Termogravimetrik Yöntemler (thermogravimetric methods)

Termogravimetrik bir analizde, örnek sıcaklığı çevre koşullarından başlayarak 1200 0C ‘ye ulaşan sıcaklıklara kadar ısıtılırken kütlesi(ağırlığı) sürekli olarak izlenir. Kütlenin sıcaklığa karşı çizilen grafiğine "termogram" denir ve kalitatif/kantitatif tayinlerde kullanılır.

Cihaz: Termogravimetrik analiz cihazında, hassas bir analitik terazi, bir fırın, bir fırın sıcaklığı kontrol edici ve programlayıcı ve bir kaydedici bulunur. Kaydedici, örnek kütlesinin sıcaklığa karşı grafiğini çizer. İnert bir atmosferde gerektiği hallerde bunu sağlayacak yardımcı sistemlere de gereksinim olur. TGA ile ir örneğin saflığı, bozunma davranışı ve kimyasal kinetiği incelenir.

Terazi: Termogravimetrik sistemlerde Cahn elektromagnetik terazisi kullanılır. Örnek, D'Arsonval galvanometre sarımına bağlı olan bir kol üzerine konur. Örnek kültesindeki değişim, ışının normal konumundan sapmasına neden olur; sapma fotoelektrik olarak algılanır. Böylece oluşan fotoakım yükseltilir ve ışını tekrar eski konumuna getiricek bir yönde galvanometre sarımına beslenir. Yükseltilen akım ayni zamanda kaydedici bir kalemin konumunu da belirler. Bu yöntemle çalışan ve en fazla 2.5 g ve 100 g örneğin kullanılabildiği iki tip terazi vardır. Bunlardan 2.5 g ‘lık olanının kullanım alanı daha fazladır; 200 mg veya daha az miktardaki külte değişimi ±%0.1 relatif hassasiyet ile saptanabilir.


Şekil-1: Termogravimetrik analiz sisteminin şematik diyagramı


Şekil-2‘de Mettler termoterazinin şematik diagramı görülmektedir. Örnek tutucu, terazinin diğer kısımlarından termal olarak ayrılmış bir fırın içinde bulunur. Örneğin kütlesindeki bir değişiklik, ışında bir sapmaya ve dolayısıyla lamba ile fotodiyodlardan biri arasına bir ışık kesici (kapak) girmesine neden olur. Fotodiyod akımında oluşan dengesizlik yükseltilir ve sabit F magnetinin kutupları arasında bulunan E sarımına beslenir. Sarımdaki akımın yarattığı magnetik alan ışını tekrar orijinal konumuna (yönüne) çevirir. Yükseltilen fotodiod akımı kaydedici kalemin yerini de değiştirir.


Şekil-2: Termal bir terazini kısımları


Fırınlar: Termogravimetrik bir cihazın fırını, sıcaklığı önceden belirlenen bir hızla (0.5-25 0C/dak.gibi) doğrusal olarak yükseltilecek şekilde programlanır. Cihazların çoğu, ortam sıcaklığından 1200 0C ‘ye kadar çalışabilecek şekilde dizayn edilmiştir. Sıcaklık örneğe en yakın noktada bulunan bir termokupl ile izlenir. Terazinin ısınmaması için fırının dış kısmı izolasyonlu ve soğutma ceketlidir.

Uygulamalar: Şekil-3‘de saf CaC2O4.H2 O ‘nun, 5 0C/dak. hızla ısıtılması sonucunda elde edilen termogram verilmiştir. Yatay bölgeler, üzerlerinde belirtilen kalsiyum bileşiklerinin kararlı olduğu sıcaklık aralıklarını gösterir. Görüldüğü gibi, bir maddenin gravimetrik tayininde tartılan saf ağırlığın maddenin hangi yapısı olduğunun tanımlanması termogravimetrik yöntemle saptanabilir.

Termogravimetrenin kantitatif analizlere uygulanmasına bir örnek olarak, Ca, Sr ve Ba karışımının analizi verilebilir (Şekil-4b).

Başlangıçta üç iyon da monohidrat okzalatları halinde çöktürülür. 250-260 0C sıcaklıklara gelindiğinde, susuz CaC2O4, SrC2O4 ve BaC2O4 bileşikleri oluşur, 560-520 0C ‘lere ulaşıldığında ise bu bileşikler CO vererek karbonatlarına dönüşür. Bundan sonra önce CaCO3 dan, daha sonra da SrCO3 dan CO2 çıkışıyla CaO ve SrO meydana gelir. Termogramdan, örnekteki Ca, Sr ve Ba elementlerinin miktarları hesaplanabilir.

Şekil-4(a)’daki grafik, Şekil-4(b)‘deki değerlerin türevi alınarak çizilmiştir. Türev eğrisinden normal termogramda saptanamayan bilgiler de alınabilir. Örneğin, 140, 180 ve 205 0C  ‘lerdeki üç pik, bu üç hidratin değişik sıcaklıklarda su kaybettiklerini gösterir. CO kaybı ise her üç bileşik için de ayni sıcaklıkta olur ve 450 0C ’de tek ve keskin bir pik ile tanımlanır.


Şekil-3: CaC2O4.H2O ‘ın bozunma termogramı


Şekil-4: CaC2O4.H2O, SrC2O4.H2O ve BaC2O4.H2O ‘ın bozunmaları


Termogravimetrik yöntemlerin en önemli uygulamaları polimerlerdir. Çeşitli polimerik maddelerin bozunma mekanizmaları termogramlardan alınan bilgilerle açıklanabilir. Ayrıca her tip polimer için karakteristik olan bozunma davranışlarından polimerlerin teşhisinde yararlanılır.