Elektroliz (electrolysis)

Elektroliz, kendiliğinden meydana gelmeyen bir kimyasal reaksiyonun elektrik enerjisiyle gerçekleştirildiği bir işlemdir. İşlem, elektrolitik hücrelerde yapılır (galvanik hücrenin ters yönünde çalışır)

Galvanik hücrede bakır elektrotu katot, çinko elektrotu anottur. Bu hücreye, bir dış kaynaktan yeterli miktarda potansiyel uygulaması halinde hücre, elektrolitik hücre şeklinde çalışır. Burada elektrotların rolü tersine dönmüştür; bakır elektrotu anot, çinko elektrotu katot olmuştur.




Suyun Elektrolizi

Suyun elektrolizinde akımı taşıyıcı, sudan daha kolay oksitlenebilen ve indirgenebilen bir elektrolit kullanılır.


 Asidik çözeltideki reaksiyonlar aşağıda verilmiştir.


Reaksiyonun gerçekleşebilmesi için bataryadan 2.057 volttan daha büyük bir potansiyel uygulanması gerekir.


Ergimiş Sodyum Klorürün Elektrolizi 



Reaksiyonun gerçekleşebilmesi için bataryadan 4.068 volttan daha büyük bir potansiyel uygulanması gerekir.


Elektrolizin Endüstriyel Uygulamaları

Cl2 ve NaOH Üretimi (Klor–Alkali)

Cl2 ve NaOH sodyum klorür çözeltisinin elektroliziyle elde edilir. Reaksiyonda ayrıca hidrojen gazı da elde edilir. Elektroliz diyafram veya membran hücrelerde yapılabilir.

Diyafram hücrelerde, asbest ve polimer karışımı poröz bir diyafram kullanılır. Çözelti diyaframdan sızarak anottan katot bölgesine geçer. Anot bölgesinde sıvı seviyesi daha yüksek tutularak katot bölgesinde meydana gelen sodyum hidroksitin geri akışı engellenmiştir.

Membran hücrelerde, pozitif iyonların geçişine olanak veren bir polimerden yapılmış membran bulunur. Membran, sodyum klorür çözeltisindeki iyonlardan sadece sodyum iyonlarını geçirir, klor iyonları anot bölgesinde kalır.

Elektroliz:


Elektroliz sırasında anotta klorür iyonları, katotta hidrojen gazı ve hidroksil iyonları oluşur.

Anot, yükseltgenme:


Bu yarı-hücrelerin standart potansiyeleri birbirine yakın değerlerdedir; bu nedenle, anotta Cl2 ve O2 karışımı toplanması beklenir. Pratikte koşullar, sadece Cl2 gazı toplanacak şekilde ayarlanır.


Katot, indirgenme:


Standart elektrot potansiyelleri kıyaslandığında suyun indirgenmesi sodyum iyonlarının indirgenmesinden daha kolay olduğundan katotta toplanan tek ürün hidrojen gazıdır.


Katot çevresinde sodyum hidroksit çözeltisi meydana gelir.

(a) Bir diyafram klor-alkali hücresi, (b) civa-hücreli klor-alkali prosesi


Elektrorafinasyon (Elektrosaflaştırma)

Bakırın Elektrorafinasyonu (Saflaştırma)

Bir elektrosaflaştırma işleminde anot saf olmayan bakır metalidir. Anot bölgesinde SO4-2 ve O-2 iyonları vardır. Anyonlar değişmez, sadece Cu atomları elektron kaybederek Cu+2 iyonu oluşur. Aşağıda bakırın elektrorafinasyon şeması verilmiştir.

Bakırın elektrorafinasyonu



Elektrokaplama

Elektrokaplama elektrik akımıyla, iletken bir malzemenin bir metal tabakasıyla kaplanmasıdır. Anot, örneğin, bir gümüş çubuk, katot kaplanacak malzeme , örneğin bir demir kaşık olabilir. Gümüş kaplama işlemi reaksiyonu basittir ve aşağıdaki gibi gösterilir.

  


Alüminyum Rafinasyonu

Susuz Al2O3 2000 0C’de eridiğinden elektrolitik olarak alüminyum elde edilmesi için gerekli ergimiş ortamın sağlanması zordur. Bu nedenle Al2O3 çok iyi bir iletken olan ergimiş kriyolit (Na3AlF6, erime noktası 1012 0C) içinde çözülür ve bu karışım elektrolizlenir. (Hall Prosesi) Anot, grafit çubuklardır, elektroliz işlemi sırasında harcanır.