momenti olan ve magnetik rezonans tekniği ile çalışılabilecek bazı çekirdekler vardır (14.1. Tablo-2). Magnetik momentleri olan 100'den fazla izotop bulunmasına karşın bunlardan ancak çok azında rezonans davranışı saptanabilmiştir.

Fluor: Fluorun atom numarası 19, spin kuvantum sayısı 1/2 ve magnetik momenti 2.6285 nükleer magnetondur. Bu özellikleriyle fluorun rezonans frekansı, benzer alanlarda, protonunkinden sadece biraz düşüktür; 14092 gausta H için 60, F için 56.5 MHz'dir.

Fluor absorpsiyonu da çevre koşullarından etkilenir ve kimyasal kaymalar 300 ppm gibi geniş bir aralığa yayılır, bu değer proton için en fazla 20 ppm'dir. Ayrıca solvent, fluor pikinin konumunu hidrojene kıyasla daha fazla etkiler. Fluor kayması yapısal durum hakkında, protona göre daha az bilgi verir.

Fosfor: Spin numarası 1/2 olan fosfor-31’de kimyasal kaymaları 700 ppm'i aşan keskin NMR pikleri verir. 14092 gausta 31P in rezonans frekansı 24.3 MHz'dir. Özellikle biyokimya sahasında, fosfor çekirdeğindeki kimyasal kaymanın yapısal durum ile ilişkisini inceleyen çeşitli çalışmalar vardır.

Diğer Çekirdekler: Son birkaç yıl içinde çeşitli izotoplara uygulanan NMR verilerinde büyük artışlar olmuştur. Üzerinde en çok çalışılan çekirdekler 2D, 11B, 23Na, 15N, 29Si, 109Ag, 199Hg, 113Cd, ve 207Pb dur.