Nefelometre, Türbidimetre (nephelometer, turbidimeter)

Nefelometre ve türbidimetre, ışının tanecik yapılı maddeler tarafından saçılmasına dayanan analitik yöntemlerdir. Nefelometre cihazı fluorometrelere benzer, farkı bulanıklık ölçümünde kullanılan bir filtre fotometresinin bulunmasıdır. Bu iki yöntemi bu farklılık yönünden kısaca inceleyelim.

Katı taneciklerin dağıtıldığı berrak bir ortamdan geçen ışığın bir kısmı her yönde saçılarak karışıma bulanık bir görünüm verir. "Türbidimetrik" yöntemler taneciklerin neden olduğu saçılmayla paralel demetin gücündeki azalmaya dayanır. "Nefelometrik yöntemler" de ise, saçılan ışın gelen demetle doğru bir açı altında ölçülür. Nefelometre türbidimetreden daha hassas bir yöntemdir; nedeni fluorometrenin fotometreden daha hassas olmasını sağlayan nedenlerle aynıdır.

Bir nefelometrik ve bir türbidimetrik yöntem arasındaki seçim saçılan ışık miktarına göre yapılır. Saçılan ışık yaygın ise (çok tanecik bulunması), türbidimetrik bir yöntem tercih edilir. Saçılma az ve gelen demetin gücündeki azalma küçükse, nefelometrik ölçmeler daha başarılıdır.


1. Nefelometre ve Türbidimetrenin Teorisi

Nefelometre ve türbidimetredeki saçılmada (Raman spektroskopisindekinin tersine) ışın gücünde net bir kayıp yoktur; sadece ilerleme yönü değişir. Herhangi bir açı altındaki ışının şiddeti taneciklerin sayısına, büyüklük ve şekilerine, taneciklerin ve ortamın relatif refraktif indekslerine, ve ışının dalga boyuna bağlıdır. Bu değişkenlerin birbiriyle ilişkileri oldukça karmaşıktır. Özel analitik sorunlara teorik yorumlar getirilebilirse de olayın karmaşıklığı böyle bir uygulamaya nadiren olanak verir.

Saçılmaya Konsantrasyonun Etkisi: Seyreltik bir süspansiyondaki saçılma ile paralel bir ışın demetinin zayıflaması aşağıdaki bağıntı ile verilir.


P0 ve P, demetin b uzunluğundaki bulanık ortamdan geçmeden önce ve geçtikten sonraki güçleridir. t ya "bulanıklık katsayısı" veya bulanık denir; değeri, ışığı saçan taneciklerin c konsantrasyonu ile doğru orantılıdır. Bu durumda Beer kanununa uygun bir eşitlik yazılabilir. (k = 2.3 t / c)


Denklem(9)'un türbidimetrik analizlerde kullanılışı, aynen fotometrik analizlerde Beer kanunun kullanılışı gibidir. Log10 P0/P ve c arasındaki ilişkiyi bulmak için standart örneklerle (P0 ın tayininde kullanılan ayni solventlerle) kalibrasyon eğrisi çizilir. Daha sonra örneğin konsantrasyonu bu eğriden yararlanılarak bulunur.

Nefelometrik ölçmelerde, gelen demetle doğru açı altında bulunan saçılmış demetin gücü, konsantrasyona karşı grafiğe alınır; grafik çoğunlukla bir doğru şeklindedir. Buradaki işlem bir fluorometrik yöntemle tamamiyle aynidir.

Saçılmaya Tanecik Büyüklüğünün Etkisi: Herhangi bir açı altında saçılan ışının miktarı, saçılmaya neden olan taneciklerin büyüklük ve şekline bağlıdır; etki çok büyüktür. Analitik uygulamaların pek çoğunda, çözeltide koloidal olarak dağılmış bir faz yaratıldığından, çökelme sırasında tanecik büyüklüğünü değiştiren faktörler de türbidimetrik ölçmeleri etkiler. Bu faktörler reaktiflerin konsantrasyonu, karıştırma hızı ve derecesi, bekletme süresi, sıcaklık, pH, ve iyonik kuvvettir. Kalibrasyon ve analiz sırasında tanecik büyüklüğünü etkileyen tüm koşulların ayni olmasına özen gösterilmelidir.

Saçılmaya Dalga Boyunun Etkisi: Bulanıklık katsayısının t = s l -t denklemine göre, dalga boyu ile değiştiği deneysel olarak görülebilir. s, verilen bir sistem için sabittir. t nin değeri tanecik büyüklüğüne bağlıdır ve saçılmayı yapan tanecikler ışının dalga boyundan küçük olduğunda 4'dür (Rayleigh saçılması); dalga boyu ile benzer büyüklükteki tanecikler için t'nin değeri 2 dolayında olur (bu durum türbidimetrik bir analizde görülür). Analizlerde sıradan beyaz ışık kullanılır. Çözelti renkli ise, spektrumun ortam tarafından en az absorblanan kısmı seçilir.


2. Cihaz

Nefelometrik ve türbidimetrik ölçmeler daha önce görülen çeşitli fluorometreler ve fotometrelerle yapılabilir. En çok kullanılan hücreler dikdörtgen hücrelerdir. Işın geçen yüzeyler dışındaki hücre duvarları, istenmeyen yansıma ışınlarının dedektöre gitmesine engel olmak için, siyah bir madde ile kaplanmıştır. Şekil-5'de basit bir gözlem türbidimetresi verilmiştir. S şeklindeki lamba filamenti kayboluncaya kadar, gözlem tüpünün süspansiyon içindeki konumu ayarlanır. Sonra kalibrasyonla çözeltinin uzunluğu ve konsantrasyon arasındaki ilişki tayin edilir. Böyle bir sistemle düşük konsantrasyondaki sülfat analizlerinde oldukça doğru sonuçlar alınır. Burada, BaCl2  ilavesiyle bir BaSO4 süspansiyonu oluşturulur.


Şekil-5: Basit bir türbidimetri


3. Saçılma Yöntemlerinin Uygulama Alanları

Türbidimetrik veya nefelometrik yöntemler en çok, suyun berraklığının tayininde ve çeşitli su arıtma işlemlerinin kontrolünde kullanılır. Ayrıca, uygun çökeltme reaktifleri ile çeşitli iyonların konsantrasyon tayinleri de yapılabilir. Analizde dikkat edilecek önemli bir nokta oluşan katı fazın kararlı bir süspansiyonda bulunmasıdır; buna uygun koşullar seçilmesi gerekir. Daha önce değinildiği gibi, sadece tanecik büyüklüğünü etkileyen faktörlerin çok iyi kontrol edilmesi durumunda güvenilir veriler alınır.

Tablo-3'de türbidimetrik veya nefelometrik yöntemle tayin edilebilen bazı maddeler verilmiştir. En çok uygulama sülfat iyonlarında görülür. Nefelometrik yöntemle birkaç ppm kadar düşük konsantrasyonlar %1-5 hassasiyetle tayin edilebilir. Ayni tekrarlanabilirlik derecesine türbidimetrik yöntemlerde daha konsantre çözeltilerde erişilebilir.

Türbidimetrik ölçmeler çökelme titrasyonlarında eşdeğerlik noktası tayinlerinde de kullanılır. Cihaz çok basittir, titrasyon kabının zıt yönünde yerleştirilmiş bir ışık kaynağı ve bir fotosel bulunur. Fotoakımın, reagent hacmine karşı grafiği çizilir. İdeal hal, bulanıklığın son noktaya ulaşıncaya kadar doğrusal olarak artması ve eşdeğerlik noktasından sonra sabit kalmasıdır.


Tablo-3: Bazı Türbidimetrik (T) ve Nefelometrik (N) Yöntemler

Element
Yöntem
Süspansiyon
Reagent
Engelleyiciler
Ag
T, N
AgCl
NaCl
-
As
T
As
KH2PO2
Se, Te
Au
T
Au
SnCl2
Ag, Hg, Pd, Pt, Ru, Se, Te
Ca
T
CaC2O4
H2C2O4
Mg, Na, SO4-2 (yüksek kons.))
Cl-
T, N
AgCl
AgNO3
Br-, I-
K
T
K2NaCo(NO2)6
Na3Co(NO2)6
SO4-2
Na
T, N
NaZn(UO2)3(OAc)9
Zn(OAc)2 ve
UO2(OAc)2
Li
SO4-2
T, N
BaSO4
BaCl2
Pb
Se
T
Se
SnCl2
Te
Te
T
Te
NaH2PO4
Se, As