Gaz–Sıvı Kromatografisi; İlkeleri (principles)

Gaz-sıvı  kromatografisinin sıvı-sıvı kromatografisinden farkı hareketli fazın bir sıvı yerine bir gaz olmasıdır. Örnek kolonun tepesinden gaz halinde verilir. Örnekte bulunan maddelerin sabit sıvı fazdaki çözünürlükleri farklıdır ve denge kanununa göre gaz fazı ile sabit sıvı faz arasında dağılırlar. Sıyırma, azot veya helyum gibi inert bir taşıyıcı gaz ile yapılır; inert gaz basınçla kolondan akar. Kolon boyunca hareket eden maddelerin hareket hızı, onların sıvı fazdaki çözünürlüklerine bağlıdır. Sıvı fazdaki çözünürlüğü düşük olan maddelerin kolondaki ilerleme hızları da düşüktür; ayrıca akışkanlıkları az olan maddelerin hareketleri de yavaş olur. En ideal hal, maddeler arasında çan-eğrisi veren sıyırma eğrileri ile elde edilir.


1. Öz (Spesifik) Alıkonma  Hacmi

Bir maddenin öz alıkonma hacmi V g , maddenin ve sabit fazın yapısına bağlı olan fakat kolon değişkenlerine bağlı olmayan bir parametredir. V g , kolaylıkla elde edilebilen deneysel verilerden bulunur ve kalitatif analizlerde kullanılır.

Bir maddenin öz alıkonma hacmini bulmak için kolon içindeki ortalama akış hızı F bilinmelidir. Kolonun sonundaki akış hızı Fm bir sabun köpüklü akış ölçer ile saptanabilir; F, aşağıdaki eşitlikle verilir.


TC kolon sıcaklığı (K olarak), T sabun köpüklü akış metredeki gazın sıcaklığı, P kolon sonundaki basınç ve PH2O suyun buhar basıncıdır. P ve T, normal olarak, odanın basıncı ve sıcaklığıdır. Bir maddenin alıkonma hacmi VR ise,


ifadesiyle tanımlanır. tR maddenin alıkonma zamanıdır. Kolonda kalmayan bir madde (hava gibi) için,


yazılabilir. tM bu maddenin kolondan çıkma zamanını gösterir. VR ve VM kolon içindeki ortalama basınca bağlıdır; bu basınç giriş basıncı Pi ile çıkış basıncı P (atmosfer basıncı) arasında bir değerdedir. V0R  ve V0M düzeltilmiş alıkonma zamanlarını gösterir ve ortalama kolon basıncındaki hacimlerdir; bunlar,


Bu terimlere göre öz alıkonma hacmi tekrar tarif edilebilir.


Burada  W hareketli fazın ağırlığıdır.

Vg ve K Arasındaki İlişki: Vg ile dağıtma katsayısı K arasındaki ilişki bilinmelidir. Bunu çıkarabilmek için tR ve tM 'nin k’ ile ilişkili tanımları denklem(4)'de yerine konur. tR , tM ve k’ arasında aşağıdaki gibi bir bağlantı vardır.

Sabit fazdaki sıvının yoğunluğu PS ,


273 K deki Vg , maddenin dağılma katsayısına ve sabit fazı oluşturan sıvının yoğunluğuna bağlıdır. Vg , tayin edilecek madde için önemli bir parametredir.


2. Hareketli-Fazın Akış Hızına Etkisi

Bölüm-24.1'deki Denklem(8) ve Tablo-2'deki bağıntıların tümü gaz kromatografisinde geçerlidir. Boylamasına difüzyon terimi (B/u) gaz-sıvı kromatografisinde, diğer kromatografik işlemlere göre daha önemlidir, çünkü gazlardaki difüzyon hızları çok büyüktür (sıvılardan 104 kat fazla). Bu nedenle B/u nun bir kolonun tepsi yüksekliğine (H) katkısı da, gaz kromatografisinde daha fazla olur. Şekil-30’da tanecik büyüklüğünün tepsi yüksekliğine etkisi gösterilmiştir.


Şekil-30: Tanecik büyüklüğünün tepsi yüksekliğine etkisi (sağ taraftaki değerler tanecik çaplarını gösterir)