Akışkan Akımında Temel Eşitlikler (basic equations in fluid flow)

Akışkanlar mekaniğindeki en önemli fiziksel ilkeler kütle dengesi (veya devamlılık), mekanik enerji dengesi ve momentum dengesidir.


KÜTLE DENGESİ

Kararlı akıştaki kütle dengesi basittir. akım sistemine giren kütlenin hızı çıkan kütlenin hızına eşittir; çünkü kararlı koşullarda kütle birikmesi veya azalması olmaz.

Akışkanın izlediği yol "akım hattı" terimiyle tanımlanır. Bir akım hattı, akan bir kütlede hayali bir eğridir; eğri üzerindeki her noktada net hız vektörü u, akım hattına teğettir. Böyle bir hattı kesen net bir akış bulunmaz. Türbülent akışta girdaplar akım hattını defalarca keserler, fakat bunların herhangi bir yöndeki net akışları sıfırdır.

Akım tüpü veya akım filamenti hayali bir borudur; duvarları arasından akan kütlede net akış bulunmaz. Tüpün duvarlarına karşı akış olmadığından, belirli bir zaman süresinde tüp içine akan akışkan kütlesinin hızı, tüpten çıkan akışkan kütlesinin hızına eşit olmalıdır. Akım tüpü Şekil-10 da görüldüğü gibi olsun. Akışkan, tüpün Sa kesitindeki yüzeyinden girsin ve Sb kesitinden çıksın. Girişteki hız ve yoğunluk ua ve ra, çıkıştakiler ub ve rb dir. Akışkanın viskozitesinin düşük (veya potansiyel) olduğu kabul ediliyor. Sa boyunca ua, Sb boyunca da ub sabittir. Birim zamanda tüpe giren ve çıkan akışkan aşağıdaki eşitlikle verilir.
Buna göre bir akım tüpünde m = sabittir.
Bu eşitliğe "devamlılık" denir. Eşitlik sıkıştırılabilen ve sıkıştırılamayan akışkanlara uygulanabilir, ra = rb = r.

Şekil-10: Devamlılık

Ortalama Hız

Akım tüpündeki akış potansiyel akış değil de, kayma gerilimlerinin bulunduğu bir sınır tabakası içindeyse, Sa ve Sb kesitindeki hızlar (ua ve ub) kesit içinde her noktada farklı olur. Bu nedenle yerel ve ortalama hız kavramları bilinmelidir.

Bir akım tüpünün kesitinde diferensiyal bir alandaki kütle akış hızı,
Tüm kesit alanındaki toplam kütle akışı, S alanını kapsayan integrasyonla bulunur.
 S alanı kesitinden akan tüm akımın ortalama hızı (V) aşağıdaki denklemle verilir.
Denklem(12) ve (13) kıyaslanırsa sadece, S alanı içindeki tüm noktalardaki yerel hızın aynı olması halinde V ve u nun birbirine eşit olabileceği görülür.

Kütle Hızı

Denklem(13) aşağıdaki gibi yazılabilir.
G kütle hızını gösterir ve kütle akış hızının kanal kesitine bölünmesiyle hesaplanır. Birimi pound/sn.ft2 (g/sn.cm2) dir.

Akış kararlı (m = sabit) ve kesit değişmiyorsa (S = sabit), G sıcaklık ve basınca bağlı değildir. Bu özellik daha çok sıkıştırılabilen akışkanlar durumunda önemlidir; bunlarda V ve r, sıcaklık ve basınçla değişir. Kütle hızı G nin bir başka tanımı da kütle akım yoğunluğu veya kütle akısıdır; akı, birim alandan birim zamanda geçen herhangi bir miktardır.

ÖRNEK:
Ham petrol (öz ağırlığı, 60/60 0F da 0.887) aşağıdaki şekilde görülen borudan akmaktadır. A borusu 2 in., B borusu 3 in. ve C boruları 1.5 in.liktir (40 shc); C lerden eşit miktarda akım akmaktadır. A daki akım 30 gal/dak (30 x 3.785 lt/dak.) dır.


(a) Her borudaki kütle akış hızının (lb/saat ve kg/sa),
(b) her borudaki ortalama dorusal hızın (ft/sn),
(c) her borudaki kütle hızının (lb/ft2.s) hesaplanması.

Boruların boyutları ve kesitleri Ek-4 teki tablodan bulunur; 40 sch,

2 in. boru için kesit alanı = 0.0233 ft2
3 in. boru için kesit alanı = 0.0513 ft2
1.5 in. boru için kesit alanı = 0.01414 ft2 dir.

(1 ft = 30.48 cm, 1 lb = 0.454 kg, 1 g/cm3 = 62.37 lb/ft3,
                                                    1 ft3 = 7.48 gal = 28.316 l)

a. Her borudaki kütle akış hızının hesaplanması.

Akışkanın yoğunluğu:
Toplam volumetrik akış hızı:

A ve B borularındaki kütle akış hızı yoğunluk x volumetrik akış hızına eşittir:

C borularından geçen kütle akış hızı, toplam akış hızının yarısına eşittir.
b. Her borudaki ortalama doğrusal hızın hesaplanması için Denklem(13) kullanılır.
A boyunca hız, VA:

B boyunca olan hız, VB:

C boruları boyunca hız, VC:

c. Her borudaki kütle hızı Denklem(14)ten hesaplanır.

A boyunca kütle hızı, GA:

B boyunca kütle hızı, GB:

C boruları boyunca kütle hızları, GC:

Paralel Akışta Mekanik-Enerji Dengesi, Bernoulli Denklemi

Potansiyel akım halindeki bir akışkana Newton'un ikinci hareket kanunu uygulandığında, sürtünme faktörü bulunmayan önemli bir denklem elde edilir; bu eşitliğe Bernoulli denklemi denir, Denklem, sadece mekanik-enerji terimlerinin bulunduğu özel bir enerji-dengesi denklemidir.

(Newton'un ikinci kanununu hatırlayalım: m = kütle, u = doğrusal hız, F = maddeye etki eden tüm kuvvetlerin net sonucu olduğuna göre F µ d (mu) / dt dir. mu = maddenin momentumudur. Newton hareket kanununa göre bir maddeye etki eden net kuvvet, momentum hızının zamanla değişimi ile kantitatif olarak ölçülebilir. Kütle sabitse F = kn m (du / dt) = kn m a yazılır; a = du / dt = ivme, kn = orantı sabitidir. kn = 1 / gc, gc = Newton kanunu dönüşüm faktörü denilen bir sabittir ve sayısal değeri gc = 32.174 ft.lb/lbf.sn2 dir.)


Şekil-11: Akım tüpü elementine etki eden kuvvetler

Bir akışkanın, kesit alanı sabit olan bir tüpten kararlı potansiyel bir akımla aktığını düşünelim (Şekil-11). Akım tüpünün kesit alanı DS, akışkanın ortalama yoğunluğu r, tüpün sonundaki basınç ve hız,

p + Dp ve u + Du olsun

Tüp, eksene dik doğruyla b açısı yapacak bir konumda yerleştirilmiştir. Akım potansiyel rejimde olduğundan, akım tüpünün her kesitinde aynı hızda akar. Akımın geçtiği yol DL, bu yolu geçmek için harcanan zaman Dt dir. Akımın tümüne etki eden kuvvetler nelerdir? Tüpün silindirik bağlayıcı yüzeyine akım yönünde etki eden önemli bir kuvvet yoktur, çünkü bu yüzey üzerindeki basınç kuvvetleri akım yönüne diktir ve kayma kuvvetlerinin olmadığı kabul edilir. Akımı hızlandıran veya yavaşlatan kuvvetler,

  • akım yönündeki p DS kuvveti,
  • akıma zıt yöndeki (p + Dp) DS kuvveti,
  • akıma zıt yöndeki elementin ekseni yönündeki ağırlık kuvveti bileşendir.
Ağırlık kuvveti, elementeki akışkanın kütlesi ile ağırlık ivmesi çarpımının gc sabitine bölünmesine eşittir.

Elementin kütlesi, ortalama yoğunluk r ile gösterildiğinde, r DS DL, ağırlık kuvveti r DS (g/gc) DL ve akım tüpü ekseni boyunca bu kuvvetin bileşeni r DS (g / gc) cos b DL dir.
Buna göre akım yönündeki net kuvvet yazılabilir.
Bu kuvvet, elementin kütlesi ile ivmesi çarpımının, gc ye bölünmesine eşittir.
Eşitlik basitleştirilir ve r DS DL ile bölünerek aşağıdaki şekilde yazılır.
DS ihmal edildiğinde Denklem(15) bir akım hattına uygulanabilir. Ayrıca,
olduğundan, Denklem(15) te yerine konularak,
Denklem(16) daki terimlerin, DL ® sıfıra yaklaşırken limitleri alınır; r ® r olur; r akım hattı üzerinde bir noktadaki yoğunluğu gösterir. Keza, basınç artış oranları, yükselme ve hız artışı da uygun diferensiyal terimlerle yazılır:
Bu eşitlik, bir akım hattı boyunca akan potansiyel akım için Bernoulli denkleminin "nokta" şeklidir. Eşitliğin diferensiyali alınarak aşağıdaki Denklem(18) elde edilir.
Sıkıştırılabilen akışkanlarda r basınca bağlıdır. Denklem(18)in, daha fazla bilgi olmadan integrali alınamaz. Sıkıştırılamayan akışkanlar için r = sabit olduğundan Denklem(18) in integrasyonu mümkündür:
Z = yüksekliktir. Akım hattı üzerindeki iki belirli nokta (a ve b) arasında Denklem(19) aşağıdaki gibi yazılır.
a ve b, akımın boruya giriş ve çıkış noktalarını gösterir. Denklem(20), bu koşullar için Bernoulli eşitliğidir.

Bernoulli Denkleminin Tartışması

Denklem(20), sıkıştırılamayan akışkanlar için önemli bir eşitliktir. Buna göre, sürtünme olmayan bir akışta u hızı azaldığında, Z nin üzerindeki yükseklik (DZ), veya basınç (Dp), veya herikisi birden yükselir. Yükseklik değiştirilirse, ya basınç veya hız değişir. Bernoulli denklemindeki basınç, yükseklik, hız arasındaki birbirine dönüşebilme özelliği, bu terimlerin aynı birimlerle tanımlanması halinde anlaşılablir; bu birim
Herbir terim, 1 lb akışkan kütleye dayalı mekanik-enerji etkisini gösterir.

(g / gc) Z, 1 lb akışkanın mekanik-potansiyel enerjisini, (u2 / 2 gc), 1 lb akışkanın mekanik-kinetik enerjisini; (p / r), akışkanı tüp içine iten kuvvetler tarafından yapılan mekanik işi veya tüpten çıkan akışkandan alınan işi tanımlar. bu nedenlerle Denklem(20), enerjinin korunumu ilkesinin özel bir yorumudur.

Bernoulli denkleminin uygulama alanı çok geniştir. Denklem, Şekil-11 le açıklanan koşullardaki bir akım hattına (akışkanın 1 hacim birimi ele alınmıştır) uygulandığı gibi, potansiyel akış halindeki bir akım tüpünde herhangi bir kesitteki hız sabit olduğundan, tüpün tümüne de uygulanır. Denklemin çıkarılmasında akım tüpünün doğrusal ve kesit alanının sabit olduğunun kabul edilmesine rağmen, enerjinin korunma ilkesi eşitliğin değişken kesit alanlı eğri akım tüplerdeki potansiyel akışlara da uygulanmasını mümkün kılar. Tüp eğri şeklindeyse, hızın yönü değişir ve Bernoulli denkleminde vektöryel hız yerine skalar (veya bileşke) hız kullanılır. Bir başka konu da bir kesit alanı içinde hız değişmelerinin bulunması ve sürtünmenin etkili olması halidir; bu durumda eşitlik, düzeltme faktörleri kullanılarak sınır-tabakası akışına uygun şekle getirilir.

Bernoulli denklemini özel problemlere uygularken, akım hattı veya akım tüpünün çok iyi tanımlanması, üst ve alt akım noktalarının belirlenmesi gerekir. a ve b noktaları basınç, hız ve yükseklik bilgilerinin en iyi bilindiği yerler olarak tercih edilir.

ÖRNEK:
Öz ağırlığı 1.15 (60 0F / 60 0F) olan tuz çözeltisi üstü açık bir tankın dibinden 2 in. lik (sch 40) standart bir boruyla boşaltılmaktadır. Boşaltma borusunun ucu, tanktaki tuz çözeltisinin yüzeyinden 15 ft aşağıdadır.

Tuz çözeltisinin yüzeyinde bir akım-hattı oluştuğu, boşaltma hattının merkezinden geçerek atık noktasına ulaştığı ve akım hattı boyunca sürtünme olmadığı kabul ediliyor.

Boşaltma borusundan çıktığı noktada (ve boru içinde) akımın hızı nedir? (g = 32.17 ft/sn = 981 cm/sn, 1 ft = 30.48 cm).


Denklem(20) yi uygulamak için, tuz çözeltisinin yüzeyi a noktası, boşaltma  noktasında akım-hattının ucu b noktası olarak alınır. Bu iki noktadaki basınçlar atmosfer basıncına eşit olduğundan, pa = pb ve pa / r = pb / r dur. Çözeltinin yüzeyinde ua ihmal edilebilir düzeydedir ve ua2 / 2 gc atılır. Yükseklikler Zb = 0 ve Za = 15 ft tir. Bu bilgiler Bernoulli denkleminde yerine konur.
Bu hız değeri sürtünme kayıpları olmadığı kabul edildiğinden akışkanın yoğunluğuna ve borunun çapına bağlı değildir.

Bernoulli Denkleminde Katı Sınırlar İçin Düzeltme

Mühendislikte karşılaşılan akışkan-akımı problemlerin çoğu, katı sınırlar nedeniyle oluşan sınır tabakalarından kaynaklanır. Borular ve diğer sistemlerden akan akışkanda tüm akım sınır-tabakası akımı şeklinde olabilir.

Bernoulli eşitliğinin bu tip akımlara uygulanabilmesi için iki düzeltmeye gereksinim vardır. Birincisi, yerel hız u’nun sınır tabakasındaki konumla değişmesi dolayısıyla, kinetik-enerji teriminde bir düzeltme yapılmasıdır. İkincisi daha önemlidir ve akışkanın sürtünmesiyle ilgilidir; sürtünme sınır tabakası oluşumuyla ortaya çıkar.

Bu koşullara göre düzeltilen Bernoulli denklemi, akışkanın akmasında pompa kullanıldığında yapılan iş de dahil edilerek daha geniş kapsamlı bir hale getirilir.

a. Akımın Kinetik Enerjisi

Denklem(19) daki u2 / 2 gc terimi, tümü aynı u hızında akan bir pound akışkanın kinetik enerjisini gösterir. Hız akım kesit alanında değiştiğinde kinetik enerji aşağıdaki gibi hesaplanır. ds Kesit alanındaki elementi inceleyelim.

Buradaki kütle akış hızı r u dS dır. dS alanından akan herbir pound akışkan u2 / 2 gc ft.lbf/lb kinetik enerji taşır ve dS alanındaki enerji akış hızı,
Ek. =kinetik enerji akış hızıdır. S den toplam kinetik enerji akış hızı,
Denklem(12) ve (14) le verilen toplam kütle akış hızı ve Denklem(21) den çıkarılan aşağıdaki eşitlik, Bernoulli denklemindeki u2 / 2 gc teriminin yerini alır.
Denklem(22) deki integral, V2 / 2gc ye bağlı bir faktörle yok edilebilir; buna "kinetik enerji düzeltme faktörü" denir ve a ile gösterilir (V = ortalama hacim).
biliniyorsa, u2 / 2 gc yerine a V2 / 2 gc kullanılarak ortalama hızdan kinetik enerji hesaplanabilir. Denklem(23) ten a yı bulmak için yerel hızın (kesit alandaki yerleşimin fonksiyonu olarak) bilinmesi gerekir.

Aynı hız dağılım bilgisi, Denklem(13) teki V yı hesaplamak için de zorunludur.

Sürtünmeli Akış

Sürtünme, mekanik enerjinin ısıya dönüşmesiyle kendini gösterir. Sürtünmeli akışta,
ifadesi, bir akış hattı boyunca sabit kalmaz (Denklem-19 un tersine), fakat akış yönünde daima azalır ve enerjinin korunumu ilkesi gereği, mekanik enerji kaybına eşit miktarda ısı enerjisi açığa çıkar. Akışkan sürtünmesi, bir akımda, herhangi bir miktar enerjinin ısıya dönüşmesi olarak tarif edilir.

Sıkıştırılamayan akışkanlar için Bernoulli Denkleminde (Denklem-20) sağ tarafa bir terim (hf) ilave edilir. Böylece, kinetik enerji faktörleri aa ve ab nin de katılmasıyla Denklem(20) aşağıdaki şekli alır.
Bu denklemdeki h<MV>f <D>ve diğer tüm terimlerin birimi enerji/kütle dir. h<MV>f<D>, birim kütle akışkandan a ve b noktaları arasında doğan tüm sürtünmeleri içerir. Bu terim eşitlikteki diğer terimlerden iki yönden farklıdır: (1) Mekanik terimleri, a (giriş) ve b (çıkış) gibi özel "konumlardaki" koşulları tanımlar. Oysa hf, a ve b "arasında" tüm noktalardaki mekanik enerji kaybını gösterir. (2) Sürtünme, mekanik-enerji değerleriyle birbirine dönüştürülemez. hf nin işareti Denklem(24) te görüldüğü gibi, daima pozitiftir (potansiyel akışta sıfırdır).

Sürtünme sınır tabakasında olur. Çünkü Laminer ve türbülent akışlardaki hız dalgalanmalarını sürdüren kayma kuvvetleri iş yapar ve yapılan iş, viskoz etkisiyle ısıya dönüştürülür. Ayrılmamış sınır tabakasında oluşan sürtünmeye "duvar=kabuk (skin) sürtünmesi" denir. Sınır tabakaları ayrılıp iz hali meydana geldiğinde ilave enerji kaybı olur, bu "şekil (form) sürtünmesi" dir; katı sınırın konumuna ve şekline bağlıdır. Şekil-8a daki hal tümüyle duvar sürtünmesi, 8b deki ise şekil sürtünmesidir (duvar sürtünmesi önemsizdir). Denklem(24) deki hf, iki sürtünme tipini de içerir.

c. Bernoulli Eşitliğinde Pompa İşi

Akışkanın mekanik enerjisini artırarak akımı sürdürmek için pompa kullanılır. Denklem(24)le tanımlanan bir akım sisteminde a ve b noktaları arasına bir pompa konulsun. Pompaya verilen iş şaft işi Ws dir. Pompanın işi Wp,
Bernoulli eşitliği sadece bir mekanik enerji dengesi olduğundan, pompada meydana gelen sürtünme dikkate alınmalıdır. Gerçek bir pompada sadece akışkan sürtünmesi değil, mekanik sürtünme de vardır (yataklarda, pistonlarda). hfp = (toplam sürtünme / pound akışkan)ı gösterirse, Wp –hfp = akışkana verilen net iştir. Uygulamada hfp yerine h ile tanımlanan "pompa verimi" terimi kullanılır.
Akışkana verilen mekanik enerji h Wp  dir; burada h < 1 dir.. Denklem(24) pompa işine göre düzeltildiğinde aşağıdaki şekli alır.


ÖRNEK:
Şekil-12 görülen sistemde öz ağırlığı 1.84 olan bir çözelti, depo tankından bir pompayla 3 in. lik (Sch 40) çelik bir boruyla çekilmektedir. Pompanın verimi %60, emme hattındaki hız 3 ft/sn dir. Pompa çıkışı 2 in.lik (40 sch) bir boruya bağlanmıştır ve çözelti, besleme tankı seviyesinden 50 ft yükseğe basılmaktadır. Tüm boru sistemindeki sürtünme kayıpları 10 ft.lbf / lb dir.

Pompanın basıncı ne olmalıdır (pp – pb, lbf / in2) ?. Pompanın beygir gücü nedir (P, hp)?

Kesit alanları: 3 in boru için 0.0513 ft2, 2 in boru için 0.0233 ft2 dir. a =1 alınabilir. 1 g/cm3 = 62.37 lb/ft3, gc = 32.17 ft.lb/lbf.sn2.

Şekil-12: Örnek problemdeki sistem

Çözümde Denklem(26) kullanılır. Depo tankındaki sıvı seviyesi a noktası, 2 inclik borunun boşaltma ucu b noktası olarak alınır. Her iki noktadaki basınç atmosferik olduğundan, pa = pb dir. a daki hız ihmal edilebilir, çünkü tankın çapı borunun çapına göre çok büyüktür. Kinetik enerji faktörü a = 1 alınır (önemli bir hata olmaz). 1 ft = 0.3048 m, lb/in2 = 0.06084 atm = 0.07031 kg/cm2 dir.

fps (feet, pound, saniye) sistemi birimleriyle çözüm:
pa = pb ,    Va = 0 ,     Za = 0,     a = 1   olduğuna göre,
2 in. lik borudaki hız, Vb = ?
mks (metre, kilogram, saniye) sistemi birimleriyle çözüm:
2 in.lik borudaki hız, Vb = ?
mks sisteminde gc = 1 alınır. Eşitliğin iki tarafı gc ile bölünerek tüm birimler m ye dönüştürülür.

a. Pompanın yarattığı basınç:
Denklem(26) pompa için yazılarak basınç hesaplanır; a=emme bağlantısındaki nokta, b = boşaltma noktasıdır. Emme ve boşaltma arasındaki seviye farkı ihmal edilir; bu durumda Za = Zb dir. Denklem(26) bu yoruma göre aşağıdaki şekilde yazılır.
Pompanın yarattığı basınç = pb – pa:

b. Pompanın kullandığı güç = P:
Wp ile kütle akış hızı çarpımının dönüşüm faktörüne bölünmesiyle bulunur; dönüşüm faktörü, 1 hp = 550 ft lbf / sn dir. Kütle akış hızı,


GERİ (proje çalışmaları)