1.2. FİZİKSEL TEKNİKLER (İNTRİNSİK)

Polimer matris kompozitlerde kullanılan fiberlerin fiziksel özellikleri iki sınıfta toplanabilir:

1. Filamentterin doğasından ileri gelen (asıl-intrinsik) fiziksel özellikleri; yoğunluk, çap ve elektriksel direnç.

2. Filamentlerin konstrüksiyonuyla yapılan yarnlar, towlar ve fabriklerin (ikincil-ekstrinsik) fiziksel özellikleri; akma (yield), kesit alanı, twist, fabrik konstrüksiyonu ve alansal ağırlık.Kompozit ürünlerin konstrüksiyon ve analizi için gerekli hesaplamalarda yoğunluk ve yoğunluk kaynaklı özellikler kullanılır. Örneğin, yoğunluk ve verim malzeme kalitesinde, filament çapı ve elektrik direnci özellikleri havacılık endüstrisi kompozitlerinde önemli değerlerdir.

a. Filament Çapı

Fiber çapı ve çapın fiber uzunluğuyla değişmesi optik mikroskopla incelenebilir. Optik mikroskobun rezolusyon üst sınırı ~0.1 mikrondur; bu nedenle <1 m değerler için bu yöntem uygun olmaz..

“Image splitting eyepiece” yerleştirilmiş bir mikroskop bir cam lam üzerine yayılmış objenin mesafesini ölçer. Bu değer, sadece fiberler gerçek silindirler şeklinde ise fiber çapını gösterir.

Farklı fiberlerin karakteristik şekilleri de farklı olduğundan, bu metodun şekilleri düzgün olmayan fiberlere uygulanması için fiberin mikro fotoğrafıyla alan faktörünün saptanması gerekir.

Fiberler daima düzgün silindirler şeklinde olmadığından deneylerde yarn veya towlarla çalışır ve filamentin çapı yarn veya towun toplam kesit alanı içerdikleri filament sayısına bölünerek hesaplanır. Kesit alanı birim uzunluğun kütlesinin yoğunluğa oranıyla da bulunabilir.

Örnek malzemesinden birkaç strand alınır ve bir cam lam üzerine yerleştirilir, ~0.5 mm’lik parçalar halinde kesilir ve parçalar lam üzerinde yayılır. Ortalama 20 test örneğiyle çalışılır.

Diğer tekniklerden bazılarında, örneğin taramalı elektron mikroskop (SEM) tekniğinde rezolusyon daha yüksek olduğundan 5 nanometreye kadar fiber yüzeyleri incelenebilir; ayrıca fiberlerin üç-boyutlu görüntüleri de kaydedilebilir.

Şekil: (a) Bir image-splitting mikroskobun optik diyagramı, (b) image splitting eyepiece

b. Fiberlerin Yoğunluğu

Fiber yoğunluğu fiber üretiminde sadece önemli bir kontrol parametresi olmayıp fibrous kompozitlerin içerdiği boşlukların tayininde de bilinmesi gereken bir özelliktir. Ayrıca bir fiberin tanımlanmasında kullanılan bir özelliktir. Fiber yoğunluğunun tayininde ASTM D3800 standart test metodu uygulanır.

ASTM D3800: Yüksek Modüllü Fiberlerin Yoğunluğu

Rastgele olarak seçilen uygun bir miktardaki yüksek-modül fiber örneği bu metodun kapsamındaki üç farklı yöntemden biriyle test edilebilir. Sıvı ortam olarak yüzey aktif bir maddeyle su kullanıldığından çevresel ve güvenlik yönünden işlem A tercih edilebilir. İşlem B ve C, genellikle İşlem A’dan alınan sonuçların kıyaslanması istendiğinde uygulanır.

1. İşlem A: Suya Batmama (Archimedes) Metodu: Test örneği önce havada ve sonra bir sıvı içinde tartılır; sıvının örneği tamamen ıslatması ve yoğunluğunun örnekten daha düşük olması gerekir.  Örneğin iki ortamdaki ağırlık farkı suya batmama kuvvetidir; bu kuvvetin sıvının yoğunluğuna bölünmesiyle örneğin hacmi bulunur. Örneğin yoğunluğu = örneğin havadaki ağırlığı/örneğin hacmi.

2. İşlem B: Çöktürme-Yüzdürme Tekniği: Örnek, örneği tamamen ıslatabilen ve yoğunluğu örnekten daha düşük olan bir sıvının bulunduğu bir kap içine konulur. Bu sıvıyla karışabilen, yoğunluğu örneğin yoğunluğundan daha yüksek olan bir sıvı, kaba yavaş yavaş ilave edilir; bu işleme örnek, oluşturulan sıvı karışımında asılı hale gelinceye kadar devam edilir; karışımın yoğunluğu bir hidrometre veya bir piknometreyle ölçülür. Örneğin yoğunluğu = asılı kaldığı sıvı karışımın yoğunluğu.

3. İşem C: Alternatif bir metot olarak ASTM D1505 (Yoğunluk-Gradient Tekniğiyle Plastiklerin Yoğunluğu) test metodu önerilebilir. (Bölüm. 4 – b2)

Test Örnekleri: Test örneği malzemeden rastgele seçilmeli ve en az 0.5 gram olmalıdır.

Ölçülen Özellikler:

İşlem A—Archimedes metodu
M1 = asılı telin havadaki ağırlığı, M2 = asılı telin sıvıdaki ağırlığı, M3 = asılı tel + örnek ağırlığı (havada), M4 = asılı tel + örnek ağırlığı (sıvıda).

Şekil: Archimedes metodunda kullanılabilen iki yoğunluk tayin cihazı

c. Elektrik Direnci

Elektrik direnci karbon fiberlerin yapısal anizotropisinden önemli derecede etkilenen özelliklerinden biridir. Ölçmeler tek bir filament veya bir yarn üzerinde yapılabilir. Bir ohm metre veya benzeri bir cihazda ölçülen değer verilen bir fiberin direncini gösterir.

Bir fiberin elektriksel direnci basit direnç probuyla (iki-prob veya dört-prob) ölçülebilir. İki-prob metodunda iki elektrot arasına sıkıştırılmış örneğin kesitine akım uygulanır, diğer elektrotlar arasındaki potansiyel düşmesi ölçülür. Fiberlerin çapları uzunlukları boyunca standart olmadığından, burada fiber çapının çok önemli bir parametre olduğunun bilinmesi gerekir.
d = fiberin çapı, R = iletkenin direnci, L = fiber uzunluğu, w = fiberin kütlesi, rm = fiberin yoğunluğu, n = towdaki filament sayısıdır (tek fiber yerine tow kullanıldığında).

Şekil: Direnç probları

d. Termal Genleşme Katsayısı (CTE)

Fiberlerin termal genleşme katsayılarının ölçüldüğü genel bir standart metot yoktur. CTE değerleri fiberlerin anizotropisine bağlıdır ve bu özellikten önemli derecede etkilenir.

Fiberlerin termal genleşme katsayısı, bunları içeren kompozitin ölçülen CTE değerinden hesaplanabilir. Bu amaçla kullanılabilen en popüler yöntemler lazer interferometre ve dilatometre teknikleridir; ayrıca, impregne olmamış fiberlere uygulanabilen diğer bazı tekniklerden de yararlanılabilir. Kompozit malzeme test edilirken, tek-yönlü fiberler eksensel veya enlemesine CTE değerinin ölçme yönüne dik veya paralel olarak oriyente olabilirler; bu nedenle analizi yaparken fiberin modülü, matrisin modülü ve CTE değeri ve fiber yüklemesi bilinmelidir. Sonuçları kıyaslayabilmek için değişik fiber yüklü kompozitlerle birkaç deney yapılması uygun olur.

e. Termal İletkenlik (TC)

Fiberlerin termal iletkenlikleri genellikle tek-yönlü takviyeli kompozitlerin aksiyal termal iletkenlik ölçümlerinden tayin edilir; ayrıca fiber demetleri ve tek filamentler üzerinde de ölçmeler yapılabilir. Her iki halde elde edilen değerler birbirlerine oldukça yakındır. Deneylerde sofistike cihazlar kullanılır ve operatör mahareti çok önemlidir.

f. Spesifik Isı

Bir malzemenin spesifik ısısı veya ısı kapasitesi termodinamik bir özelliktir; bu özellik, malzemenin birim miktarında bir sıcaklık değişikliği için gerekli enerji miktarının ölçüsüdür. Spesifik ısı ASTM D2766 test metodunda verilen bir kalorimetrede ölçülebilir.

ASTM D2766: Sıvıların ve Katıların Spesifik Isıları

Bu test metodu test sıcaklığı aralığında faz dönüşümüne uğramayan sıvı ve katı malzemelerin ısı kapasitelerini tayin etmekte uygulanır. Testte adyabatik bir kalorimetre kullanılır; çevreyle ısı alışverişi yoktur, proses sırasındaki sıcaklık değişikliği saptanır.

DHc = boş bir örnek kabının (sabit bir sıcaklık bölgesinden), başlangıç sıcaklığı belirlenmiş adyabatik bir kalorimetreye transfer edildiğinde meydana gelen entalpi değişikliğidir. Sıcak bölge ölçme yapılması istenilen sıcaklık aralığıdır.

DHT = test örneğiyle doldurulmuş test kabının (sabit Tc sıcaklığındaki sıcak bölgeden), başlangıç sıcaklığı belirlenmiş adyabatik kalorimetreye transfer edildiğinde açığa çıkan entalpi değişikliğidir.

Bir gram örnek için net entalpi değişimi sıcaklık diferansiyelinin (T’ = Tf – Tc) fonksiyonu olarak ifade edilir; bu fonksiyonun gerçek sıcaklığa (Tf) göre birinci türevi, örneğin spesifik ısısını verir (sıcaklığın fonksiyonu olarak). Spesifik ısının gerçek değeri bu eşitliğin çözülmesiyle elde edilir.


Şekil: (a) Spesifik ısı tayini cihazı, (b) örnek hücresi

Ölçülen Özellikler:

Her sıcaklık için DHc değerinin hesaplanması. Bunun için öncelikle her sıcaklık için elektrikli ısıtıcıdaki enerji (q) ve kalorimetre faktörü (F) hesaplanır:


DHc değerleri sıcaklığa (0C) karşı grafiğe alınır. Ayrıca, her bir veri noktası için DHT ve gram örnek için DHs değerleri hesaplanır:
Tf ‘den Tc ‘ye:
DHc = örnek kabı için toplam entalpi değişimi, DHT = örnek + örnek kabı için toplam entalpi değişimi, DHs = örnek için toplam entalpi değişimi, DHs* = en küçük kareler metoduyla sıcaklık diferansiyeli T’ nün fonksiyonu olarak DHs için çıkarılan eşitlik (eşitlikteki B ve C sabilerdir), W = örneğin ağırlığıdır.

g. Termal Geçiş Sıcaklıkları

Fiberin camsı geçiş sıcaklığı (Tg) ve fiber yarı-kristalin ise kristalin ergime sıcaklığı (Tm) tayininde diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC), diferansiyel termal analiz (DTA) veya termal mekanik analiz (TMA) yöntemleri uygulanabilir. ASTM D3418 (Diferansiyel Taramalı Kalorimetreyle (DSC) Polimerlerin Geçiş Sıcaklıkları, Fusion Entalpileri ve Kristalizasyonu) test metodu organik fiberlerin Tm ve Tg değerlerinin ölçülmesinde kullanılan bir standarttır. (Bölüm.2.1 – a1)