Kromatografi; Kolonlarda Ayırma (separation in columns)

Bir kromatografik kolonun verimi, içerdiği teorik tepsi sayısı ile belirlenir. Burada herhangi bir ayırma işleminde, bir kolondaki tepsilerin sayısı ile gerekli zaman arasındaki ilişki anlatılacaktır.


1. Maddenin Göç Etme Hızı

Şekil-5’de verilmiş olan kromatogramda zaman eksenindeki sıfır, örneğin kolona injekte edildiği ve sıyırma işleminin başladığı anı gösterir. tM ‘de çıkan pik, kolon dolgu maddesi tarafından tutulmayan maddeye (çoğunlukla hava) aittir; bu maddenin hareket hızı, hareketli fazdaki örnek moleküllerinin ortalama hızı ile aynidir. Alıkonma zamanı tR (örnek pikine aittir), maddenin kolonun sonundaki detektöre ulaşması için gerekli zamanı gösterir.

Maddenin ortalama göç etme hızı v aşağıdaki denklemle verilir.


Benzer şekilde moleküllerin hareketli fazdaki ortalama hızı u,


Maddenin göç etme hızı ayni zamanda hareketli fazın hızına göre de tarif edilebilir, buna göre, v  = u  (maddenin hareketli fazda bulunduğu zamanın kesri).

Bu kesir herhangi bir anda maddenin hareketli fazda bulunan mol sayısına (ortalama), kolondaki toplam mol sayısına bölünmesiyle bulunur. Yani,


Burada CM ve CS, hareketli ve sabit fazlardaki madde konsantrasyonları, VM ve VS iki fazın kolondaki toplam hacimleridir. Denklem(1) ‘deki eşitlik yukarıdaki ifade ile birleştirilerek aşağıdaki eşitlikler bulunur.


k ‘kapasite faktörüdür ve maddenin dağıtma katsayısı ile ilişkilidir.


Denklem (9), (10) ve (11)'den tR çıkarılır.


Buna göre bir maddenin alıkonma zamanı tR, maddenin dağıtma katsayısı ve fazların hacimleri arasındaki oran ile artar.

Denklem(13) yeniden düzenlenerek, deneysel parametreler olan tR ve tM den, bir maddenin kapasite faktörü k’ 'nün hesaplanabileceği bir denklem bulunur.



2. Kolon Resolusyonu (Ayırma Gücü)

Kromatografideki en önemli konu bir kolonun iki maddeyi birbirinden ayırabilme özelliğidir. Bir kolonun kantitatif anlamdaki ayırma gücü, "rezolusyon" terimi ile tarif edilir ve RS ile gösterilir.


WA ve WB piklerin taban genişlikleridir ve birimleri zamandır. DZ maddelerin detektöre ulaşma zamanları arasındaki farkı gösterir (Şekil-8). İki pikin genişlikleri  W ile gösterilirse denklem(15) aşağıdaki şekilde basitleşir.


Birbirine yakın çıkan piklerde WX ve WY‘de birbirine yakın değerlerde olurlar; bu durumda tek bir değerin ölçülmesi yeterlidir.

Şekil-8 'de iki maddenin bulunduğu bir karışımın üç ayrı rezolusyonda alınan kromatogramları görülmektedir. RS = 1.5 ’da A ve B maddeleri birbirlerinden tam olarak ayrılmışlardır. RS = 0.75 'de ise ayırma yapılamamıştır. RS = 1.0 değerindeki uygulamada A maddesinde % 4 kadar B maddesi ve B ’de de % 4 kadar A maddesi kalmıştır; rezolusyonun 1.5 olduğu durumda bu karışma % 0.3 kadardır. Aynı kolon dolgu maddesi ile rezolusyonun yükseltilmesi için kolon boyu uzatılır; dolayısıyla teorik tepsi sayısı artırılmış olur.

Bir kromatografik kolonun bazı özellikleri ile RS arasında çeşitli ilişkiler bulunabilir. Aşağıdaki örnekte bu ilişkilerin nasıl çıkarılabileceği gösterilmiştir.


Şekil-8: Üç ayrı ayırma gücü için kromatogramlar; RS = 2 DZ / (WA + WB)


ÖRNEK

RS ile (tR)A ve (tR)B arasında bir ilişki çıkarılması; son iki terim Şekil-8'deki kromatogramdan ölçülen alıkonma zamanlarıdır. Daha önce de belirtildiği gibi,


alınabilir. Bu durumda denklem(15) aşağıdaki gibi yazılır.


Denklem(7), WY yi  (tR)X ve N cinsinden vermektedir. Buna göre


Denklem (13)'deki tR nin yukardaki ifade ile birleştirilmesiyle, RS değeri X ve Y nin kapasite faktörleri ile tanımlanmış olur.


k’B / k’A terimine  "seçicilik faktörü" denir ve a ile gösterilir.


k’B /k’A terimi yerine a konularak RS denklemi yeniden düzenlenir ve k’A  denklemden çıkarılır.


En uygun rezolusyonu bulmak için gerekli teorik tepsi sayısı hesaplanmalıdır. Bunun için de denklem(17) yeniden düzenlenerek elde edilen aşağıdaki eşitlik kullanılır.


Seçicilik Faktörünün (a) Özellikleri: Denklem(17) ve (18)in uygulamalarına geçmeden seçicilik faktörü a nın özelliklerini bilmek yararlı olacaktır. Bu değer Şekil-8’de görüldüğü gibi bir kromatogramdan doğru olarak bulunabilir.a değeri denklem(14) ün denklem(17)’de yerine konmasıyla ve sonra da denklem(12) nin denklem(16)’da yerine konmasıyla iki farklı şekilde ifade edilebilir.


Rezolusyon ve Ayırma Zamanı: Denklem(17) ve (18)'de, önemli bir performans özelliği olan, tam bir ayırma için gerekli olan zaman yoktur. Bu önemli değişkenin de rezolusyon ile ilişkisini sağlamak için denklem (19) dan, önce daha yavaş hareket  eden maddenin (B) hızı bulunur.


Sonra bu bağıntı denklem(11) ve (12) ile birleştirilerek (tR)B çıkarılır


Burada (tR)B, hareketli fazın hızı u olduğunda B nin çıkması için gerekli zamanı gösterir. Bu eşitlik denklem(18) ile birleştirilerek (tR)B için rezolusyon (RS) ile ilişkili aşağıdaki denklem elde edilir.



3. Kolon Performansının Optimizasyonu

Denklem(17) ve (21), kolon kromatografisinde çok önemlidir; uygun rezolusyon derecesini sağlayacak koşulların seçiminde bu iki denklemden yararlanılır. Denklemler üçer kısımdan oluşmuşlardır. Birinci terimler kolonun  veya H cinsinden verimini tanımlar. İkinci terimlerde a katsayısı vardır ve secicilik terimidir; bu terim örnekteki iki maddenin sadece özelliklerine bağlıdır. Denklemlerdeki üçüncü terimler kapasite terimleridir, k’B faktörünü içerirler ve hem maddenin ve hem de kolonun özelliklerine bağlıdır.

Kolon Verimi: Denklem(17)'de görüldüğü gibi rezolusyon, kolondaki tepsi sayılarının kare kökü ile orantılıdır. iyi bir ayırma yapabilmek için tepsi sayısı artırılabilir. Bu durumda H değerinin küçültülüp kolon boyunun da uzatılmasıyla ayırma işlemi için gerekli zamanın uzamaması sağlanabilir. Daha önce anlatılan hız teorisinde (2. kısım) verimin en yüksek, H ın ise en düşük olmasını sağlayan değişkenler tanımlanmıştır.

Kapasite Faktöründeki Değişme: Bir maddenin kapasite faktörü k’B , hareketli veya sabit fazların bileşimlerinin değiştirilmesiyle farklı değerler alır. Hareketli fazın bileşiminin değiştirilmesi kolaydır ve bir ayırma işleminin optimize edilmesinde çoğunlukla uygulanan bir yöntemdir. Denklem(12)'ye göre k’B değeri, sabit fazın hareketli faza oranının değiştirilmesiyle de artırılabilir veya azaltılabilir. Sabit fazı oluşturan malzemenin tanecik boyutlarının küçültülmesi de k’B değerini artırır, çünkü yüzey alanı artar ve dolayısıyla VS büyür. k’B nin artması rezolusyonu (RS) artırır, fakat pikin çıkma zamanını ([tr]B)uzatır. Bu iki etkiyi daha iyi anlayabilmek için, Denklem(17) ve (21) aşağıdaki şekilde yazılabilir.


Burada, denklem(17) ve (21)'deki ilk ikişer terim Q ve Q’ harfleri ile gösterilmiştir. RS/Q ve (tR)B / Q’ değerleri k’B ‘nin fonksiyonu olarak grafiğe alındığında, Şekil-9'daki gibi iki eğri elde edilir; Q ve Q’ nun sabit kaldığı varsayılmıştır. k’B değerinin 10'dan daha büyük olması istenmez, çünkü bu değerin üstünde, şekilde de görüldüğü gibi rezolusyondaki artışın çok az olmasına karşın ayırma zamanındaki uzama fazladır. Maddenin ayrıldığı en kısa zaman süresi k’B 'nin 2-3 arasında olduğu bölgedir. k’nin optimum değeri; çoğunlukla 2 - 5 arasındadır.


Şekil-9: Kapasite faktörü k’y ‘nin çıkma zamanı (tR)y ‘ye etkisi, k’ nün değişiminde Q ve Q’ nün sabit olduğu kabul edilmiştir


Seçicilik Faktöründeki Değişme: Denklem(17) 'ye göre, seçicilik faktörü büyüdükçe rezolusyon da artar. Bu parametrenin 2 'den büyük olması halinde en kısa zamanda iyi bir ayırma yapılabilir. Diğer taraftan, a nın 1 'e yaklaşması durumunda çok uzun bir kolon kullanılmazsa rezolusyon kaybolur. Denklem(21)'de görüldüğü gibi 1 'e yakın değerlerinde ayırma zamanı anormal derecede uzar. Örneğin, a 'nın 1.1 değerine karşılık 1.01 olması durumunda ayni rezolusyon için gerekli zaman 84 kat daha fazla olur.


ÖRNEK

30.0 cm 'lik bir kolonda A ve B maddelerin alıkonma süreleri sırasıyla 16.40 ve 17.63 dakikadır. Tutulmayan kısımlar kolondan 1.30 dakikada çıkmaktadır. Pik genişlikleri 1.11 ve 1.21 mm olduğuna göre aşağıdaki ; (a) kolon rezolusyonunu, (b) kolondaki ortalama tepsi sayısını, (c) tepsi yüksekliğini, (d) rezolusyonun 1.5 olması için gerekli kolon uzunluğunu, ve (e) uzun kolonda B maddesinin çıkması için gerekli zamanı hesaplayınız.
(a) Kolon rezolusyonu (RS) denklem (15)'den hesaplanır.


(b) Ortalama tepsi sayısı denklem(7)'den bulunur.


(c) Tepsi yüksekliğinde, denklem(3) ve (4)'den çıkarılan H = L/N eşitliği kullanılır.


(d) N ve L nin artması ile k’ ve a değişmez. Denklem(18) N1 ve N2 cinsinden yazılır ve iki denklem birbirin bölünerek N1/N2 bulunur.


Burada (1) ve (2) orijinal ve daha uzun kolonları gösterir. N1, (RS)1 ve (RS)2 'nin değerleri yerlerine konularak N2 hesaplanır.


(e) Denklem(21) den (t R)1 /(tR)2 eşitliği bulunur.


Kromatografide kullanılan terimler, miktarlar ve bunların birbirleri ile olan ilişkileri çok ve oldukça karmaşıktır. Tablo-2'de bazı tanımların özeti verilmiştir.


Tablo-2: Önemli Kromatografik Değerler ve İlişkilerin Özeti