ASETİK ASİT


(HOECHST A.G.) 

1. UYGULAMA

Asetaldehitin oksijen ile oksitlenmesiyle asetik asitin elde edildiği bir prosestir. Prosesin verimi yüksek, su, elektrik gibi yardımcı madde ve yatırımı düşüktür.

Reaksiyonda kullanılan katalizör, herhangi bir işleme gereksinim olmadan ve kayba uğramadan geri döndürülür. Elde edilen ham asetik asit, atmosfer basıncındaki kolonlarda distillenerek saflaştırılır; yan ürün çıkmaz.

2. PROSESİN TANIMI

Asetik asit üretiminde ham maddeler asetaldehit ve oksijendir. İşlem bir oksitlenme reaksiyonudur; manganez asetat içeren bir katalizörle yürütülür.

                         kat
CH3CHO + ½ O2 ¾¾® CH3COOH + 297 kJ/mol
aset aldehit                  asetik asit

Reaksiyon normal basınçta ve 600 0C dolayında yapılır. Açığa çıkan reaksiyon ısısı bir soğutma sistemiyle uzaklaştırılır.

Reaksiyonda oluşan ham asetik asit, atık(off) gazdan ayrıldıktan sonra, sırayla üç ayrı kolonda distillenir. Birinci kolon, asetik asiti, hafif-kaynayan bileşenlerden ayırır; tepe ürünü, ikinci kolona ortadan verilir; dip ürün üçüncü kolona gönderilir. İkinci kolonun tepesinden alınan hafifler atık gaz akımı yoluyla bacaya verilirken dip akım reaktöre döndürülür. Üçüncü kolona gelen akım, hafif ürünler ve gaz içermeyen ham asetik asittir. Üçüncü kolonun tepesinden saf asetik asit distillenir; buraya taşınan katalizör, herhangi bir kayba uğramadan reaktöre geri-döner.

3. HAM MADDELER VE YARDIMCI MADDELER

  
4. KURULU İŞLETMELER

Toplam 240 000 t/yıl kapasiteli fabrikalar bulunmaktadır (1984 sonunda).

5. REFERANSLAR

Hyrdrocarbon Processing, November 1985, P.116 (Hoechst A.G..)