Atomik Fluoresans Spektroskopi (atomic fluorescence spectroscopy)

1966'dan bu yana atomik fluoresans spektroskopinin ilkeleri ve uygulamaları üzerinde yoğun araştırmalar yapılmaktadır. Çalışmalar bu yöntemin (özellikle alevsiz çalışmaların uygun bulunduğu) 5-10 element için diğer iki alev yöntemine göre daha hassas olduğunu göstermiştir. Pek çok element için ise atomik fluoresans yönteminin hassasiyeti pek iyi değildir ve ancak düşük konsantrasyonlarda uygulanabilir. Ayrıca fluoresans cihazları çok karmaşık ve bu nedenle de gerek satış fiyatı ve gerekse bakımı oldukça pahalıdır.

1. Cihaz: Atomik fluoresans cihazında zayıf bir kaynak, bir atomizer (alevli veya alevsiz), bir monokromatör veya bir girişim-filtre sistemi, bir dedektör, ve bir sinyal-çalıştırma sistemi bulunur. Kaynağın dışındaki diğer kısımlar bu bölümde daha önce tarif edilen aynı fonksiyonlu parçalara benzer özelliktedir. Atomik fluoresans ölçmelerinde sürekli bir kaynak tavsiye edilir. Ancak bir atomik hat genişliği kadar dar bir bölgeyi kapsayan sürekli bir kaynağın çıkış gücü çok düşüktür ve yöntemin hassasiyetini azaltır.

Bilinen oyuk (hallow) katot lambaları (sürekli olarak çalıştırılır) fluoresans analizler için gerekli ışın gücünü veremezler. Bu lambalara kısa periyotlarda büyük akımlar verilerek şokla çok şiddetli ışın enerjileri elde edilebilir. Ancak lambaların tahrip olmaması için periyodların ve akımın miktarında dikkatli olunmalıdır. Fluoresansı algılayacak dedektör sadece şok uygulandığı sırada devrede olmalıdır.

Fluoresans ölçmeleri için gerekli ışın gücünü verebilecek gaz-boşaltma lambaları da vardır; bunlar alkali metaller, civa, kadmiyum, çinko, talyum, ve galyum gibi çok uçucu bazı elementlerin tayininde kullanılabilir. Elektrodsuz boşalım lambaları da çeşitli elementler için çok şiddetli hat veren kaynaklardır. Bu lambalarda yaklaşık 1 torr basınçlı bir inert gaz ile analizi yapılacak elementin bir tuzu veya kendisi bulunur. Uyarılma, tüp bir mikro dalga alana konularak sağlanır; mikro dalga alan bir anten veya yansıtıcı ile oluşturulur. Atomik fluoresans çalışmalarda kaynak olarak ses dalgaları veren lazerlerin kullanılmasına da başlanmıştır.

2. Girişimler: Atomik fluoresans spektroskopide karşılaşılan girişimler, absorpsiyon spektroskopide karşılaşılanlarla aynı tipte ve hemen hemen aynı büyüklüktedir.

3. Uygulamalar: Atomik fluoresans yöntemleri yağlama yağları, deniz suyu, grafit, ve zirai ilaçlarda bulunan metallerin analizlerinde kullanılır.


GERİ (enstrümantal analiz)