2.1. TERMAL/FİZİKSEL ANALİZLER VE ÖZELLİK TESTLERİ

a. Termal Analizler

Termal analizler, termal gravimetrik analizler (TGA), diferansiyel termal analizler (DTA), diferansiyel taramalı (scanning) kalorimetre (DSC), termal mekanik analiz (TMA), dinamik mekanik analiz (DMA) ve torsional braid (TBA) gibi termal analitik teknikler reçinelerin kompozisyon ve işlenebilirlikleriyle ilgili önemli bilgiler verir. Tipik test metotları ASTM D3418 ve ASTM D7028’dir.

a.1. ASTM D3418: Diferansiyel Taramalı Kalorimetreyle (DSC) Polimerlerin Geçiş Sıcaklıkları, Fusion Entalpileri ve Kristalizasyonu

Bu test kontrollü akış hızındaki bir pörc gazı altında test örneğinin kontrollü olarak ısıtılması veya soğutulmasıyla yapılır. Test süresince uygun bir algılayıcı aparatla referans bir malzeme ile test malzemesi arasındaki, enerji değişikliği nedeniyle oluşan, ısı giriş farkı izlenir. Örneğe absorbsiyonla bir geçişi veya enerji çıkışı olabilir; buna uygun olarak da ısıtma veya soğutma eğrisinde endotermik pik veya ekzotermik pik veya taban hattında kayma meydana gelir. Test malzemesinin kristalizasyon ekzotermi veya fusion endotermi altındaki alan, standart örneğin aynı değerleriyle kıyaslanır.

Test Örnekleri: Test örnekleri tozlar veya granüler, kalıplanmış malzemeler veya pelletler, filmler veya levhalar olabilir.

Ölçülen Özellikler:

Birinci-derece geçiş (ergime ve kristalizasyon) (Şekil-1)

Eğriler üzerinde gerekli notalar için sıcaklıklar ölçülür: Teim, Tpm, Tefm , Teic, Tpc, ve Tefc İki Tpm veya Tpc değeri kaydedilir.

Teim = başlangıç (onset) sıcaklığa ekstrapole ergime, Tefm = son sıcaklığı ekstrapole ergime, Tpm = ergime pik sıcaklığı, Teic = onset sıcaklığa ekstrapole kristalizasyon sıcaklığı, Tpc = kristalizasyon pik sıcaklığı, Tefc = son sıcaklığa ekstrapole kristalizasyon sıcaklığı(birimler 0C).

Camsı geçiş:

Eğri üzerinde Teig , Tmg, ve Tefg  sıcaklıkları ölçülür: (Şekil-2)

Teig = ekstrapole onset sıcaklık, Tmg = orta nokta sıcaklık, Tefg = ekstrapole son sıcaklık (birimler 0C).

Fusion ısısı ve kristalizasyon:

Saptanan entalpi değeri test örneğinin kütlesine bölünerek, kütle normalize entalpi veya geçiş ısısı hesaplanır. (Şekil-3 ve Şekil-4)



a.2. ASTM D7028: Dinamik Mekanik Analizle (DMA) Polimer Matris Kompozitlerin Camsı Geçiş Sıcaklığı (Tg)

Dikdörtgen şeklindeki düz bir laminat şerit DMA cihazına konulur ve nominal 1 Hz. frekansta osilasyon uygulanır. Örnek 5 0C/dak. Hızla ısıtılır. Kuru ve nemlendirilmiş test örnekleriyle çalışılırken kıyaslama amacıyla her ikisine de aynı yükleme frekansı ve ısıtma hızı uygulanır. Depolama modülünde (E’) önemli bir düşüşün başladığı sıcaklık camsı geçiş sıcaklığı (DMA Tg) olarak belirlenir.

Tanjant delta eğrisinin pik noktasındaki sıcaklık (Tt) da, kıyaslama amacıyla kaydedilir.

Test Örnekleri: Çeşitli dinamik mekanik analizörlere bağlı olarak örneklerin boyutu kısmen farklılıklar gösterebilir. Tipik boyutlar; örnek uzunluğu x örnek genişliği x örnek kalınlığı sırasına göre aşağıdaki aralıklarda değişebilir:


Ölçülen Özellikler:

Camsı geçiş sıcaklığı (Tg): Depolama modülünün (E’) logaritması ve lineer tanjant delta (tan d) değerleri sıcaklığa karşı grafiğe alınır (Şekil-1).

Birinci tanjant hattı (hat A) geçişten önceki bir sıcaklıktadır; bu sıcaklık TA olarak gösterilmiştir.

İkinci tanjant hattı (hat B) infleksiyon (eğilme)noktasında, depolama modülü düşmesinin yaklaşık olarak yarısındadır; sıcaklık TB ile gösterilmiştir.

Bu iki tanjant hattının kesiştiği noktadaki sıcaklık değeri DMA Tg olarak kaydedilir.

Tanjant delta (d) eğrisi pik sıcaklığı (Tt): Tanjant delta eğrisinin pik noktasındaki sıcaklıktır.

Şekil-1: Depolama modülü camsı geçiş sıcaklığı konstrüksiyonu

b. Reolojik Analizler

Tipik reolojik analiz metotları olarak kullanılabilen çeşitli ASTM standart test metotları vardır: ASTM D3835 (kapiler reometre), ASTM D4065 (Dinamik Mekanik Özelliklerin Tayini), ASTM D4440 (Plastiklerin Mekanik Özellikleri; Ergiyik Reoloji), ASTM D4473 (kürleme davranışları) gibi. Aşağıda tipik bir örnek olarak ASTM D3835 test metodu verilmiştir.

ASTM D3835: Polimerik Malzemelerin Kapiler Reometreyle Özelliklerinin Tayini

Bu test metodu polimerik malzemelerin çeşitli sıcaklıklardaki reolojik özellikleri ve shear hızının ölçülebildiği bir test metodudur. Metot ergiyik viskozitesi, hassasiyet , sıcaklığa karşı ergiyik viskozite kararlılığı, shear hassasiyeti gibi özellikleri kapsar. Metot, polimer molekül ağırlığı ve molekül ağırlığı dağılımına, polimer stabilitesine (termal ve reolojik), shear kararsızlığına ve katkı maddelerine (plastifiyanlar, yağlar, inert dolgu maddeleri gibi) karşı hassas bir test metodudur.

Test Örnekleri: Örnekler toz, tanecikler, pelletler, şerit veya film veya kalıplanmış malzeme formda olabilir.

Ölçülen Özellikler:
P = ergime basıncı, Pc = kesişme noktası (Şekil-1), D = kalıp çapı, L kalıp uzunluğu, n = tanjant eğimi, ga = görünür shear hızı (Şekil-2), P = şahmerdan basıncı (Pa), F = şahmerdan kuvveti (N), r = kapiler yarı çapı (m), R = kovan yarı çapı (m), L = kapilerin uzunluğu (m), Q = akış hızı (m3/s), V = ekstrud edilen hacim (m3), t = ekstruzyon zamanı (s)

Şekil-1: Bagley düzeltmesi

Şekil-2: Gerçek shear hızı için Weissenberg Rabinowitsch düzeltme grafiği

c. Morfoloji

Matris malzemenin morfolojisi polimerin tipine bağlıdır. Termoset malzemelerde yüksek derecelerde çapraz bağ oluşması kürlenen komponentlerin fonksiyonalitesine ve dönüşüm derecesine bağlıdır. Çapraz bağlanma derecesi “kürleme derecesi” olarak tanımlanır; termal analiz veya spektroskopik yöntemlerle saptanır.

Mikroskopik skalada yarı-kristalin termoplastikler üç-boyutlu (kristalin) ve uzun-dizili (amorf) bölgeler içerir. Kristalin bölgeler küresel yarı kristaller (spherulite), lamellar kristal agregatlardır. Kristalin bölgelerdeki farklılıklar malzemenin mekanik özelliklerini etkiler. Kristalin bölge çeşitli şekillerde analizlenir. Kristallerin boyutu ve oryantasyonu X-ışını difraksiyon, elektron mikroskopi ve polarizasyon mikroskopi teknikleriyle incelenebilir. Kristalinite derecesi tayininde X-ışını difraksiyon, spesifik hacim ve erime ısısı metotlarından (ASTM D3417) test metodu ile tayin edilebilir.

Kristalin olmayan termoplastikler farklı moleküler oryantasyon seviyeleri gösterebilir. Sıvı kristal polimerler bir-iki/veya iki-boyutlu bölgeler içerebilir; bu durum termal analizle değerlendirilebilir. Amorf termoplastiklerde zincir dağılımı proses tekniğine bağlı olarak değişir. Genellikle moleküler oryantasyon malzemede anizotropik özelliklere neden olur.

ASTM D3417: Diferansiyel Taramalı Kalorimetreyle (DSC) Polimerlerin Kristalizasyon ve Erime Entalpileri

Metot, test malzemesinin kontrollü olarak ısıtılması veya soğutulmasıyla yapılır; testte akış hızı kontrol altında olan özel bir pörc gaz kullanılır. Kaydedicide elde edilen kristalizasyon ekzotermi veya erime endotermi altındaki alanlar, aynı koşullar altındaki standart örneklerle kıyaslanarak test örneğinin özellikleriyle ilgili istenilen bilgiler edinilir.

Test Örnekleri: Test örnekleri toz veya granüler halde, kalıplanmış veya pelletler halinde, film veya levha şeklinde olabilir. Örnek, alınacak malzemenin formuna bağlı olarak öğütme, kesme gibi işlemlerle test kapsülüne uygun yerleştirilebilecek duruma getirilir.

Ölçülen Özellikler:

Pik alanlarının hesaplanması için erime endotermi veya donma ekzoterminin relatif düz baz-hattından saptığı iki nokta birleştirilerek bir baz-hattı oluşturulur. Ancak bazı örnekler için böyle bir yöntem yeterli olmayabilir, farklı grafiksel yöntemler uygulanması gerekebilir.

Erime ısı akışı endotermi veya kristalizasyon ekzotermi altındaki alanın zamanın fonksiyonu olarak integrasyonuyla entalpi veya geçiş ısısı elde edilir. Saptanan entalpi değeri test örneğinin kütlesine bölünerek, kütle normalize entalpi veya geçiş ısısı hesaplanır.

Şekil-1: Polietilen için tipik, (a) ısıtma, ve (b) donma eğrileri

d. Yoğunluk/Spesifik Gravite

Kompozit malzemedeki matrisin yoğunluğu, matris malzemenin net dökme veya kütle haldeki yoğunluğuna oldukça yakındır ve pratikte bu değer kullanılır; ancak her iki haldeki matris yoğunluk değerleri proseslerindeki farklılıklar nedeniyle tam olarak aynı değildir. Kompozitte matris farklı sıcaklık, basınç, ortam koşulları ve arafaz etkileşimleri altındadır. standart Teorik olarak kütle haldeki matris yoğunluğunun, kompozitteki aynı matrisin yoğunluğundan daha düşük olduğu kabul edilir. Kürlenmiş matris reçinelerin yoğunluğunun tayininde ASTM D792 (Yer-Değiştirme Tekniğiyle Plastiklerin Yoğunluk ve Spesifik Graviteleri), ASTM D1505 (Yoğunluk-Gradient Tekniğiyle Plastiklerin Yoğunluğu), ASTM D4892 (Helyum Piknometre Metoduyla Katı Ziftin Yoğunluğu) test metotları önerilir. (Bölüm. 4. – b1, b2, b3)

e. Uçucu Maddeler

Spesifik metotlar test edilecek malzemeye bağlıdır; fakat genellikle malzeme hava sirkülasyonlu veya vakumlu bir fırında belirli bir sıcaklıkta ve belirli bir süre boyunca tutulur. Ağırlık kaybı gravimetrik yöntemle ölçülür. Reçine malzemedeki uçucuların tamamıyla giderilmesi için sıcaklık ve zaman seçimi önemlidir. Bu amaçla ASTM D3530 (Kompozit Malzeme Prepregin Uçucu Maddeler İçeriği) test metodu kullanılır. (Bölüm. 3 – d)

f. Nem Miktarı

Reçine sistemine bağlı olarak malzemede bulunabilecek nem proses sırasında, kürlemeyi geciktirir, uçucu maddeler oluşmasına yol açar veya istenmeyen diğer bazı reaksiyonlara neden olur. Dolayısıyla reçine sistemlerde nem miktarının bilinmesine ve işlemlemede veya işlemlemeden önce gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Pek çok reçine için nem tayininde ASTM D4672 test metodu uygulanır.

ASTM D4672: Poliyollerde Su Miktarı Tayini

Bu test metodunda volumetrik veya kulometrik titrasyon yöntemleri kullanılır; metotta manuel uygulama Metot A, otomatik uygulama ise Metot B olarak tanımlanmıştır.

Test Örnekleri:


Örneğin metanol veya diğer bir alkoldeki çözeltisine, içerdiği suyun tamamı tükeninceye kadar Karl Fischer reagent (SO2, imidazol, ve piridin veya piridin sübstitüent çözeltisi) ilave edilir. Titrant bir volumetrik büretten ilave edilebileceği gibi, bir titrasyon hücresinde kulometrik olarak da yapılabilir. Kulometrik titrasyon yöntemi kullanıldığında reagentın standardizasyonuna gerek olmaz.

Metot A: Manuel hesaplama


V = Karl Fischer reagent (mL), F = Karl Fischer reagent ekivalans faktörü (mg su/mL reagent), W = örnek ağırlığı (g)

Metot B: Ototitratörler hesaplamaları otomatik olarak yapar ve sonucu detayları ile kaydeder.