Karbon-Karbon Kompozitler; Matris Faz,Dispers Faz, Arayüz (matrix phase, disperse phase, interface)


Matris Faz

Karbon önemli bir malzemedir; yağ gibi formdan elmasa ve yapısal fiberlere kadar uzanan değişik formlarda olabilir. Çeşitli karbon-karbon üretim proseslerinden elde edilen karbon matrisler oldukça zayıf ve kırılgan formlardır; bunlar arasında termal iletkenlikleri çok yüksek olan bazı formlar da bulunur. Karbon ve grafit, kompozit malzemeler içinde özel bir konuma sahiptir. Her ikisi de 2300 0C’ye kadar yüksek sıcaklıklara dayanabilen kuvvetli ve sert kompozitlerdir.

Karbon-karbon kompozitlerin üretiminde matris faz preforma, sıvı impregnasyon veya kimyasal buhar infiltrasyon (CVI) prosesleriyle yerleştirilir. Sıvı impregnasyonda reçine veya zift (veya katran) kullanılır; impregnasyon işleminden sonra karbonizasyon prosesi uygulanır. Zift kullanıldığı durumda proses iki aşamada tamamlanır; ince fiber preform ziftle impregne edilir, sonraki proseste de yoğunlaştırılır.

Kimyasal buhar infiltrasyonu, kontrollü sıcaklık ve basınç altında metan veya etan gibi gazların fiberler arasında ve üstünde pirolitik karbon olarak çöktürülmesine dayanan proseslerdir.

CVI ve sıvı reçine rotasında kompozitin gerekli yoğunluğa ulaşması için impregnasyon ve piroliz işlemlerinin tekrarlanması gerekir. CVI prosesi genellikle ince duvarlı parçalara, sıvı infiltrasyon yöntemi ise kalın malzemeler uygulanır. Ayrıca her iki tekniğin kombinasyonunun uygulandığı prosesler de geliştirilmiştir.

Matris Modifikasyon Rotası: Karbon matrisi, oksitleyici dolgu maddesi (boron karbid) ve organo-metalik malzemelerle (buhar piroliz sırasında B, Si ve Ti elementlerine dönüşür) modifiye edildiğinde  ~1000 0C’ye kadar oksidasyona karşı koruma sağlanabilir. Böyle bir işlem kompozit kalınlığı boyunca direkt oksidasyona dayanıklılık sağladığından koruyucu kaplama metodundan farklıdır. Koruyucu kaplamada, yüzey koruması yapıldığından oksidasyona dayanıklılık indirekttir. Modifiye matris rotasında, koruyucu kaplamada karşılaşılan kaplamanın çatlaması ve takiben de koruma özelliğindeki kayıp nedeniyle meydana gelen düzensizlik sorunlarıyla karşılaşılmaz.


Dispers Faz

Karbon ve grafit fiberler, karbonda bulunan grafen (heksagonal) ağ yapıya dayanır. Grafen tabakaları üç-boyutlu düzende yerleşmişlerse malzeme grafit olarak tanımlanır; böyle bir yapının oluşması uzun zaman ve sıcaklık prosesi gerektirdiğinden grafit fiberlerin üretimi çok pahalıdır. Düzlemler arasındaki bağlanma zayıftır ve çoğu zaman üç-boyutlu düzen bozulur. Tabakalar arasında sadece iki-boyutlu düzenin bulunduğu malzeme karbon olarak bilinir.

Kuvvet ve modül değerleri farklı düzinelerce ticari karbon fiber vardır. Takviye malzeme olarak karbon fiberler yüksek stiffness, yüksek kuvvet, düşük yoğunluk ve düşük CTE özelikleriyle karakterize edilirler. Gerilme modülü 895 GPa ve gerilme kuvveti 7000 MPa gibi çok yüksek değerlere sahip ticari karbon fiberler vardır. Karbon fiberler kaymaya, gerilmede kopmaya, kırılmaya ve korozif ortamlara karşı dirençlidir.

Karbon fiberlerin çoğu anizotropiktir. Aksiyal stiffness, gerilme ve sıkıştırma kuvveti ve termal iletkenlik değerleri, radyal yöndeki değerlerden daha yüksektir. Karbon fiberin gerilme-gevşeme eğrisi non-lineerdir; modülü artan gerilme kuvvetine karşı yükselir, artan sıkıştırma kuvvetine karşı azalır.

Karbon fiberlerin üretiminde üç öncül madde kullanılabilir: Rayon, PAN (poliakrilonitril), ve zifttir (petrol katranı zifti ve kömür katranı zifti) (Şekil-8). Bunlardan kullanımı en yaygın olanı PAN (poliakrilonitril) bazlı karbon fiberlerdir. Tablo-4’de bazı PAN ve zift bazlı karbon fiberlerin tipik özellikleri verilmiştir.


Şekil-8: Zift, PAN ve Rayon Bazlı fiberlerin SEM görünümleri


Tablo-4: Tablo- Bazı Karbon Fiber Takviyelerin Özellikleri

Fiber
Yoğunluk g/cm3
Modül, GPa
Gerilme kuv. MPa
CTE, ppm/K
TC, W/m.K
SM-Karbon (PAN)
1.7
235
3200
-0.5
9
UHM-Karbon (PAN)
1.9
590
3800
-1
18
UHM-Karbon (PAN)
1.8
290
7000
-1.5
160
UHM-Karbon (zift)
2.2
895
2200
-1.6
640
UHK-Karbon (zift)
2.2
830
2200
-1.6
1100
SM: standart modül, UHM: ultra yüksek modül, CTE: eksensel termal genleşme katsayısı,
TC: termal iletkenlik


Karbon fiber takviye malzemeler çeşitli formlarda olabilir: Sürekli karbon fiberler; örneğin, 400-1600 filamentten oluşan yarnlar veya towlar, tek-yönlü ön-impregneli teypler, çeşitli fabrikler, tek-yönlü teypler, dokuma fabrikler, süreksiz karbon fiberler; öğütülmüş fiberler, kesilmiş, kırık fiberler, uzun kesilmiş fiberler gibi. Şekil-9(a)’da karbon fiberlerin çeşitli formları, şekil-9(b)’de bir C-C kompozit 4D fiber mimarisinin şematik görünümü verilmiştir.



Şekil-9: (a) Tipik karbon fiber formları, (b) C-C kompozit 4D fiber mimarisi


Arayüz, Oksidasyon Koruma Sistemleri

Fiber-matris arayüz oluşmasında amaçlanan, fiber-matris bağ kuvvetini (kayma ağ kuvveti) kontrol etmek, fiber üzerinde matris öncülün yapışmasını artırmak ve fiber dispersiyonunu geliştirmektir. Bu işlemler genel olarak iki yöntemle gerçekleştirilir: fiber yüzey işlemleme ve matrise dispersan bir katkı maddesi ilavesi.

Karbon-karbon kompozitlerin pseudo (yalancı)-plastik olgusu iç çatlamalar ve porözitesinden kaynaklanır. Bu kusurlar kapatıldığında pseudo-plastiklik bozulur veya azalır, kırılgan kırılma (fracture) modu ilerler.

Kompozitin enerji absorblama kapasitesi fiber-matris bağlanmasına ve çatlamanın ilerleme mekanizmasına bağlıdır: Zayıf bağlanmada, fiber-matris arayüzde matris çatlamasının ilerlemesi kesilir ve çatlama saptırılır; çökme, fiber pull-out (çıkma) mekanizmasına yönlendirilir. Kuvvetli bağlanma çatlama sapması olasılığını azaltır, çatlamayı fibere nakleder; bu durumda malzemenin kuvveti ve enerji absorblama kapasitesi sınırlanır.

Yapısal ve termal perspektiften bakıldığında, yüksek-kuvvetli ve yüksek-modüllü karbon fiberler kullanılması, kompozitin yüksek sıcaklık performansını korurken mekanik kuvvet ve sağlamlık kazanmasını sağlar.

Karbon, oksijensiz ortamlarda (inert) ve vakumda, 2200 0C’lerin üstündeki sıcaklıklara kadar fevkalade kararlı ve hafif (yoğunluğu 2.0 g/cm3) bir malzemedir. Monolitik grafit kırılgandır ve fazla kuvvetli değildir; dolayısıyla büyük ve kompleks formların yapılmasında çeşitli fabrikasyon sıkıntıları yaratır. Bu gibi olumsuzluklar, karbon matris içinde yüksek kuvvetli karbon fiberlerin yer aldığı karbon-karbon kompozitlerin geliştirilmesiyle giderilmektedir.

Karbon-karbon kompozitlerin en önemli olumsuzluğu oksijene karşı olan hassasiyetidir. Matris de fiber de, önceden oksidasyon karşı koruma yapılmamışsa 450 0C’nin üstündeki sıcaklıklarda ağırlık kaybına uğrar ve parçalanır (Şekil-10:). Bu çevresel olumsuzluk kompozitin koruyucu malzemelerle kaplanmasıyla (veya kimyasal işlemlerle) giderilir.

Karbon-karbon kompozitlerin oksidasyondan korunması için yapılan kaplamalar, kompozitin karşılaştığı her sıcaklıkta (>2000 0C’ye kadar) malzemenin mekanik ve fiziksel özelliklerini korumasına olanak vermelidir. Kaplama, kompozite yapışmalı ve çatlamamalıdır; aksi halde kompozitin oksitlenmesi kaçınılmaz olur.

Koruma sistemleri termosaykıl oksidasyon ortamlara bağlı olarak çok kompleks ve farklı olabilir. Oksidasyona karşı korumada iki önemli yöntem uygulanabilir:

Harici (Dış) Kaplama: Yüzey kaplamalar malzemeye oksijen girişini önleyen bir bariyer görevi yapar (örneğin, silikon karbid ile kaplama).

Dahili Oksidasyon İnhibitörü Uygulaması: Oksidasyon inhibitörleri ya bir iç-bariyer oluşturarak oksijen girişini engeller, veya oksijenle reaksiyona girerek koruyucu bir tabaka oluşmasını sağlar.
Karbon-karbon kompozitin oksitleyici ortamdaki dayanıklılığı, hazırlanmasında kullanılan veya uygulanan oksijen bariyerlerinin zaman-sıcaklık-saykıl kapasitesine bağlıdır.


Şekil-10: Koruyucu işlem yapılmamış CCC oksijeni atmosferde parçalanması


Şekil-11: Çeşitli malzemelerle kaplanmış karbon fiberlerin SEM görüntüleri


Şekil-12: Oksit, nitrid ve çok-tabakalı arayüz kaplamalar

Koruma elemanları kısaca aşağıda özetlenmiştir.

·         Reçine balı matrise genellikle partikülat formda inhibitörler ilave edilir.
·         Poröz bir C-C substrata oksidasyona dayanıklı seramiklerin (SiC, Si3N4, BN, AlN, TiC ve B4C) infiltrasyonu kimyasal buhar infiltrasyon (CVI) / kimyasal buhar depozisyon (CVD) prosesleriyle yapılabilir.
·         Yüzey karbonu, silikon karbide dönüştürülerek bir difüzyon kaplama sağlanır.
·         Bir üst kaplama daha yapılabilir; örneğin SiC gibi.
·         Cam ara-tabakalar ve kaplamalar sızdırmaz bir ortam gibi davranır.

Kaplamalar üzerinde çok ve çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Örneğin, (Si3N4) 1250 0C’ye kadar, SiO2 bazlı yüzey tabakalı silikon karbid (SiC) 1700 0C’ye kadar koruma sağlayan kaplama maddeleridir. 1700 0C’nin üstündeki uygulamalarda kullanılacak kompozitlerde daha kompleks kaplamalar gerekir; örneğin, hafniyum diborid, hafniyum oksit ve indiyum gibi.