Kondüktometrik Yöntemler (conductometric methods)

Bir elektrolit çözeltisindeki elektrik iletimi, pozitif yüklü taneciklerin katoda, negatif yüklü taneciklerin de anoda göç etmeleri olayıdır. "İletkenlik" akım ölçüsüdür ve çözeltideki yüklü taneciklerin sayısı ile doğru orantılıdır. İyonların tümü iletkenliğe katkıda bulunur; herhangi bir taneciğin taşıdığı bir akım, o taneciğin konsantrasyonuna ve ortamdaki hareket yeteneğine bağlıdır.

Analizlerin doğrudan doğruya iletkenlik ölçümlerine dayanılarak yapılması, taneciklerin özellikleri nedeniyle, sınırlıdır. Bu tür uygulamalar en çok su/elektrolit ikili karışımlarının analizinde ve toplam elektrolit konsantrasyonu tayinlerinde kullanılır. Toplam elektrolit konsantrasyonu, özellikle distile suyun saflığının kontrol edilmesinde önemli bir veridir.


Yöntemin en önemli avantajı, çok seyreltik çözeltilere ve reaksiyonun tam olmadığı sistemlere de uygulanabilmesidir. Örneğin, seyreltik fenol (Ka »10-10) çözeltisinin, potansiyometrik veya indikatör dönüm noktası yöntemi ile yapılamayan analizi bu yöntemle yapılabilir. Toplam elektrolit konsantrasyonunun artmasıyla yöntemin doğruluğu azalır. Titrant ilave edildiğinde oluşan akım değişikliği, çözeltideki tuz konsantrasyonu fazla olduğunda maskelenir.