İletkenliğin Ölçülmesi (conductivity measurement)

İletkenlik ölçümü için bir elektrik güç kaynağına, çözeltinin bulunduğu bir hücreye, ve çözeltinin direncini ölçebilen uygun bir köprüye gereksinim vardır.

Güç Kaynakları: Alternatif akım kullanılmasıyla faradaik akımlardan kaynaklanan etkiler yok edilir. Bunun için uygulanan frekansların hem üst hem de alt limitleri kontrol edilmelidir; 1000 Hz dolayında sinyaller veren ses osilatörleri bu amaç için en uygun kaynaklardır.

Hassasiyetin daha az olabileceği çalışmalarda kademeli olarak 110 V'dan 10V'a kadar inebilen 60 saykıllık bir akım kullanılabilir. Böyle bir akımla yapılan çalışmalarda iletkenlik ölçümleri, faradaik işlemler nedeniyle, sınırlıdır. Ancak, 60 saykıllık bir gücün kolay bulunabilir olması bu yöntemin avantajlı tarafıdır.

1000 Hz gibi yüksek frekanslı güç kaynakları kullanıldığında bazı sorunlarla karşılaşılır. Burada, hücre kapasitansı ve devrenin diğer kısımlarındaki parazit kapasitansları akımda faz değişikliklerine yol açarlar, ve bunların uyumlu hale getirilmesi de oldukça zordur.

Direnç Köprüleri: İletkenlik ölçmelerinde kullanılan tipik bir sistem Wheatstone köprüsüdür (Şekil-3). Güç kaynağı S, 6-10 V potansiyelde, 60-1000 Hz frekans aralığında bir alternatif akım verir. RAC ve RBC dirençleri C nin konumundan hesaplanabilir. Bilinmeyen Rx dirençli hücre köprünün üst sol kolu üzerine, hassas değişken Rs direnci de sağ kol üzerine yerleştirilir. D ve C arasında akımın bulunmadığını göstermek için ND sıfırlama dedektörü kullanılır. Kulak, 1000 Hz frekansı algılayabildiğinden dedektöre bir çift kulaklık takılabilir; veya kulaklık yerine bir "göz" tüpü, bir katot ışını tüpü, veya bir mikroommetre bulunabilir. Rs ‘deki değişken kapasitörle (kondansatör) Rx 'deki (yüksek dirençler ölçülürken hassasiyet kaybolmasına neden olan) kapasitans etkileri giderilir.

İletkenlik ölçmelerinde, iletkenliğin bir doğru akım aletinden veya kaydediciden okunduğu , basit bir elektronik devre de kullanılabilir (Şekil-4).

Hücreler: Şekil-5'de iletkenlik ölçümlerinde kullanılan üç hücre tipi görülmektedir. Bunların her birinde, geometrik olarak birbirine belirli ve sabit bir konumda olacak şekilde yerleştirilmiş birer çift elektrot vardır. Elektrotlar, etkin yüzeylerinin artırılması için, platinlenmişlerdir ve tabii kapasitansları da yüksektir; bunun sonucu olarak faradaik akımlar en düşük düzeydedir.


Şekil-3: Direnç ölçümünde kullanılan bir Wheatstone köprüsü


Şekil-4: İletkenlik ölçümünde kullanılan basit bir devre


Şekil-5: İletkenlik ölçümlerinde kullanılan tipik hücreler


Hücre Sabitinin Saptanması: Denklem(2)ye göre öz iletkenlik k, ölçülen iletkenlik G den, elektrotları birbirinden ayıran mesafenin (l), yüzey alanına (A) bölünmesiyle elde edilen oran kadar farklıdır. Bu oran her bir hücre için sabit bir değerdir ve "hücre sabiti" olarak adlandırılır. Değeri, genellikle tayin edilmez; bunun yerine öz iletkenliği bilinen bir çözeltinin iletkenliği ölçülür, sonra hücre sabiti hesapla bulunur. Hücre kalibrasyonunda, çoğunlukla, potasyum klorür çözeltileri kullanılır. Tipik veriler Tablo-3'de görülmektedir. Hücre sabiti bir defa tayin edildikten sonra, denklem(2) ile, iletkenlik verileri kolayca öz iletkenliğe çevrilir.


Tablo-3: Hücre Kalibrasyonunda Kullanılan
Çözeltilerin İletkenlikleri

100 g çözeltideki g KCl
(vakumda)
Öz iletkenlik,
25 0C, ohm-1 cm-1
71.1352
0.111342
7.41913
0.0128560
0.745263
0.00140877


Sıcaklık Kontrolü: İletkenlik ölçümleri için sıcaklık katsayısı %2/0C kadardır; bu nedenle, kondüktometrik bir ölçüm yapılırken sıcaklık kontrolüne gerek vardır. Deneylerin sabit bir sıcaklıkta yapılması tavsiye edilir, ancak bazı durumlarda sıcaklık kontrolüne gerek olmaz. Pek çok hallerde hücre, oda sıcaklığındaki bir su veya yağ banyosuna daldırılarak, ayrıca bir sıcaklık kontrolüne gerek kalmaz.