Kütle Spektrumu (mass spectum)

Çok basit bileşikler bile değişik yüksekliklerde çeşitli piklerden oluşan bir dizi pik verir (Şekil-20 ve 21). Spektrumun detaylı yapısı iyonisazyon potansiyeli, örneğin basıncı, ve cihazın dizaynına olduğu kadar molekülün özelliklerine de bağlıdır. Bir spektrumun tam olarak açıklanması nadiren mümkün olur.


1. Elektron Bombardımanlı (Çarpmalı) İyonizasyon İşlemi

Bir kütle spektrumunun alınabilmesi için aşağıdaki iyonizasyon işlemini başlatabilecek minimum miktarda bir elektron-demeti enerjisine (pek çok organik bileşik için 7-15 eV kadar) gereksinim vardır.

M + e- ¾® M+ + 2e-

M molekülü, M+ 'da "moleküler iyon"u veya "ana iyon"u gösterir. Elektron demeti enerjisinin az miktarda fazlası, iyon-üretici çarpışmalar ihtimaliyetinin artması nedeniyle, daha fazla moleküler iyon oluşmasına yol açar.


Şekil-20: n-bütanın farklı algılamalı dört galvanometreli bir cihazda çizilmiş kütle spektrumu (yukarıdan aşağı doğru galvanometre algılamaları: 30:10:3:1)


Şekil-21: Kütle spektral verilerinin bilgisayar görünümü; madde bir kan serumu ekstraktından krotomatografi ile ayrılmıştır. Spektrum maddenin barbütürat, pentabarbital olduğunu gösterir


Demet enerjisindeki büyük artışlar, moleküler iyon pikinin küçülmesine de neden olabilir; böyle bir durumla, ilave edilen enerjinin ana iyondaki elementler arasındaki bağı (veya bağları) kopararak daha küçük (bazan da daha büyük) kütleli taneciklerin üretilmesinde karşılaşılır. Böyle bir işlem, aşağıdaki ABCD molekülü için açıklanabilir.


Çok sayıda atom içeren bir molekülden üretilen farklı pozitif iyonların sayısı fazla olur. Dağılım, ilk üretilen iyonun kararlılığına ve elektron demetinin moleküle verdiği enerjiye bağlıdır.

Denklem(7), (8) ve (9) ‘daki nötral tanecikler radikaller şeklinde gösterilmiştir. Bunlar molekül halinde de bulunabilirler.; her iki tipi de dedektöre ulaşamazlar.


2. Moleküler İyon

M+ iyonunun kütlesi, bundan oluşan bileşiğin molekül ağırlığına eşittir; yani, bir iyonun kütlesi, maddenin tanımlanması için önemli bir parametredir. Organik bileşiklerin %80-90'ının moleküler iyon piki vardır; bunların bazı özellikleri bilinmelidir.

İzotop Pikleri: Tablo-5'de organik bileşiklerde çok bulunan bazı elementlerin en fazla karşılaşılan doğal izotopları verilmiştir. Bir bileşikte bu elementlerin varlığı moleküler iyon piki (M+1) den başka (M+2) pikinin de çıkmasına olanak verir. Klor ve brom içeren bileşiklerde oldukça büyük (M+2) pikleri gözlenir.


Tablo-5: Bazı Elementlerin İzotoplarının Doğal Miktarları

Ele-ment(a)
En çok bulunan izotop
En çok bulunan izotopa göre, % diğer izotoplar(b)
Ele-ment(a)
En çok bulunan izotop
En çok bulunan izotopa göre, % diğer izotoplar(b)
Hidrojen
1H
2H
0.016
Kükürt
32S
33S
0.78
Karbon
12C
13C
1.08


34S
4.40
Azot
14N
15N
0.38
Klor
35Cl
37Cl
32.5
Oksijen
16O
17O
0.04
Brom
79Br
81Br
98.0


18O
0.20




(a) Fluor (19F), fosfor (31P) ve iyot (127I) ‘un doğal izotopları yoktur
(b) Sayısal değerler en çok bulunan izotopun her 100 atomuna karşılık bulunan diğer izotopik atomların ortalama sayısını gösterir; örneğin, her 100 12C atomuna karşılık ortalama 1.08 tane 13C atomu vardır


ÖRNEK: 1-Bromopropan, C3H7Br (122.99)

En zayıf bağ: C–Br bağı             
Temel pik: m/z = 43 [M – 79, veya (M + 2) – 81]




ÖRNEK: 2-Kloropropan, C3H7Cl (78.54)

M+2 pikinin yüksekliği, moleküler iyon pikinin 1/3’ü kardadır; dolayısıyla bileşik bir klor içerir:

Temel pik, m/z = 43’dür; C–Cl bağının heterolitik bölünmesinin sonucudur.

m/z = 63 ve m/z = 65 piklerinin oranı = 3:1; bu değerler bir klor atomunun bulunduğunu gösterir.





Çarpışma Ürünlerinin Pikleri: İyon-molekül çarpışmasıyla moleküler iyon piklerinden daha büyük kütle numaralı pikler oluşur (denklem 9). Normal örnek basınçlarında bu tip tek önemli reaksiyon, çarpışmayla iyona bir hidrojen atomunun transferidir; böylece (M+1) piki oluşur. Proton-transferi işlemi ikinci-dereceden bir reaksiyondur, ve ürün miktarı reaktant konsantrasyonuna çok fazla bağlıdır. Bu tip bir (M+1) pikinin yüksekliği örnek basıncının artırılmasıyla, diğer piklere göre, çok daha hızlı artar; böylece proton-transfer reaksiyonunun varlığı saptanabilir.

Moleküler İyonun Kararlılığı: Uygulanan bir çalışma koşulunda, bir moleküler iyon pikinin şiddeti iyonlaşan taneciğin kararlılığına bağlıdır; taneciğin kollektöre ulaşması ve dedektörde algılanabilmesi için yaşam sürecinin en az 10-5 saniye olması gerekir. İyonun kararlılığı yapısına çok bağlıdır; bu nedenle de moleküler iyon piklerinin büyüklüğü önemli farklılıklar gösterir.

p elektron sistemlerinin bulunması moleküler iyonun kararlı olmasını sağlar, çünkü bu durumda bir elektronun verilmesi çok kolaylaşır. Siklik yapılar da büyük ana pikler verirler, bunda bir bağın kopması iki taneciğin oluşmasına yol açmaz. Çoğunlukla moleküler iyonun kararlılığı aşağıdaki sıraya göre azalır: aromatikler, konjuge olefinler, alisiklikler, sürfürler, dallanmamış hidrokarbonlar, merkaptanlar, ketonlar, aminler, esterler, eterler, karboksilik asitler, dallanmış hidrokarbonlar, ve alkoller. Bu etkiler Tablo-6'da gösterilmiştir: bazı C 10  bileşikleri için moleküler iyon pikinin yüksekliği, spektrumdaki toplam pik yükseklikleri ile kıyaslanmıştır.

Şekil-21, moleküler iyonu kararsız olan bir bileşiğin spektrumudur. Burada, 226'da bulunması gereken pik yoktur ve (M+1) gözlenemez. Ana pik 156 kütle numarasında çıkar ve molekülden dallanmış alifatik iyon zincirin ayrılmasıyla oluşan taneciği  tanımlar. Bir kütle spektrometresi, toplam pik yüksekliklerinin en az %1 i kadar yükseklikte bir ana pik vermelidir; bu sınır bazı cihazlar için %0.1 seviyesine kadar düşebilir. Böylece, bazı alkoller ve dallanmış hidrokarbonlar dışında, moleküler iyonun kütlesi ve bundan hareketle de bileşiğin molekül ağırlığı saptanır.


Tablo-6: Yapıya Göre Moleküler iyondaki Değişiklikler

Bileşik
Formül
h
Bileşik
Formül
h
naftalin
44.3
diamilamin
(C5H11)2NH
1.14
n-bütil-benzen
8.3
metil nanonat
C9H17COOCH3
1.10
trans-dekalin
8.2
diamil eter
(C5H11)2O
0.33
diamil sülfür
(C6H11)2S
3.7
3,3,5-trimetilheptan
C10H22
0.007
n-dekan
C10H22
1.41
n-dekanol
C10H21OH
0.002
h = Relatif pik yüksekliği, %toplam


Fragman İyonlar: Çoğu zaman molekül, bir valens elektron kaybettiğinde bağlar kırılır, veya meydana gelen moleküler iyon, daha düşük enerjili iyonlara bölünür (fragmanlar). Yüklü iyonların kütleleri fragman iyonlar olarak kaydedilir. M+·  iyonu, en gevşek bağlı elektronlarından birinin kaybedilmesiyle meydana gelir. Bağlanmamış elektron çiftleri veya p elektronlar bulunuyorsa, elektron impact işlemiyle M+·  ‘dan bir elektron kaybedilir. Sadece C–C ve C–H bağları içeren moleküllerde kayıp elektronun yeri saptanamaz; formül köşeli parantez içinde yazılır.



ÖRNEK: n-Heksan, C6H14 (86.18)




ÖRNEK: 2,2-Dimetilpropan, C5H12 (72.15)

Neopentan (2,2-dimetilpropan) spektrumu: Neopentanın fragmantasyonunda, kırılma bir dallanma noktasında meydana gelir; oluşan, relatif olarak kararlı bir karbokatyondur. Önemli üç karbokatyon vardır, moleküler iyon (m/z = 72) saptanamaz.




3. Temel Pik ve Moleküler İyon (M+, veya M+·) Piki

Bir kütle spektrumundaki en büyük pike "temel pik" denir; uygulamada, çoğunlukla, pik yükseklikleri temel pikin kesirleri olarak rapor edilir. Başka bir rapor şeklinde, pik yükseklikleri yerine, toplam pik yüksekliğinin kesirleri olarak pik şiddetleri kaydedilir; bu değerler daha tanımlayıcıdır, fakat hesaplamaları zordur.

Moleküler İyon (M+, veya M+·) Piki: Molekül, iyonizasyon işleminde sadece bir elektron kaybetmişse bir moleküler iyon oluşmuştur ve spektrumda bu moleküler iyona ait pik, M+ görülür.


4. Kimyasal İyonizasyon Spektrası

Şekil-22’de efedrinin elektron bombardımanlı iyonizasyon spektrumu ile kimyasal iyonizasyon spektrumları verilmiştir. Elektron-bombardımanlı spektrumda (Şekil-22a) ana molekülün parçalanmasıyla oluşan küçük taneciklere ait çok sayıda pik vardır. Moleküler iyon piki 165 görülmez; sonuç olarak da bileşiğin molekül ağırlığı saptanamaz. 58 deki temel pik (CH3CH = NHCH3)+ taneciğini gösterir. Şekil-22(b), aynı maddenin iyonizasyon spektrumudur. Burada kuvvetli bir (M+1) piki bulunur. Bu pik, MH + CH5+ ¾® MH2+ + CH4 gibi bir reaksiyonla oluşur. (M-1) piki de, MH + C2H5+ ¾® M+ + C2H6 reaksiyonuna benzer bir reaksiyonla meydana gelir. Bu spektrumdan bileşiğin molekül ağırlığı tayin edilebilir.

Efedrin, C10H15NO (165.23)


Şekil-22: Efedrinin, (a) elektron iyonizasyon (EI), ve (b)(izobütan reaktifi ile kimyasal iyonizasyon (CI) kütle spektrumları



GERİ