Güç Üniteleri; Gaz Yakıtlar (gaseous fuels)

Buhar üretiminde kullanılan gaz yakıtlar doğal gaz, ocak-fırın gazı, karışık rafineri gazı, kok-fırın gazıdır. Bu yakıtların özellikleri içerdikleri gazların oranları ve cinslerine göre değişir. Ayrıca sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), oil gazlar, asetilen ve hidrojen de yakıt gazlarıdır. Yakıt gazlarının en önemli özellikleri tutuşma sıcaklığı, alevlenme sıcaklığı ve yanma sonunda elde edilen ısıdır.

Endüstride kullanımı en yaygın olan yakıt gazı doğal gazdır; diğerleri üretim proseslerinden çıkan yan ürünler olduğundan, üretildiği fabrika dışında, fazla önem taşımazlar.

Doğal Gaz: Az hava ile yanar ve hemen hemen hiç kalıntı bırakmaz, bu nedenle ideal bir yakıtıtr. Esas olarak metandır; az miktarda etan, karbon dioksit ve azot içerir. Bazen çok az hidrojen sülfür de bulunabilir. Oksijene, sadece atmosferde süzme yapıldığında rastlanır. Bazı Teksas kaynaklı doğal gazlarda eser miktarda helyum bulunur.

Gaz yakıtlar havada kolaylıkla dağıldığından bir ön hazlığa gerek olmaz. Tutuşma sıcaklığına ulaşıldığında ve uygun bir türbülens sağlandığında yanma süresi kısadır. Yanma gaz ve havanın karıştırılma koşuluna göre iki yolla olur. Birincisinde gaz ve hava tutuşmadan önce karıştırılır (bunzen bekinde olduğu gibi); bu durumda yanma hidroksilasyonla ilerler. Hidroksillenen hidrokarbonlar ve oksijenden aldehitler oluşur. Isı ve ilave oksijen aldehitleri parçalar ve H2, CO, CO2 ve H2O meydana gelir. İlk karıştırmada karbon, aldehitlere dönüştüğünden, alev sönse bile is oluşmaz.

İkinci yol, ısıtılan hidrokarbonların oksijen ilave edilerek parçalanmasıdır (kraking). Hidrokarbonlar ısıtıldığında karbon ve hidrojen vererek bozunur; yeterli oksijen ilavesi halinde CO2 ve H2O meydana gelir. Oksijenin yeterli olmaması veya yanma işleminin tamamlanmadan kesilmesi halinde is ve karbon siyahı oluşur. Metan ve diğer hidrokarbonların yanma verileri tablolardan bulunabilir.

Brülörler

Gaz yakma brülörleri, (a) ön-karıştırmalı ve (b) nozul-karıştırmalı olarak iki grupta toplanır.

Şekil-1: Ön karıştırmalı brülörler; (a) hava kontrollü atmosferik, (b) Diyafram kontrollü yüksek basınçlı, gaz bekleri.

Ön-Karıştırmalı Brülörler: Bunlar hidroksilasyonla yanar, fırın koşullarına göre doğal-çekişli veya zorlamalı-çekişli çalışır. Şekil-1a da doğal çekişli bir endüstriyel bek görülmektedir; sivri uçta ve boğazda hava akımı bulunur. Şekil-1b deki brülörde gaz, yüksek basınçlı hava ile havalandırılır; aspiratöre verilen hava bir diyafram regülatörle kontrol edilir.

İnert gaz üretiminde olduğu gibi hava kontrolünün hassas olması gerektiği durumlarda beke giden yakıt ve havanın çok iyi ayarlanması gerekir. Şekil-2 de bu amaçla kullanılan tipik bir karbüratör sistemi görülmektedir; sistem, gaz ve havanın ön-ayar değerlerinde verilmesini sağlar. Şekil-3 teki yüksek akış hızlı bek çeşitli gaz yakıtlar için kullanılabilir. Tam bir ön-karıştırmalı bek olmamasına rağmen, çalışma sıcaklıkları ve karıştırma şekliyle ön-karıştırmalılara benzer sonuç verir.

Şekil-2: Bir karbüratörün şematik görünümü

Şekil-3: Yüksek hızlı brülör

Nozul-Karıştırmalı Brülörler: Bunlarda hava ve gaz brülörün son ucunda karışır. Hava-karıştırmalı brülörler, Şekil-4 de görüldüğü gibi dört yönteme göre yerleştirilir. Brülör standart zorlamalı-çekişlidir; gaz, giriş borusunun sonundaki deliklerden emilir. Bu yöntem kolaydır, fakat büyük delikler kullanıldığından gaz karıştırma sorunlar yaratır; sık sık parlak gaz alevi meydana gelir (Şekil-4a). Bunu önlemek için brülörün merkezine küçük çaplı borular konulur veya brülör ucunun dışına geniş çaplı çemberler takılarak çıkış yayılır. Çemberlerde çok küçük delikler bulunur ve kolayca tıkanmasına rağmen gazı hava içinde daha iyi dağıtır (Şekil-4b,c). Bek girişine bir örümceğin yerleştirildiği sistemlerde gaz birkaç radyal kol yoluyla verilir. Örümcek deliklidir, çubukların kenarlarından çıkan yüksek basınçlı gazın etkisiyle döner. Örümcek bir fana bağlıdır ve hareketi sonucu zorlamalı çekiş oluşur (Şekil-4c). Bu tip bir yerleşim fazla havanın yakından kontrolünü sağlayan bir türbülens yaratır.

Şekil-4: Gaz ve havanın brülörde çeşitli şekillerde karıştırılması


GERİ (proje çalışmaları)