Seramik Matris Kompozitler; Üretim Prosesleri (production processes)

Seramik matris kompozitlerin üretiminde önceden belirlenen bir mikroyapı geometrisiyle proses seçimi yapılması başarılı sonuç almanın ön şartı olarak kabul edilebilir. Tüm kompozit üretim metotlarında elde edilen ürünün özelliklerini önemli derecede etkilediğinden, fiber/matris arayüzün (kuvvetinin) optimizasyonu en önemli faktördür.

Seramik matris kompozitlerin bazıları geleneksel seramik metotlarıyla işlenirler; toz matris malzeme takviye faz ile karıştırılır ve sıcaklık yükseltilerek sıcak presleme, sinterleme gibi proseslerle işlemlenir. Böyle bir fabrikasyon yolu süreksiz fazla (partikülat veya kısa-fiberler) hazırlanan kompozitlerde başarılı sonuç verir.

Sürekli veya uzun-fiberli takviyeli kompozitlerin üretiminde geleneksel seramik metotları nadiren uygulanır; çünkü uzun-fiberler mekanik olarak parçalanır ve yüksek sinterleme sıcaklığında fiber ve matris malzeme arasında kimyasal reaksiyonlar meydana gelir. Ayrıca sinterleme teknikleri fiber takviyeli kompozitlerde yüksek poröziteye neden olur. Bu tür CMC’lerin işlenmesi genellikle üç aşamada tamamlanır: 1. Arayüzün çöktürülmesi (depozisyon). 2. Matrisin, fiber mimarisine infiltrasyonu. 3. Sızdırmaz-kaplamanın çöktürülmesi (depozisyon).

Seramik fiberlerin kırılganlıkları ve kararlılıklarının sınırlı olmasından dolayı bu aşamaların tamamı orta seviyelerdeki sıcaklık ve basınç ortamında yapılır.

Seramik matris kompozit prosesleri öncelikle iki geniş grup altında sınıflandırılır.

·         Toz konsolidasyon metotları (seramik veya toz rotası).
·         Kimyasal bazlı metotlar (gaz faz, sıvı faz, kombine veya hibrid rota).


Seramik (Toz) Prosesleri

Bu proses rotası partikül, whisker (ve kısa fiber) takviyeli seramik matris kompozitlere (CMC) uygulanır. Proseslerde, seramik takviyeler de dahil, partikül ve whisker formdaki takviyelere adapte edilmiş, standart toz seramik sinterleme aşamaları izlenir (Şekil-15).

Bu rota genellikle dört aşamada tamamlanır.

1. İmpregnasyon: Takviye malzeme, süspansiyon haldeki partiküllerle impregne edilir (prepreg). Partiküllerin bulunduğu ortam çoğu kez fungitiv bir bağlayıcı ve sinterleme katkı maddesi bulunan bir sol veya slurrydir. (İmpregnasyon, bir takviyenin içerdiği boşluklar veya açıklıklarının uygun bir malzemeyle (reçine gibi) doyurulmasıdır.)

2. Solvent Buharlaştırma

3. Kalsinasyon: Bağlayıcının uzaklaştırılması ve organik katkı maddelerinin parçalanmasının sağlandığı bu aşama orta sıcaklıklarda gerçekleştirilir.

4. Sinterleme: Sinterleme yüksek sıcaklıklarda ve genellikle basınç altında yapılır.

Toz şekillendirme prosesinde dikkat edilmesi gereken iki önemli konu, toz malzemenin ön-şekillendirilmesinde son-şekle en yakın formun verilmesi ve sinterlemenin etkin olabilmesi için toz taneciklerin birbirine çok yakın ve dağılımının muntazam olmasıdır.


Şekil-15: Toz seramik bazlı seramik matris kompozitlerin (CMC) üretim prosesleri

Toz prosesleri üç grup altında toplanabilir:

·         Partikül takviyeli CMC prosesleri.
·         Whisker ve kısa fiber takviyeli CMC prosesleri.
·         Alternatif prosesler.


a. Partikül Takviyeli CMC’ler

Partikülat takviyeli CMC’lere genellikle soğuk şekillendirme prosesleri uygulanır; tipik örnekler uniaksiyal (tek eksenli) presleme, soğuk izostatik presleme, slip dökme ve injeksiyon kalıplamadır.

Uniaksiyal Presleme (UAP): Uniaksiyal soğuk preslemede toz malzeme sabit (rijid) bir kalıba dökülür ve sonra sıkıca yerleştirilmiş ir punçla preslenir. Preseme tamamlandıktan sonra punç çıkarılır ve şekillenmiş malzeme (green kompakt) bir alt punç yardımıyla çıkarılır. (Şekil-16)

Toz partiküller ve toz arasındaki sürtünme ve kalıp/punçlar (baskı) kompaktta dengesiz bir gerilim dağılımına neden olur; yoğunluk düzensiz, elastik relaksasyon değişken, dolayısıyla malzeme çatlamaya yatkındır. Bu durum uniaksiyal preslemeyle elde edilen malzemenin çatlamaması için, uygulanabilecek basıncı sınırlandırır (~50 MPa gibi).


Şekil-16: Uniaksiyal pres


Soğuk İzostatik Presleme (CIP): CPI proseste toz malzeme genellikle kauçuktan yapılmış esnek bir kalıba doldurulur ve bir basınç odacığında bir akışkan yoluyla izostatik preslenir. Bu proseste sürtünme etkileri, uniaksiyal preslemede olduğundan çok daha azdır ve daha kompleks ürünlerin şekillendirilmesi mümkündür. (Şekil-17)

Slip Dökme: Slip (yumuşak ve kolay akabilen) dökme prosesinde slurry halindeki toz, genellikle alçı taşından (gypsum) poröz bir kalıba aktarılır (Şekil-18). Bu tür bir kalıbın, tozun kalıba iyice yerleşmesini sağlayan slurrydeki sıvı taşıyıcıyı absorblama özelliği vardır.

Bu metot geleneksel seramiklerin üretiminde çok kullanılan ve büyük, ince-duvarlı, içi boş malzemelerin yapılmasına uygun bir yöntemdir. Optimum dökme işlemi için slurry veya slipin, mümkün olduğu kadar fazla katı malzeme içeren ve düşük viskoziteli, kararlı bir süspansiyon olması gerekir.

Slip dökmeyle ilişkili diğer bir proses teyp dökmedir; bu işlemde ince plastik bir film üzerine ince slurry tabakalar dökülür. Slip dökme de teyp dökme de kısa fiber takviyeli kompozitler için uygun proseslerdir; iki-boyutlu rastgele fiber oryantasyonu elde edilir.


Şekil-17: Soğuk izostatik presleme prosesleri; (a) ıslak-bag CIP, (
b) kuru-bag CIP


Şekil-18: (a)Slipin dökülmesi, (b) suyun plaster kalıpta absorblanarak bir film tabakasının oluşması, (c) slip fazlasının dökülmesi, (d) kalıptan parçanın çıkarılması

İnjeksiyon Kalıplama ve Ekstruzyon: İnjeksiyon kalıplama kısa fiber takviyeli kompozitlerde de uygulanabilen bir kalıplama metodudur. İnjeksiyon kalıplamada seramik toz yeterli miktarda polimer veya diğer uygun bir bağlayıcıyla karıştırılarak bir karışım hazırlanır ve basınç uygulanarak bir kalıba injekte edilir. Uygun bir akış ve kuvvet uygulanarak karışım kalıplanır (Şekil-19).

İnjeksiyon kalıplamada karışımın mümkün olduğu kadar fazla toz seramik içermesi istenir, böylece kalıplanmış malzemeden ayrılması gereken bağlayıcı miktarı az olacağından malzemenin yoğunluğu yüksek olur. Ancak toz seramik miktarı artarken karışımın viskozitesi aniden yükselir. tanecikler birbirleriyle temas ederek birleşir, şekilleri bozulur, irileşirler. Proses tanecik şekli, boyutu ve dağılımına hassas olduğundan, toz miktarı bir “kritik hacim fraksiyonu”yla sınırlandırılır. İnjeksiyon kalıplama büyük ve kompleks malzemelerin üretimde çok kullanılan bir kalıplama metodudur. Sabit kesitli şerit ve çubuk elde edilmesi istendiğinde ekstruzyon prosesleri tercih edilir.


Şekil-19: İnjeksiyon ve ekstruzyon prosesleri şematik; (a) injeksiyon, (b) direkt ekstruzyon, (c) indirekt ekstruzyon


Şekil-20: (a) Uniaksiyal (tek-yönlü) sıcak pres, (b) sıcak izostatik pres (HIP)


Soğuk şekillendirme proseslerinden sonra sinterleme işlemi uygulanır; temel proses basınçsız, katı hal sinterlemedir. Densifikasyonu (yoğunlaşma) hızlandırmak ve daha düşük sıcaklıklarda çalışabilmek amacıyla bazı modifikasyonlar geliştirilmiştir; örneğin, basınçla desteklenen sinterleme, sıvı faz sinterleme ve reaksiyon-bağlanma gibi.


b. Whisker ve Kısa Fiber Takviyeli CMC’ler

Whisker ve kısa fiberli seramik matris kompozitlerin, konvensiyonal soğuk seramik toz şekillendirme ve takiben de basınçsız sinterlemeyle üretilmesi zordur. Temel sıkıntı bu yöntemlerle yüksek aspect oranlı (bir fiberin uzunluk/ağırlık oranıdır) taneciklerin paketlenmesinin zayıf olmasıdır.

Konvensiyonal prosesler bazı modifikasyonlarla whisker ve kısa fiberli CMC’lerin üretimine uygun hale getirilmiştir. Örneğin sıcak presleme gibi basınç eşliğinde yapılan sinterleme bir sıcak şekillendirme prosesidir. Sıcak presleme ve sıcak İzostatik presleme whiskerler ve kısa fiberli CMC’lere uygulanan proseslerdir (Şekil-20).

Sıcak izostatik presleme (HIP), malzeme orta-yüksek (2000 0C’ye kadar) sıcaklıkta ve orta-yüksek izostatik basınç (200 MPa’a kadar) altında preslenir. Basınç genellikle argon gazıyla sağlanır. Sıcak presleme (HP), HIP prosesine çok benzer; öğütme, dövme, ekstruzyon işlemlerinde yüksek sıcaklık ve yüksek basınç uygulanır, fakat HIP’deki gibi izostatik basınç uygulaması yapılmaz. HP‘de sadece uniaksiyal basınç uygulanırken, HIP’de gaz basıncıyla malzemeye izostatik basınç uygulanır.


c. Alternatif Metotlar

Whisker ve kısa fiber takviyeli seramik matris kompozit üretiminde, injeksiyon kalıplama, slip dökme gibi soğuk presleme proseslerinin (CIP) sıcak presleme (sinterleme) ve sıcak izostatik preslemeyle (HIP) birleştirilmesiyle uygulanabilen bazı alternatif metotlar da vardır; örneğin: CIP + Sinterleme + Post HIP, CIP + HIP, Slip dökme + HIP, İnjeksiyon kalıplama + HIP, Slip dökme + Reaksiyon bağlanma


Kimyasal Bazlı Metotlar

Kimyasal bazlı metotlar uzun (sürekli) fiber takviyeli seramik matris kompozitlerin üretilmesinde uygulanan proseslerdir. Bu kompozitler iki grupta toplanabilir:

1. Sürekli, multifilament bir fiber yarnın matrisle (genellikle toz slurry formda) impregnasyonuyla (prepreg) hazırlanan kompozitler; impregne edilen yarn konsolide edilmeden önce çeşitli geometrilerde düzenlenebilir.

2. Önceden şekillendirilmiş ve genellikle multiaksiyal bir fiber geometrisindeki bir fiber preformun infiltrasyonuyla hazırlanan kompozitler.

Uzun-fiberli kompozitlerin geliştirilme tekniklerinde altı çizilmesi gereken temel, istenilen geometrideki bir fiber preformun bir matrisle veya bir matris precursor (öncü) ile infiltre edilmesidir. İnfiltre edilen matris, örneğin, bir toz slurry (SIP), bir sıvı çözelti, veya reaksiyona girerek matris oluşturabilen gaz veya buhar karışımlarıdır (CVI).

İnfiltrasyon tekniklerinde, akışkanın bir seramiğe dönüştürülmesinde farklı prosesler kullanılır. Tüm infiltrasyon tekniklerinde aşağıdaki sıra izlenir:

Preform Hazırlanması: Fiber takviye fazdan lay-up ve kalıplama metotlarıyla istenilen şekilde bir preform yapılır. Preform, impregne dokumadır; impregnasyon, bir takviyenin içerdiği boşluklar veya açıklıklarının uygun bir malzemeyle (reçine gibi) doyurulmasıdır.

Arayüzün Çöktürülmesi: Fiberler, filament elde edilirken veya preform oluşturma aşamasında arayüzlerle kaplanır. Fiber/matris arayüzün mekanik özellikleri kompozitin gerilme aksiyal özelliklerini belirler. İlave arayüz tabakalar fiberleri çevresel etkilerden veya infiltre edilen malzemenin agresif etkisinden korur. Matrisin infiltrasyonundan önce preformda bir arayüz film çöktürülür.

İnfiltrasyon: Fibrous preform, preseramik akışkanla infiltre edilir. Akışkan, seramik matris tanecikleridir (slurry), veya kimyasal reaksiyonla bir seramiğe dönüşebilecek maddedir. (İnfiltrasyon, bir takviye malzeme olan preform içindeki boşlukların veya gözeneklerin doğrudan veya dış bir mekanik kuvvet uygulanmasıyla ergimiş bir malzemeyle  doldurulmasıdır.

Isıl İşlem: Preseramik takviye yapı içine girdiğinde ve ısıtıldığında  fiberler arasında seramik matris meydana gelir.


a. Gaz Faz (CVI) Rotası

Gaz faz rotası, kimyasal buhar infiltrasyon proseslerini kapsar. Kimyasal buhar infiltrasyon (CVI) teknoloji fiber takviyeli seramik matris kompozitlerin üretiminde uygulanan en etkili endüstriyel metotlardır. Bunlar, üç-boyutlu dokuma fiber preformların kimyasal buhar infiltrasyonuyla üretilen seramik matris kompozitler sınıfıdır.

CVI prosesiyle yapılan CMC kompozit üretimlerinde öncelikle bir fiber preform hazırlanır ve CVI metoduyla bu preformda ince bir arayüz çöktürülür. Arayüzle kaplanmış fiber preform, seramik bir matrisle, CVI yöntemiyle infiltre edilir. CVI prosesi poröz bir fiber takviye preformda seramik bir matrisin kimyasal buhar depozisyonudur.

Reaksiyon gazları, ısıtılmış preformun bulunduğu fırına pompalanır; gazlar preformdaki boşlukları doldurur (infiltrasyon) ve fiberlerin yüzeyinde reaksiyona girer, katı matris malzemeyi oluşturarak preformu yoğun hale getirirler. Çöktürme düşük basınçta ve orta sıcaklıklarda (900÷1100 0C gibi) yapılır. Prosese, preform yüzeyindeki gözenekler kapanıncaya kadar devam edilir.

Yoğunlaştırılmış olan preformun yüzeyi aşındırılıp/işlenerek içerdiği gözeneklerin veya boşlukların açığa çıkması sağlanır; duruma göre matris maksimum yoğunluğa erişinceye kadar  re-infiltrasyon-aşındırma çevrimi tekrarlanır.

Elde edilen malzeme koruyucu bir yüzey kaplamayla kaplanarak kullanım sırasında kompozitin çevresel gazlardan ve oksidasyondan etkilenmesi önlenir. Kaplamalar kimyasal buhar infiltrasyon (CVI) yöntemiyle çöktürülerek yapılır.

Şekil-21’de kimyasal bazlı seramik matris kompozitlerin (CMC) gaz faz üretim prosesleri ve Şekil-22’de tipik bazı 3-boyutlu fiber preformlar şematik olarak gösterilmiştir. Çeşitli CVI prosesleri vardır; aşağıdaki kısımlarda tipik bazı örnekler özet olarak anlatılmıştır.


Şekil-21: Kimyasal bazlı seramik matris kompozitlerin (CMC) gaz faz üretim prosesleri


Şekil-22: Tipik bazı 3-boyutlu fiber preformlar


İzotermal / İzobarik CVI (I-CVI): Reaksiyon gazları (sabit basınçta) preformu sararak sabit bir sıcaklıkta tutar ve difüzyon yoluyla preforma girer. I-CVI (Şekil-23) difüzyon hızının düşük olması nedeniyle yavaş bir prosestir.

Termal Gradient (TG-CVI): Bu proseste preform bir sıcaklık gradientinde (derece derece değişen) tutulur. Öncü gaz preforma daha soğuk yüzeyden başlayarak sıcak iç bölgeler boyunca difüzlenir. Kimyasal reaksiyonlar yüksek sıcaklıklarda daha fazla olduğundan sıcak iç bölgelerde öncü gaz çoğu zaman parçalanır. TG-CVI metoduyla oldukça yoğun seramik matrisler elde edilir.

Termal Gradient-Forslu Akış (F-CVI): Bu metotta hem sıcaklık gradient ve hem de forslu akışın (basınç gradient) etkisi bir araya getirilmiş; dolayısıyla gaz öncünün infiltrasyonu yükseltilmiş, proses süresi kısaltılmıştır.

İzotermal Forslu Akış (IF-CVI): Muntazam olarak ısıtılmış preformun içine öncü gazın kuvvet uygulanarak (forslu) akışıyla (basınç gradientli) yapılan CVI prosesidir. Seramik matrisin depozisyon hızı, forslu reaksiyon gazlarının artan infiltrasyonuyla hızlanır.

Basınç Pulslu CVI (P-CVI): Mikrometre (hatta nanometre) skalada arayüz veya matris oluşturulabilen CVI prosesidir. Bu proseste ortamdaki öncü gaz basıncı hızla değişir. Her çevrimde basınç değişmesi birçok kez tekrarlanır. Bir basınç değişikliği çevrimi, reaktör kabının boşaltılması ve reaksiyon gazlarıyla doldurulmasını kapsar.

Matris çok saftır, dolayısıyla çok iyi mekanik, termal özelliklere ve kimyasal kararlılığa sahiptir. Fiber kaplama da aynı prosesle çöktürülebilir. Yüksek sıcaklıklarda iyi mekanik özellikler, büyük ve kompleks şekillerin üretilebilmesi, fiber ve matris seçiminde esneklik. Ancak gaz kimyasal maddeler pahalıdır, yüksek yoğunluğa erişebilmek için infiltrasyon birkaç kez tekrarlanması nedeniyle yavaştır ve verim düşüktür, daima kalıntı porözite bulunur (~%10 kadar).


Şekil-23: SiC’in izotermal kimyasal buhar infiltrasyon (I-CVI)
proses akım şeması


Şekil-24: Kimyasal buhar infiltrasyon (CVI) prosesleri; (a) izotermal kimyasal buhar infiltrasyon (I-CVI), (b) forslu kimyasal buhar infiltrasyon (F-CVI) prosesi (termal gradient ve basınçlı gradient birarada)


Şekil-25: Kimyasal bazlı seramik matris kompozitlerin (CMC) sıvı faz üretim prosesleri


b. Sıvı Faz Rotası

Sıvı faz rotasında matris, fiber mimarisi içinde bir sıvı öncüden oluşturulur. Öncelikle fiberler bir arayüzle kaplanır (örneğin, I-CVI ile) ve sıvı matris öncü içine gömülür. (Şekil-25)

Sıvı faz rota genellikle dört aşamada tamamlanır:

·         İnfiltrasyon (matris, fiber mimarisi içinde bir sıvı öncüden oluşturulur).
·         Solvent (varsa) buharlaştırma.
·         Kalsinasyon / parçalama (dekompozisyon).
·         Sinterleme (orta sıcaklıklarda).


b.1. Sol-Jel İnfiltrasyon

Seramik matris kompozitlerin sol-jel prosesinde matris, seramik partiküllerin süspansiyonundan hazırlanır; bu sol “preseramik öncü” (viskozitesi düşüktür), fiber preforma infiltre edilir ve infiltre edilmiş preform kurutulur; işlem sonunda sol jelleşir. Kuruma esnasında matris büzülür ve gözenekler meydana gelir. Bu nedenle, gerekli yoğunluğa erişilinceye kadar infiltrasyon-kurutma çevrimi birkaç kez tekrarlanır. Elde edilen son malzeme kızdırılır ve sıcak preslemeye verilir. (Şekil-26)


Şekil-26: Seramik matris kompozitlerin (CMC) sol-jel infiltrasyon üretim prosesleri


Sol jel prosesle tek oksit kompozisyonlar, 2D yapılar ve 3D yapılar üretilebilir.

Prepreg Hazırlama: Takviye fibrous malzeme sol içine daldırılır. Sol, takviye fazın poröz yapısı içine eminir. İnfiltrasyonu kolaylaştırmak için vakum veya basınç uygulanabilir.

Yayma (Lay-Up): Prepeg uygun bir yöntemle (kalıplama) şekillendirilir.

Jelleştirme ve Kurutma: Sol ~150 0C’ye ısıtılarak jel haline dönüştürülür, sonra 400 0C’de kurulur. Malzemeden su, alkol ve organik uçucu bileşenler uzaklaştırılır.

Re-İnfiltrasyon ve Jelleştirme: Sol infiltrasyon-jelleştirme çevrimi, malzeme istenilen yoğunluğa erişinceye kadar tekrarlanır.

Yakma: Seramik matris yakma sıcaklığında sinterlenir.

Sol-jel infiltrasyonda proses sıcaklığın düşük olması nedeniyle takviye fiberin tahrip olmasını önler, matris kompozisyonu kontrol edilebilir, kullanılan cihazlar ucuzdur, üretim maliyeti düşüktü ve büyük parçalar yapılabilir. Ancak shrink (büzülme) fazla olduğundan matris kırılabilir, seramik veriminin artırılması için çok sayıda infiltrasyon-jelatin işlemine gerek vardır, kompozitin mekanik özellikleri zayıftır ve solların fiyatı yüksektir.


b.2. Slurry İnfiltrasyon (SIP)

Seramik matris kompozitlerin slurry infiltrasyon tekniğiyle fabrikasyonu sol-jel infiltrasyona benzer. Aradaki fark slurry infiltrasyonda katı madde daha fazla olduğundan üretilen malzeme daha yoğundur ve proses sırasında büzülme daha az olur.

Slurry infiltrasyon prosesinde fiberler (tow, teyp), seramik partiküller içeren bir slurryden geçirilir ve slurry tarafından infiltre edilir, bir duruma sarılır ve kurutulur. Kurutulmuş fiberler istenilen şekilde bir yığın haline getirilir ve bir grafit kalıpta sıcak presleme yapılır. Basınç yardımlı slurry infiltrasyonla yapılan seramik kompozitlerin yoğunluğu daha yüksek olur.

Slurry İnfiltrasyon: Takviye fiberler bir slurryden geçirilir, slurry takviye fazın poröz yapısı içine nüfuz eder. İnfiltrasyon prosesi kapiler etkiyle gerçekleşir; bazen vakumla da desteklenebilir.

Yayma (Lay-Up): Prepreg (infiltre edilmiş fiberler) bir mandrele sarılır, sonra kurutulur, kesilir ve yayılır; kurutulduktan sonra kesilerek uygun bir kalıba yayılır.

Sıcak Presleme: Sıcak presleme (sinterleme, yoğunlaştırma), partiküller arasındaki seramik malzemenin fiber yapı içine difüzyonunu kolaylaştırmak için yüksek sıcaklıkta ve yüksek basınçta yapılır. Partiküller, düşük poröziteli yoğun bir kompozit elde edilmesini sağlar.

Bu yöntemle elde edilen CMC’lerin porözitesi düşük, mekanik özellikleri iyidir. Ancak sıcak presleme aşamasında takviye fiberler hasarlanabilir.


b.3. Polimer İnfiltrasyon ve Piroliz (PIP)

Polimerden elde edilen seramikler, yegâne çözelti bazlı seramik matris kompozit üretim yöntemidir. Kullanılan polimerin moleküler yapısı uygun kompozisyonda ve molekül ağırlığı gerekli sınırlar içinde olmalıdır. Elde edilen ürün lay-up-otoklav konsolidasyon, reçine transfer kalıplama, filament sarma ve fiber yerleştirme gibi polimer kompozit prosesleriyle işlenebilir.



Şekil-27: Polimer infiltrasyon ve piroliz prosesleri


Katran verimi yüksek polimerlerle yapılan parçaların inert veya reaktif atmosferlerde ısıtılmasıyla (pirolizlenir) fiber takviyeli seramik matris kompozitler elde eldir. Bu yöntemle Si-C, Si-C-O, Si-N, ve Si-N-C gibi kullanım alanı oldukça geniş matrisler de dahil, çeşitli seramik matris kompozit kompozisyonları yapılabilir. Partikülat seramikler, seramik whiskerler ve plateletler piroliz yoluyla üretilen bu tip matrislerle kullanılabilir. (Şekil-27)

Prepreg Hazırlama: PIP prosesinde takviye fiberler bir reçineyle (polimer) impregne edilir ve sonra kurutulur veya kısmi kürleme uygulanır; bu koşullarda polimerin viskozitesi artacağından hazırlanan prepreg şekillendirilebilir durumdadır. Şekillendirilen prepreg çeşitli kalıplama yöntemlerinden biriyle kalıplanır ve bir otoklavda kürlenir.

İnfiltrasyon: Prepregdeki gözenekler düşük viskoziteli bir ön-seramik polimerle infiltre edilerek doldurulur. İnfiltrasyon prosesi kapiler kuvvetlerle (normal basınçta), vakumda veya basınç yardımıyla yapılabilir.

Piroliz: Ön-seramik polimer pirolizlenir (örneğin, argon atmosferinde 800-1300 0C’de), uçucu bileşenler (CO, H2, CO2, H2O gibi) ayrılır ve poröz yapılı seramik matris oluşur (“green body”).

Çoklu Re-İnfiltrasyon ve Piroliz: Seramik matrisin porözitesinin azaltılması için infiltrasyon-piroliz çevrimi 4-10 kez tekrarlanır.

Sıcaklıklar fazla yüksek olmadığından fiber tahribatı olmaz, matrisin bileşimi ve mikroyapısı kontrol edilebilir, takviye faz çeşitli tiplerde olabilir (partikülat, fibrous), net, kesintisiz formda şekiller yapılabilir, çeşitli kompozisyonlarda matrisler elde edilebilir (SiC, SiN, karbon nitrid), matriste kalıntı silikon bulunmaz. Ancak, çok sayıda infiltrasyon-piroliz çevrimi nedeniyle proses süresi uzundur, kalıntı porözite kompozitin mekanik özelliklerini zayıflatır, maliyeti diğer bazı proseslere kıyasla yüksektir (LSI prosesi gibi).


b.4. Ergiyik İnfiltrasyon (MI)

Ergiyik infiltrasyon bir matris üretim prosesidir; poröz fiber preform ergimiş metalle infiltre edilir. Proseste fiber takviye, infiltrasyondan önce bir arayüz ve koruyucu tabakayla kaplanır. Bu prosesten elde edilen matris malzeme, tipik olarak katı halde metal ve bazı ikincil komponentlerin bir kombinasyondur. (Şekil-28)

Fiber takviye istenilen formda hazırlanır, bir arayüz kaplama (BN, karbon, v.s.) ve bariyer kaplama (SiC Si3N4, v.s.) uygulanır. Bu kaplamalar genellikle kimyasal buhar depozisyon (CVD) tekniğiyle yapılır. Arayüz kaplama matris ve fiber arasında yük transferi için, bariyer kaplama ise arayüz ve fiberleri infiltrasyon sırasında ergimiş metalin yüksek sıcaklığına karşı korur.

Kaplanmış preformun gözeneklerinin doldurulduğu ilk matris prosesleri iki metottan birine göre yapılır: Reçine infiltrasyon, piroliz ve reaksiyon, veya slurry dökme.

Reçine İnfiltrasyon, Piroliz ve Reaksiyon: Bu metotta kaplanmış preform sıvı bir akrilik reçineyle infiltre edilir ve pirolizlenir. Pirolizlenme sonunda reçine, preformun porözitesinde reaktant uçucu olmayan bileşenlerini (tipik olarak karbon) bırakır. Metal infiltrasyonu sırasında bu bileşenler ergimiş metalle reaksiyona girerek matrisin ikincil bileşenlerini oluşturur.

Slurry Dökme: Bu metotta preformdaki gözeneklerin içine doğrudan ikincil matris komponentlerinin konulduğu bir slurry dökme işlemi uygulanır. Bu bileşenler metal infiltrasyon prosesine dayanıklıdır ve son matris malzemenin tamamlayıcı formudur.

Son matris proses kademesi metal infiltrasyon prosesidir; hazırlanan preform vakum altında infiltre edilecek metlin ergime sıcaklığının üstündeki bir sıcaklığa kadar ısıtılır. İnfiltre edilen ergimiş metal preformun gözenekleri içinde eminir, Kısa bir süre bu sıcaklıkta bekletildikten sonra preform soğutulur ve metal katılaşır; böylece sert bir kompozit yapı meydana gelir.


Şekil-28: Ergiyik infiltrasyon (MI) proses aşamaları, (b) MI prosesinin şematik görünümü


Diğer matris yoğunlaştırma metotlarıyla kıyaslandığında ergiyik infiltrasyon tekniğiyle üretilen matrislerin önemli avantajları vardır: kalıntı porözite çok azdır, termal iletkenlik yüksektir, oksidasyon ve çevresel bozunmalara karşı daha dayanıklıdır, proses süresi daha kısadır. Yoğun matriste fiber/arayüz koruması çok iyidir.


b.5. Reaktif Ergiyik İnfiltrasyon (RMI)

Reaktif ergiyik infiltrasyon prosesinde öncelikle üretilecek malzemenin şeklinde bir ortam veya “preform” hazırlanır. Buna, kapiler etkisiyle veya basınçla sıvı haldeki infiltrant uygulanır. Preform ve infiltrant arasında kimyasal reaksiyonla yoğun ve preformla aynı formda bir ürün meydana gelir.

RMI prosesi diğer üretim proseslerine kıyasla daha hızlı ve etkin bir yöntemdir. Kimyasal buhar infiltrasyon (CVI) metodunda kimyasal dönüşüm prosesi uzun zamanda (günler) tamlanabildiği halde RMI’de sadece dakikalar veya saatler yeterli olur.

RMI prosesi genellikle silikon karbid (SiC) matris kompozitlerin (LSI) üretiminde kullanılır; proseste, karbon (C) içeren preform ergimiş silikonla (Si) infiltre edilir.

Preformun infiltrasyonunda, oksitleyici atmosferde aluminyum (Al) kullanıldığında Alumina-aluminyum (A2O3-Al) matris oluşur (DMO).

Sıvı Silikon İnfiltrasyon (LSI): Sıvı silikon infiltrasyon (LSI) prosesi, bir reaktif ergiyik infiltrasyon (RMI) tekniği tipidir; proseste, poröz takviye preforma infiltre edilen sıvı metal (Si) ve ergiyiği saran madde (katı veya gaz olabilir) arasındaki reaksiyonla seramik matris meydana gelir. LSI metodu silikon karbid (SiC) matris kompozitlerin hazırlanmasında kullanılır. Proseste karbon mikroporöz preform ergimiş silikonla (Si) infiltre edilir; proses silikonun ergime sıcaklığının üstünde, 1414 0C’da yapılır (Şekil-29).


Şekil-29: Sıvı silikon infiltrasyon (LSI) prosesi


Arayüzlerin Uygulanması: CVI metoduyla fiber yüzeyinde ince bir debonding faz tabaka çöktürülür; pirolitik karbon (C) veya heksagonal boron nitrid (BN) gibi. Ayrıca fiberlerin çok reaktif olan sıvı silikondan korunması için bir bariyerle kaplanır; bu madde genellikle SiC’dir.

Prepreg Hazırlanması: Takviye fiberler (tow, teyp, okuma) bir reçineyle impregne edilir, sonra kurutulur veya kısmen kürlenir. Prepreg şekillendirilir ve çeşitli kalıplama yöntemlerinden uygun biriyle kalıplanır.

Piroliz: Ön-seramik polimerin pirolizi argon atmosferinde 800-1200 0C’de yapılır. Uçucu maddelerin ayrılmasıyla poröz bir karbon yapı meydana gelir.

İnfiltrasyon: Poröz prepregin sıvı silikonla infiltrasyonunda prepreg sıvı silikon bulunan bir fırına daldırılır; burada poröz karbon yapı ergiyikle infiltre edilir. İnfiltrasyon prosesi kapiler kuvvetlerle gerçekleşir. Sıvı silikon karbonla reaksiyona girerek silikon karbid matris meydana gelir. İnfiltrasyon silikonun ergime sıcaklığının (1414 0C) üstünde bir sıcaklıkta yapılır.

Ucuzdur, üretim süresi kısadır, kalıntı porözite çok düşüktür, kompozitin termal ve elektrik iletkenlikleri yüksektir, kompleks ve net şekle yakın malzemeler yapılabilir. Ancak, yüksek sıcaklıkta (silikonun ergidiği) fiberler tahrip olabilir, karbid matris içinde silikon kalıntısı olur, üretilen kompozitin mekanik özellikleri düşüktür (kuvvet, elastik modülü).

Direkt Ergiyik Oksidasyon (DIMOX): Direkt ergiyik oksidasyon prosesinde matris (örneğin Al2O3), ergimiş bir metalin (Al) oksitleyici  gazla (O2) reaksiyona girmesiyle oluşur; preform ve aluminyum metali havada 900-1200 0C’lere ısıtılır. Bu koşullarda Al oksitlenir ve aluminyum oksit matris meydana gelir; Al2O3 çoğalma veya büyüme reaksiyonu, preform yüzeyindeki gaz geçirgen bariyere kadar devam eder. Tipik büyüme zamanı bir-üç gün arasındadır. (Şekil-30, 31)

Bu prosesteki iki önemli koşul dispers fazın oluşan seramik (matris) tarafından ıslatılması ve oksijen atmosferinde oksitlenmemesidir. Sıvı metal oksijenle temas ettiğinde oksitlenir, bir miktar dispers fazla bir araya gelerek ince bir seramik tabaka meydana getirir. Kapiler etki ergiyiği poröz seramik tabaka boyuca ittirir, metal gazla reaksiyona girer ve seramik tabaka kalınlaşır.

Arayüzlerin Uygulanması: CVI metoduyla şekillendirilmiş fiber preform yüzeyinde ince bir debonding faz tabaka (0.1-1 µm) çöktürülür; pirolitik karbon (C) veya heksagonal boron nitrid (BN) gibi.

Gaz Geçirgen Bir Bariyer Çöktürme: Preform yüzeyinde gaz geçirgen bir bariyer tabaka çöktürülür. Yüzeyi boyunca ergiyik preform içine eminir.

Direkt Metal Oksidasyonu: Preform sıvı aluminyum alaşımıyla temas ettirilir. Ergiyik, takviye yapının kaplanmamış yüzeyi boyunca eminir. Oksitleyici (hava), gaz geçirgen yüzeyden ters yönde preforma girer. Aluminyum ve oksijen reaksiyon cephesinde karşılaşırlar ve oksit matrisin büyüyen tabakasının oluşmasını sağlarlar. Proses, reaksiyon cephesi bariyer kaplamaya ulaştığında sona erer. Parça yüzeyinden aluminyum fazlası uzaklaştırılır.


Şekil-30: Direkt metal oksidasyon prosesi akım şeması


Şekil-31: Direkt metal oksidasyon prosesi


Cihazlar ucuz ve basittir, hammaddeler ucuzdur, shrik (büzülme) düşüktür, yüksek sıcaklıklarda mekanik özellikler iyidir, kalıntı porözitesi düşüktür. Ancak üretim süresi uzundur, oksit matris içinde reaksiyona girmemiş kalıntı olabilir.


Kombine (Hibrid) Rota

Her proses rotasının kendine özgü avantajları ve dezavantajları olduğundan bu rotaların iki veya daha fazlasının birleştirildiği kombine rotalarda toplam densifikasyon (yoğunlaştırma) süresi kısaltılabilir, kalıntı porözitesi düşürülür ve spesifik bir mikroyapıda spesifik bir matris dizayn edilebilir.

Tipik kombine rota prosesleri: Slurrry infiltrasyon +Polimer infiltrasyon ve piroliz (PIP). Slurrry infiltrasyon + Sıvı silikon infiltrasyon (LSI). Kimyasal buhar infiltrasyon (CVI) + Sıvı silikon infiltrasyon (LSI). Kimyasal buhar infiltrasyon (CVI) + Polimer infiltrasyon ve Piroliz (PIP).



Şekil-32: Farklı seramik matris kompozitlerin mikroyapıları; LSI: sıvı silikon infiltrasyon, CVI: kimyasal buhar Depozisyon, PIP: polimer infiltrasyon ve piroliz, NPC: nano partikül koagülant, OFC: oksit fiber kompozit


Tablo-8: Sürekli Fiber Takviyeli Seramik Matris Kompozitlere (CMC) Uygulanan Bazı Prosesler

Proses
Avantajlar (Dezavantajlar)
Fiber
Matris
T, 0C
SLURY İNFİLTRASYON
a. Cam seramik matris
Mekanik özellikler iyidir.
(Sıcak-pres pahalıdır. Kompleks şekiller zordur)
Grafit, SiC
Cam-seramik
800-1000
b. Seramik matris: Sinterlenmiş matris
Ucuzdur, kompleks şekiller yapılabilir.
(Sinterleme sırasında büzülme matrisi kırar)

Alumina, SiC, Si3N4
800-1600
c. Seramik matris: Sement bağlı matris
Ucuzdur, kompleks büyük şekiller yapılabilir.
(Özellikler kısmen zayıftır)
Grafit, SiC
Sement
400-1400
d. Seramik matris: Reaksiyon bağlı matris
Mekanik özellikler iyidir, basınçsız yoğunlaştırılabilir.
(Sıcak-pres pahalıdır, basit şekiller yapılabilir)
SiC
Si3N4, SiC
800-1600
e. Sol-gel ve polimer işleme
Matris bileşimi kontrolü iyidir, fiberlere infiltre kolaydır, yoğunlaştırma sıcaklığı düşüktür.
(Düşük verim, çok fazla büzülme, çok sayıda infiltrasyon/ yoğunlaştırma gereği)
SiC
Nonoxid, Alumina, Silikatlar
800-1400
ERGİYİK İNFİLTRASYON
a. Seramik ergiyik
Ucuzdur, fiberlere infiltrasyon kolaydır, katılaşırken büzülme azdır.
(Yüksek ergime sıcaklığı fiberleri bozabilir)
Grafit , SiC
Alumina, Oksitler
800-1100
b. Metal ergiyik, oksidasyon
Ucuzdur, sermet tip malzeme yapılabilir.
(Sistemin ve kimyasının kontrolü zordur)
Grafit, SiC
Alumina, B4C, SiC
800-1200
KİMYASAL BUHAR İNFİLTRASYON
a. Genel
Mekanik özellikler iyidir, matris ve fiber esnektir, matris yüksek kalitelidir, küçük delikler kapatılır.
(Yavaş ve pahalıdır, yoğunluk ayarlanamaz)
SiC, Al2O3, SiO2, B2O3;
SiC, HfC, Nitridler, Oksitler, Boridler
800-1800
b. Lanxide
Kompleks şekiller yapılabilir.
(Reaksiyonlar zayıftır ve sınırlıdır, proses süresi uzundur)
Grafit, SiC
Alumina, AlN, TiN, ZrN
800-1200