Metal Matris Kompozitler; Üretim Prosesleri (production processes)

Kompozitlerin üretiminde öncelikle, ön-işlemleme, yani ilk (primer) proseslerden önce yapılan hazırlık aşaması yer alır; örneğin, kompozite konulacak malzemelerin yüzey işlemleri veya infiltrasyon prosesi için gerekli preform hazırlanması gibi. MMC’lerin prosesleri en az iki aşamada gerçekleşir; primer prosesler denilen, konsolidasyon veya sentezleme (matrise takviyenin konulması) ve takiben de sekonder prosesler olan şekillendirme işlemleri.

Primer prosesler matris ve takviye malzemenin bir araya getirilerek kompozitin oluşturulmasıdır (örneğin, toz metal ile seramik partiküller, veya ergimiş metalle fiber preform gibi). Bu aşamada malzemeye son şekli veya mikroyapısı verilemez. Primer prosesi takiben kompozite uygulanan çeşitli prosesler, sekonder prosesler olarak tanımlanır; bunlar, malzemeyi şekillendirme ve mikroyapıyı oluşturma aşamalarıdır; dökme, dövme, ekstruzyon, ısıl işlem gibi. Sekonder proseslerle kompozitin bileşenleri (faz, şekil) değiştirilebilir.

Tanecik takviyeli MMC (P), kısa fiber takviyeli MMC (SF), sürekli fiber takviyeli MMC (CF) ve monofilament MMC (MF)’lerin üretilmesinde çeşitli sıvı-hal, katı-hal ve gaz-hal (depozisyon) prosesleri uygulanır; proseslerde genellikle, önce ön-işlemleme, takiben de kompozitin üretilmesi, şekillendirme ve son ürün sırası izlenir.

Metal matris kompozitlerin üretim prosesleri üç grup altında toplanabilir: Katı hal prosesleri, sıvı hal prosesleri, gaz hal (veya depozisyon) prosesleri (Şekil-11).


Şekil-11: Metal matris kompozit (MMC) prosesleri
(
Takviye malzemeler: P: partiküller, SF: kısa fiberler, CF: sürekli fiberler,
MF: monofilamentler
)


Katı Hal Prosesleri

Katı faz prosesleri, toz malzemelerin (matris ve takviye) karıştırılıp çeşitli aşamalardan geçirilmesiyle istenilen şekilde konsolide edilmiş partikülat (P), kısa fiberli (SF), sürekli fiberli (CF) ve monofilament (MF) takviyeli MMC’lerin elde edilmesinde uygulanan proseslerdir.

Metal matris kompozitlerin katı hal proseslerle üretiminde metal matris ve dispers faz (takviye) birbirleriyle, aralarında oluşan ortak difüzyonla bağlanırlar. İşlem katı halde, uygun sıcaklıklarda ve basınç atında yapılır. Proses sıcaklığının fazla yüksek olmaması (sıvı hal MMC’ler üretimleriyle kıyaslandığında), matris ve takviye fazlar arasındaki sınırda istenmeyen reaksiyon oluşmasını azaltır veya engeller.

Metal matris kompozitler, haddeleme, dövme, presleme, çekme veya ekstruzyon gibi sinterleme işlemlerinden sonra da deforme olabilirler. Deformasyon işlemi soğuk (re-kristallenme sıcaklığının altında) veya sıcak (re-kristallenme sıcaklığının üstünde) olabilir. Şekil-12’de genel bir katı hal prosesi akım şeması verilmiştir.

Şekil-12: Katı hal metal matris kompozit (MMC) prosesleri akım şeması


Kısa-fiberlerle takviyeli sinterlenmiş metal matris malzemelerin deformasyonuyla istenilen fiber oryantasyonu ve malzeme anizotropisi (fiber oryantasyonu yönünde kuvvetlilik artışı) sağlanır.

Toz metal proses rotası partikül veya whisker takviyeli metal matris kompozitlere uygulanır. Proseste, seramik takviyeler dahil, adapte edilmiş metalik alaşımların toz sinterleme standart aşamaları izlenir.

Öncelikle, takviye partiküller veya whiskerler ile matrisin (toz) homojen dispersiyonu hazırlanır; bu işlemde bilyeli değirmen, bir sıvıda ultrases dispersiyon metodu, veya bir bağlayıcı ilave yöntemi kullanılabilir. Yoğunluk ayarlamasında soğuk izostatik presleme yöntemi kullanılır; bu yolla maksimum yoğunluğa ulaşılabilir; proses gaz giderme işlemiyle bir arada yürütülür. Sinterleşme zamanını düşürmek ve poröziteyi en aza indirmek için, basınç uygulanarak ergime sıcaklığının altındaki sıcaklıklarda birleştirme yapılır.

Yüksek hacım fraksiyonunda partiküller homojen olarak dağılabilir. Sıcaklık ve zaman sınırlandırıldığından yüzey arası reaksiyonlar sınırlıdır. Nanometre boyutta oksit partiküllerin varlığı yüksek sıcaklık özelliklerini geliştirir. Ürün, net-son ürün şekline yakındır.

Katı hal prosesleri pahalıdır, komponent büyüklüğü sınırlıdır, süreksiz prosestir, uzun fiberlerle kullanılamaz (fiber kırılması olur). Ayrıca porözite önemli bir sorundur, takviye malzemenin dizilişinde de zorluklarla karşılaşılır.


a. Difüzyon Bağlanma

Toz Konsolidasyon: Toz konsolidasyon bir difüzyon bonding (primer) prosestir. Matris toz halindedir; takviye malzemeyle karıştırılır veya yanına konulur ve yüksek sıcaklıkta basınçla veya basınçsız bir yöntemle birleştirilir.

MMC Sıcak Presleme: Kompoziti oluşturan bileşenler difüzyon bağlanmayla biraraya getirilir; işlem, matrisin sinterleşmesini sağlayabilecek bir sıcaklıkta bir pistonla (sıcak pres) basınç atında yapılır. Metal matrislerde sıcaklık genellikle matris re-kristallenme sıcaklığının üzerindedir.

MMC Sıcak İzostatik Presleme (HIP): Bileşenlerin difüzyonla bağlanması için karışıma hidrostatik basınç uygulanır. Sıcak preslemede olduğu gibi, matrisin sinterleşmesini sağlayabilecek (genellikle matris re-kristallenme sıcaklığının üzerinde) bir sıcaklıkta bir gaz basıncı uygulanır.

Folyo-Fiber-Folyo Metodu: Bu metoda folyo-fiber metodu da denir; primer bir kompozit üretim metodudur. Proseste metal folyo tabakalar ve seramik monofilament fiberler alternatif olarak istiflenerek öncü malzeme hazırlanır, sıcak preslemeyle malzemelerin difüzyonla bağlanması sağlanır.

MMC Difüzyon Bağlanma: Difüzyon bağlanma primer bir katı hal MMC fabrikasyon prosesidir; matrisin folyolar (foil) ve takviye malzemenin uzun fiberler olduğu bir katı hal prosesidir. Matris ve takviye fazlar özel bir sırada dizilirler ve yüksek sıcaklıkta mekanik basınç uygulanarak vakumlandıktan sonra preslenirler, birbirlerine difüzyonla bağlanır.

Elde edilen laminat kompozit çok-tabakalı bir yapıdadır.

Difüzyon bağlanma, genellikle SiC veya B monofilamentler (çap < 100 nm) ile takviyelendirilmiş matrislere uygulanan standart proses rotasıdır. Roll bonding ve tel/fiber sarma değişik difüzyon bonding prosesleridir. Difüzyon bağlanmada fiber/matris reaksiyonu sınırlı olduğundan fiberler tahrip olmaz, iyi özellikler sergiler. Ancak pahalı bir prosestir, laminatlar sınırlıdır ve süreksiz bir proses rotasıdır. Difüzyon bağlanma genellikle Ti/SiC, Al/SiC kompozitlerin ve basit parçaların (levhalar, tüpler gibi) üretiminde kullanılan bir yöntemdir. Şekil-13 ve Şekil-14’de difüzyon bağlanma ve difüzyon bağlanmayla bir kompozit üretimi akım şeması verilmiştir.

Şekil-13: Difüzyon bağlanma


Şekil-14: Difüzyon bağlanmayla kompozit üretimi


b. Sinterleme

Metal matris kompozitlerin sinterleme prosesinde, toz metal matris, toz dispers fazla (tanecik veya kısa-fiberler) karıştırılır, sıkıştırılır ve sinterlenir; işlem genellikle katı halde yapılır. Sinterleme, ayrı ayrı tanecikler, komşu toz taneciklere difüzlendiğinde, karışımın (toz malzemeler) ergime noktasının altında kalacak bir sıcaklığa kadar ısıtılarak tanelerin birleştirilmesi işlemidir.

MMC’ler sıvı hal üretim proseslerinin tersine, sinterleme metoduyla, %50’ye kadar takviye faz içeren MMC’ler elde edilebilmektedir. Sinterleşme zamanını düşürmek ve poröziteyi en aza indirmek için, basınç uygulanarak ergime sıcaklığının altındaki sıcaklıklarda birleştirme (konsolidasyon) yapılır (Şekil-15). Sinterleme, bir deformasyon işlemiyle birleştirildiğinde MMC’lerin üretiminde uygulanan prosesler:

Sıcak Presleme Prosesi: Bir sıcak presle tek-yönlü basınç altında sinterlemedir.

Sıcak İzostatik Presleme Prosesi: Bu yöntemde yoğun (kompakt) malzeme sıvı veya gaz ortamla sarılmıştır; sisteme her yönden basınç uygulanırken sıcaklık yükseltilerek sinterleme yapılır.

Sıcak Toz Ekstruzyon Prosesi: Bir ekstruderde yüksek sıcaklıkta basınç uygulanarak yapılan sinterleme işlemidir.

Şekil-15: Sinterleme prosesleri; (a) sıcak presleme, (b) sıcak izostatik presleme,  (c) sıcak toz direkt ekstruzyon, (d) sıcak toz indirekt ekstruzyon


Sıvı Hal Prosesleri

Sıvı faz proseslerinde seramik partikülatlar çeşitli yöntemlerle ergitilmiş metalik matrisle birleştirilir, ve karıştırılır. Elde edilen kompozit karışımı katılaştıktan sonra istenilen şeklin üretimi için diğer proseslere gönderilir (Şekil-16).


Şekil-16: Metal matris kompozit (MMC)sıvı hal prosesleri akım şeması


Sıvı faz proseslerinde matris ve takviye malzemelerin seçimi çok önemlidir; takviyenin matrisle uyumlu olması gerekir. Kompozitin yüksek mekanik özelliklerde olabilmesi için dispers faz ve sıvı matris arasında iyi bir yüzey arası bağlanma (ıslanma) sağlanmalıdır.

Seramik malzemelerin çoğu ergimiş alaşımlar tarafından ıslatılamazlar; bu nedenle ergiyiğe ya bir ıslatma ajanı konulur veya takviye partikülatlar karıştırılmadan önce uygun bir malzemeyle kaplanır. Kaplama yüzey arası enerjiyi azaltır ve takviye ile matris arasında kimyasal etkileşimi önler.


a. Preform Hazırlama (P, SF, CF)

Preformlar genellikle kısa fiberler/partiküllerin sıvı süspansiyonlardan çöktürülmesiyle hazırlanır. Hazırlanan preformun bütünlüğünü ve formu koruması için çoğu kez bir bağlayıcı kullanılır. Yüksek sıcaklık bağlayıcılar olarak kullanılan çeşitli silika ve alumina bazlı karışımlar hazırlanır.

Bağlayıcı, süspansiyon sıvıyla injekte edilir, dolayısıyla fiberlerin üzerinde çökelir. Preformun boşlukları veya çatlakları içine sıvı metal injekte edilir. Preformlar, genellikle elde edilecek kompozit şekline yakın bir formda hazırlanır.


b. Sprey Dökme (P)

Spreyle şekillendirme sprey dökme depozisyonu ve in-situ kompaksiyon olarak da tanımlanabilir. Bu proses, şekillendirilmiş bir malzeme üzerine püskürtülen yarı-katı haldeki damlacıkların depozisyonuyla homojen mikro yapıların oluşturulduğu bir dökme metodudur. Elde edilen ürün, malzemenin net şekline çok yakın bir formdadır. Sprey şekillendirmede alaşım önce bir indüksiyon fırında ergitilir, sonra küçük delikleri olan konik bir seramik nozula aktarılır (Şekil-17).

Şekil-17: Sprey dökme prosesi

Sprey dökme hızlı bir katılaştırma tekniğidir; dolaysıyla matris ve fiberler arasında kimyasal reaksiyonlar çok azalır. Ancak malzeme kalıntı porözite içerir (%5-10); gidermek için ekstruzyon prosesine gerek olur.


c. Karıştırmayla Dökme (Stir Casting) (P, SF)

Karıştırmayla dökme, bir primer kompozit üretim prosesidir. Çok basittir, çok etkindir ve ucuzdur; takviye faz (seramik tanecikler, kısa fiberler) ergimiş metalik matrisle mekanik yöntemlerle karıştırılır (Şekil-18). Oluşan sıvı karışıma (kompozit) konvensiyonal dökme ve metal şekillendirme prosesleri uygulanır.

Şekil-18: Karıştırmayla dökme prosesi

Karıştırarak dökme, partikül takviyeli MMC kütüklerin üretiminde kullanılan en ekonomik üretim rotasıdır. Elde edilen ürün, yeniden ergitilmeye ve/veya ikincil proseslerden (dövme, ekstruzyon, v.s.) geçirilmeye hazır bir malzemedir. Dispers faz (seramik partiküller, kısa fiberler) ergimiş matrisle, mekanik olarak karıştırılır. Karıştırmayla dökme metodunun tipik karakteristikleri:

·         Takviye fazın miktarı genellikle en fazla %30 (hac.) dolayında olabilir.
·         Takviye fazın matris fazda dağılımı tam olarak homojen değildir; kompozitte lokal bulanıklıklar (fiber demetleri) oluşabilir, veya matris ve takviyeler arasındaki yoğunluk farklılığı nedeniyle takviye fazda ayrılmalar gözlenebilir.

Matris yarı-katı halde olduğunda takviye fazın dağılımı daha homojendir. Yarı-katı matris koşullarında yapılan karıştırmayla metal kompozitleri prosesine ‘reokasting’ denilmektedir. Yarı-katı matris malzemenin viskozitesi yüksektir; bu durum takviye malzemenin matrisle daha iyi karışmasını sağlar.

Karıştırmayla dökme ucuz bir prosestir. Geleneksel dökme yöntemine benzer. İkincil proseslerle farkı amaçlı malzemeler elde edilmesi mümkündür. Ancak viskozite nedeniyle takviye hacim fraksiyonu sınırlıdır (< %30), takviye dağılımı homojen olmayabilir (toplu), kalıntı porözite önemli seviyede olabilir. Matris ve takviyeler arasında kimyasal reaksiyon olabilir.

Tipik örnekler olarak SiC, Al2O3 partiküller ile takviyeli Al-Si alaşım kütükler, fren diski verilebilir.


d. İnfiltrasyon (P, SF, CF)

İnfiltrasyon, bir primer kompozit üretimimi sıvı hal metodudur. Preform bir takviye malzeme (seramik tanecikler, fiberler, dokuma türleri) ergitilmiş matris metale daldırılır; ergiyik dispers fazdaki (takviye) boşlukları doldurur. İnfiltrasyon prosesinde itici kuvvet, ya takviye fazın kapiler etkisi olabilir (kendiliğinden infiltrasyon), veya sıvı matris faza uygulanan bir dış basınçla (gaz, mekanik, elektromagnetik, santrifüj veya ultrasonik) sağlanabilir. Tam bir infiltrasyon bir pres veya gaz basıncı uygulamasıyla yapılır (Şekil-19).

Şekil-19: (a) Reaktif sıvı metal infiltrasyon prosesi, (b) Gaz basınçlı infiltrasyon prosesi


İnfiltrasyon prosesiyle yüksek kompozit hacim fraksiyonları elde edilebilir (%50’ye kadar). Proses süresi kısadır, yüzey arası reaksiyonlar sınırlıdır. Ürünün porözitesi düşük olur, dolayıyla mekanik özellikleri iyidir. Prosesin dezavantajları olarak pahalı olması, pres büyüklüğü ve kapasitesi nedeniyle üretilebilecek ürünlerin sınırlı olması sayılabilir.

İnfiltrasyon prosesinin uygulama alanları çeşitlidir; mikro elektroniklerde termal kontrol malzemeleri, yüksek sıcaklık/aşınmaya maruz motor pistonlarında takviye malzeme, güç transmisyon hatları için Al/Al2O3 kablolar, bağlantı çubukları, v.s. gibi alanlarda kullanılabilir.

Basınçsız İnfiltrasyon: Basınçsız infiltrasyon prosesinde fiber towlar bir sıvı metal banyosundan geçirilir; towdaki her fiber ergimiş haldeki metali emer, metal fazlası tarafından kurutulur ve kompozit bir tel meydana gelir. Bu teller demetinin ekstruzyonla bir araya getirilerek konsolide edilmesiyle bir kompozit elde edilir. Diğer bir basınçsız sıvı metal infiltrasyon prosesinde seramik preformlar bazı reaktif metal alaşımlarla (Al-Mg gibi) infiltre edilir. Al-Mg alaşımlarla çalışıldığında proses 750-1000 0C’de, nitrojence zengin atmosferde yapılır; tipik infiltrasyon hızı <25 cm/saat’dir.

Gaz Basınçlı İnfiltrasyon: Gaz basınçlı infiltrasyon, metal matris kompozitlerin üretiminde kullanılan kuvvet uygulamalı bir infiltrasyon metodudur; basınçlı gazla kuvvet uygulanarak ergimiş metalin preform takviyeye giriciliği sağlanır. Bu proses genellikle büyük kompozit parçaların üretiminde kullanılır. Fiberlerin sıcak mealle temas süresi kısa olduğundan, gaz basınçlı infiltrasyon metodu kaplanmamış fiberlerin kullanılması mümkün kılar. Mekanik kuvvet uygulanmadığından fiberlerin tahrip olma olasılığı da azdır.

Squeeze (Sıkma) Dökme İnfiltrasyon: Squeeze dökme infiltrasyon kuvvet uygulamalı bir infiltrasyon metodudur.

Ergimiş metal üzerine hareketli bir kalıp parçası (ram) ile basınç uygulanır ve sıvı metal bastırılarak, alttaki sabit kalıp parçası içindeki preform dispers faz (takviye) içine girişim yapması sağlanır. Metal alaşımları dökmede de benzer bir teknik kullanılır.

Squeeze dökme infiltrasyonda takviye preform faz (tanecikler, fiberler) sistemdeki alt sabit kalıp parçasına konulur, üzerine belirli miktardaki ergimiş metal dökülür. Kalıbın hareketli üst parçası aşağı doğru hareket ettirilerek sıvı metal preforma infiltre edilir ve infiltre edilen malzeme basınç altında katılaştırılır. Oluşan parça ejektör pin vasıtasıyla kalıptan çıkarılır (Şekil-20).

Squeeze dökme infiltrasyon metodu basit ve küçük parçaların üretiminde kullanılır. Örneğin, otomotiv pistonları alumina kısa fiberlerle takviyeli aluminyum alaşımlarından yapılır.


Şekil-20: Squeeze dökme veya basınçlı infiltrasyon prosesi

Şekil-21: Basınç kalıp (die) infiltrasyon

Basınçlı Kalıp (Die) İnfiltrasyon: Metal matris kompozitlerin üretimlerinde kullanılan sıvı faz metotlarından biri de basınçlı die infiltrasyondur. İşlemde preform takviye faz (tanecikler, fiberler) bir die için konulur, ergimiş metal bir basınç odacığı yoluyla döküm deliğinden ayni die içine, hareketli bir pistonla (plunger) bastırılarak doldurulur (Şekil-21).

Proseste takviye malzemenin hacim fraksiyonu %50’ye kadar çıkabilir. Proses süresi kısadır, dolayısıyla yüzey arası reaksiyonlar sınırlıdır. Porözite düşüktür, mekanik özellikler iyidir. Ancak, pres boyutu ve kapasitesi nedeniyle malzeme boyutları sınırlıdır.

Basınçlı kalıp infiltrasyon mikro elektroniklerde ısıl kontrol uygulamalarında, yüksek sıcaklık ve aşınmaya karşı motor pistonlarının kuvvetlendirilmesinde, güç transmisyon hatları için Al/Al2O3 kablolar ve bağlantı çubukları üretiminde kullanılır.


Depozisyon Prosesleri

MMC’lerin depozisyon teknikleriyle üretiminde bir tow içindeki fiberler matris malzemeyle kaplanır, sonra difüzyon bonding prosesi uygulanır. Kompozit özdeş ünitelerden oluştuğu için mikroyapısı çok homojendir. Çeşitli depozisyon teknikleri vardır (Şekil-22).

Kaplama Prosesleri: Takviye malzemeler üzerinin matrisinle kaplanması primer bir prosestir (örneğin, buhar depozisyon veya elektrolitik kaplama gibi), bu işlemden sonra konsolidasyon prosesi uygulanır.

Ko-depozisyon, depozisyon tekniklerinden biriyle matris metalinin dispers fazla beraber çöktürüldüğü bir prosestir. Metal matris kompozit üretiminde uygulanan üç tip ko-depozisyon tekniği vardır; buhar ko-depozisyon, sprey ko-depozisyon, ve elektrolitik ko-depozisyon.


Şekil-22: Metal matris kompozit (MMC) depozisyon prosesleri akım şeması


a. Buhar Ko-depozisyon (CF, MF)

Buhar depozisyon kaplama takviye malzeme üzerinde matrisin buhar fazda çöktürülmesine (depozisyon) dayanan primer metotlardır.

Buhar ko-depozisyon maddelerin buhar (vapor) halde kullanıldığı bir grup metotlardır; fiziksel buhar depozisyon (PVD), kimyasal buhar depozisyon (CVD), direkt buhar depozisyon (DVD).

Bu metotlarda, bir substrat yüzeyi üzerinde buhar kondensasyonu veya kimyasal reaksiyonla, kaplanmış katı malzeme elde edilir. Buhar ko-depozisyon fiberlerin kaplanmasında kullanılan bir metottur; çok-tabakalı depozisyonlar, nanoyapılı kompozitler üretilebilir.


b. Sprey Ko-depozisyon (CF, MF, P, SF)

Sprey ko-depozisyon, sıvı metal damlacıkların ve seramik partiküllerin bir substrat üzerinde ko-depozisyonudur. İki şekilde yapılabilir; damlacıklar akımı ergimiş bir metal banyodan sağlanabilir, veya soğuk metal sürekli olarak süratle ısıtılan bir bölge içine sürekli beslenir.

Hızlı bir katılaştırma tekniğidir; kimyasal bileşimine bağlı olmaksızın matris ve fiberler arasındaki kimyasal reaksiyonlar sınırlıdır. Kalıntı porözite (%5-10) ekstruzyon işlemiyle giderilir.

Plazma sprey, foil-fiber-foil metodunun başka bir tipidir. Bu yöntemde tek tabakalı monofilament fiberler veya sürekli fiber towlar matris metalle spreylenir (plazma sprey) ve sonra istiflenir ve difüzyonla-bağlanır, uygun bir biçimde sıcak presleme yapılır. Ergimiş metal matrisin atomizasyonu termal sprey tekniğiyle yapılır. Plazma sprey metoduyla net-şekle çok yakın formda MMC’ler üretilebilir.

Sprey ko-depozisyonun tipik uygulamaları arasında, silikon karbid (SiC) takviyeli aluminyum matris malzemeler ve tungsten karbid-kobalt (WC-Co) kompozitler (yüksek hız oksifuel sprey, HVOS) sayılabilir. Geleneksel metotlarla üretilen WC-Co kompozitlere kıyasla sprey ko-depozisyon yöntemi daha ucuzdur.


c. Elektrolitik Ko-depozisyon (CF, MF, P, SF)

Elektrolitik Kaplama: Primer bir kompozit prosesidir; matrisin çözeltiden elektrokimyasal yöntemlerle takviye malzemeler üzerinde çöktürülmesidir.

Elektrolitik Ko-depozisyon: Primer bir kompozit proses metodudur; matris metali takviye bileşenlerini içeren bir çözeltiden elektrolitik olarak çöktürülür; bu durumda takviye malzeme çökelen metal tabaka içinde tutulur.


İki-Faz (Katı-Sıvı) Prosesleri

İki-faz proseslerinde seramik ve matris, faz diyagramının matrisin hem katı ve hem de sıvı halde olduğu bir bölgesinde karıştırılırlar. MMC’lere uygulanan iki-faz prosesleri: Osprey depozisyon, Reokasting ve Çok fazlı malzemelerin değişken ko-depozisyonu (VCM)’dur.

a. Osprey Depozisyon Prosesi

Bu proseste partikülat takviye malzemeler ergimiş bir metal alaşımı akımı içine konulur, sonra inert gazla atomize edilir. Püskürtülen karışım, çubuk formdaki takviyeli bir metal matris malzeme üzerinde toplanır (Şekil-23). (Proses MMC toz proses harmanlama ve konsolidasyon aşamalarına benzer.)

Şekil-23: Osprey depozisyon prosesi


b. Kompokasting, Reokasting

Kompokasting (kompozisyon dökme), karıştırmayla dökme metodunun bir başka tipidir; bu proseste metal yarı-katı halde bulunur.

İnce seramik partikülatlar, metalik alaşıma, alaşımın katı-sıvı halde olduğu bir sıcaklık aralığında ilave edilir ve karışım viskozitesi düşük bir slurry forma gelinceye kadar çalkalanır. Seramik partiküller, matris katı faz d içerdiğinden birbirlerine yapışmadan ve çökelmeden mekanik olarak dağılır, sıvı matrisle bağlanacak etkileşime girer. Bu metot süreksiz fiberli kompozit üretiminde uygulanan en ekonomik fabrikasyon prosesidir.

Proses, dökümcülükte uygulanan sıcaklıklardan daha düşük sıcaklıklarda yapılır, dolayısıyla takviye malzeme yüzeyinin termokimyasal parçalanması azaltılır. Konvensiyonal dökümcülük metotları kullanılabilir. Ancak, fiberler arasındaki kalıntı gözenekler tamamen giderilemez.

c. Çok Fazlı Malzemelerin Değişken ko-Depozisyonu (VCM)

Çok fazlı malzemelerin değişken ko-depozisyonu prosesinde matris malzeme, yüksek-hızlı inert gaz jetiyle ince damlacıklar şeklinde dağıtılır. Bu atomize edilmiş dispersiyonun içine bir veya aha fazla jetle kuvvetlendirici takviye fazlar injekte edilir.

Sistem, takviye partikülatların kısmen katı matrisle temas süresini ve termal etkileşimini en aza düşürecek ve kontrol edilebilecek şekilde dizayn edilir. Ayrıca proses süresince çevresel etkiler kontrol altında tutularak matrisin oksidasyonu en aza düşürülür.


In Situ (Yerinde) Prosesler

In-situ metal matris kompozit prosesinde takviye malzemenin faz veya şekli değişir. Örneğin, TiBr2, bazı metallerin içinde karbon ilave edildiğinde reaksiyona girerek TiC’e dönüşür. Şekli ve/veya kompozisyonu değişse bile bileşenler takviye ve matris özelliklerini korur.

MMC in situ proseslerde, takviye malzeme (dispers faz) matris içinde şekillendirilir; takviye faz, soğuyup katılaşan ergiyikten çökelir. İn situ metotlarıyla çeşitli metal matris kompozitler üretilebilir:
Partikülat In Situ MMC: In situ sentezlenmiş taneciklerle takviyeli partikülat kompozittir. Örnek: Titanyum borid (TiB2) takviyeli aluminyum matris ve Mg2Si taneciklerle takviyeli magnezyum matris kompozitler.

Kısa-Fiber Takviyeli In Situ MMC: Kısa-fiberli kompozitlerdir; takviye faz in situ sentezlenmiş kısa-fiberler veya whiskerlerdir (kısa fiber şeklinde tek kristaller).

Örnek: Titanyum borid (TiB2) whiskerlerle takviyeli titanyum matris ve titanyum aluminyum (TiAl3) whiskerlerle takviyeli aluminyum matris kompozitler.

Uzun-fiber takviyeli in situ MMC: Uzun-fiberli kompozitlerdir; takviye faz in situ sentezlenmiş uzun-fiberlerdir. Örnek: Mo (NiAl-9Mo alaşım) uzun fiberlerle takviyeli nikel-Aluminyum (NiAl) matris kompozit. In situ metal matris kompozitlerdeki dispers fazlar intermetalik bileşikler, karbidler, boridler, oksitler, eutektik bileşenlerin biri olabilir.

Şekil-24: Tek-yönlü katılaştırmayla in situ MMC üretimi

In situ sentezlenmiş tanecikler ve fiberler, diğer metotlarla sentezlenen takviye fazlardan daha küçüktür; küçük tanencikler daha iyi kuvvetlendirme etkisi gösterirler. Takviye faz taneciklerin daha homojen dağılmasını sağlar. In situ şekillendirilen takviye faz tanecikler ve matris arasında oluşan bağlanma (adezyon) daha iyidir. Üretim cihazları ve teknolojisi daha ucuzdur.

Takviye fazın seçiminin, partiküler matriste çökelmesinin termodinamik olarak yönlenmesi nedeniyle sınırlıdır ve tanecik boyutları ergiyiğin katılaşma koşullarına göre değişir.

Bir Eutektik Alaşımın Tek-Yönlü (Unidirectional) Katılaştırılması: Bu işlemle, komponentlerden birinin uzun-sürekli filamentler şeklinde olduğu eutektik yapı meydana gelir. Eutektik alaşımın bulunduğu kröze aşağı doğru hareket eder (veya alternatif olarak indüksiyon sarımlar yukarı çıkabilir). Bu hareket, tekrar-ergimeye neden olur; takiben, kontrollü soğutma koşulları altında alaşım tekrar-katılaştırılır.


Tablo-11: Metal Matris Kompozitlerin İşlenmesi


Takviye Malzemesi

Sürekli
Süreksiz
Yöntem
Mono-filament
Multi-filament
Staple fiber
Whisker
Partikülat
Squeeze infiltrat preform
az geçerli
geçerli
geçerli
geçerli
az geçerli
Sprey kaplama, ko-depozit
geçerli
geçerli
U.D.
U.D.
geçerli
Karıştırma ve dökme
U.D.
U.D.
az geçerli
az geçerli
geçerli
Toz premiks ve ekstrud
U.D.
U.D.
geçerli
geçerli
geçerli
Slurry kaplama, sıcak pres
az geçerli
geçerli
U.D.
U.D.
U.D.
Yarılma arası (intercleave) ve difüzyon bağlanma
geçerli
U.D.
U.D.
U.D.
U.D.
U.D. = uygun değil


Tablo-12: Metal Matris Kompozit Tekniklerinin Kıyaslanması

Yöntem
Uygulama
Açıklama
Difüzyon bağlanma
Levhalar, bıçaklar, vana şaftları, yapısal komponentler
Folyo veya levha matris, filament takviye
Toz metalürji
Özellikle küçük malzemeler (genellikle yuvarlak), kemerler, pistonlar, valfler, yüksek-kuvvette ve ısıya dirençli malzemeler
Matris ve takviye tozdur. Partikülat takviye için en iyisi yöntemdir. Ergime olmadığından reaksiyon yoktur, kompozitlerin kuvveti yüksektir.
Sıvı metal infiltrasyon
Çubuklar, tüpler, uniaksiyal yönlü kirişler gibi yapısal şekiller
Filament takviye kullanılır
Squeeze dökme
Otomotiv endüstrisi: Pistonlar, bağlantı çubukları, kavrama kolu, silindir kafaları, v.s.
Genellikle herhangi bir tip takviyeye uygulanabilir ve büyük boyutlu malzemelerin üretiminde kullanılabilir.
Sprey dökme
Sürtünme malzemeleri, elektrikli fırçalar ve kontaklar, kesme ve öğütme aletleri
Partikülat takviye kullanılır. Çok yoğun malzemeler yapılabilir.
Kompdökme-Reodökme
Otomotiv, uzay, endüstriyel, spor malzemeleri, yatak (bearing) malzemeleri
Süreksiz fiberler için uygundur, özellikle partikülat takviye kullanılır.

Sürekli ve süreksiz takviyeli metal matris kompozitlerin üretiminde kullanılan proseslerden difüzyon prosesleri, depozisyon prosesleri ve sıvı prosesler Şekil-25’de şematik olarak gösterilmiştir.
Şekil-25: Metal matris kompozit üretiminde kullanılan prosesler