Elektrogravimetrik Analiz Yöntemleri (electrogravimetric analysis methods)

Metallerin gravimetrik tayininde, yüz yılı aşkın bir süredir elektrolitik çökelme yöntemi kullanılmaktadır. Uygulamaların çoğunda metal, tartımı bilinen bir Katot üzerinde çöktürülerek Katodun ağırlığındaki artış saptanır. Bu yöntemde, kurşunun kurşun dioksit olarak platin üzerindeki ve klorürün gümüş klorür olarak gümüş üzerindeki anodik çökelmeleri önemli istisnai reaksiyonlarıdır.


1. Elektrolitik Çökeltilerin Fiziksel Özellikleri

En ideal hal, bir elektrolitik çökeltinin yapışkan, kalın ve düzgün yüzeyli olmasıdır; böyle bir çökelti, yıkama, kurutma ve tartma işlemleri sırasında mekanik bir kayba uğramaz, veya atmosferle reaksiyona girmez. İyi metalik çökeltiler ince tanelidir ve metalik parlaklıkları vardır; süngerimsi, toz, veya pulcuklar halindeki çökeltilerin saflığı daha düşük, yapışkanlıkları zayıftır.

Çökeltilerin fiziksel özelliklerini etkileyen ana faktörler yoğunluk, sıcaklık ve ortamdaki kompleks yapıcı maddelerdir. En iyi çökeltiler 0.1A/cm2 'den düşük akım yoğunluğunda oluşur. Karıştırma çökeltinin kalitesini olumlu yönde etkiler. Sıcaklığın etkisi önceden bilinemez, ancak deneysel olarak saptanmalıdır.

Pek çok metalin, iyonlarının kompleks halinde bulunduğu çözeltilerinden çöktürülmesinde daha yapışkan filmler elde edilir. Metallerin siyanür ve amonyaklı komplekslerinde en iyi metal çökeltiler oluşur; bu etkinin nedenleri tam olarak bilinmemektedir.

Elektroliz sırasında hidrojenin çıkması metal çökeltinin yapışma özelliğini bozar. Bu nedenle ortama hidrojen iyonu yerine indirgenebilen ve "katot depolarizeri" denilen bir madde ilave edilerek hidrojen çıkışı önlenir. Örneğin, nitrat böyle bir görev yaparak amonyum iyonuna indirgenirken hidrojen iyonu indirgenmeden kalır.


2. Cihaz

Bir elektrolitik indirgenme işleminde kullanılan cihaz uygun bir hücre ile bir doğru-akım vericiden oluşur.

Hücreler: Şekil-6'da bir metalin katı bir elektrot üzerinde toplanmasında kullanılan tipik bir hücre görülmektedir. Hücre kabı olarak uzun tipte bir beher kullanılmıştır. Konsantrasyon polarizasyonunu önlemek amacıyla mekanik bir karıştırıcı bulunur; anot bir elektrik motoru ile döndürülür.

Elektrotlar: Elektrotlar platin, bakır, pirinç ve diğer metallerden olabilir. En çok kullanılan platin elektrotlardır; bunlar reaktif olmama gibi bir avantaja sahiptir. Reaksiyona başlamadan önce platin elektrotlar alevde kızdırılarak üzerlerinde bulunabilecek yağ, organik madde veya gazlar uzaklaştırılır; bu gibi maddeler çökeltinin fiziksel özelliklerini bozan kirlerdir. Bazı metaller (Bi, Zn, Ga gibi) platinde kalıcı tahribatlar yaptığından doğrudan platin üzerinde çöktürülmez;  deneyden önce platinin üzeri koruyucu bakır ile kaplanır.

Civa Katot: Bir analizde kolaylıkla indirgenebilen elementler civa Katot ile ayrılır. Örneğin bakır,nikel, kobalt, gümüş ve kadmiyum iyonları aluminyum, titanyum, alkali metaller ve fosfat iyonlarından kolaylıkla ayrılırlar. Çökelen elementler civa içinde çözünürler; yüksek uygulama potansiyellerinde büyük aşırı gerilim etkisi nedeniyle az miktarda hidrojen çıkışı da olabilir. Böyle bir uygulamadaki amaç sadece elementleri ortamdan uzaklaştırmaktır; işlem ayrılan elementin analizine yönelik değildir. Şekil-7'de metal iyonlarını elektrolitik ayırmada kullanılan bir hücre görülmektedir.

Enerji (Güç) Verilmesi: Şekil-6'da görülen cihaz, pek çok elektrolitik analizde kullanılabilen tipik bir cihazdır. Doğru akım bir bataryadan, bir jeneratörden, veya bir alternatif akım-çeviriciden alınır. Uygulanan potansiyel bir reosta ile kontrol edilir; yaklaşık akım ve uygulanan voltaj bir ampermetre ve bir voltmetre ile izlenir.


Şekil-6: Metallerin elektro çökelme işleminde kullanılan bir cihaz


Şekil-7: Bir çözeltideki metal iyonlarının civa katotta elektrolitik olarak ayrılması


Şekil-8'de çökelmenin kontrollü Katot (veya anot) potansiyelinde yapıldığı bir cihaz görülmektedir. İşlem amplifierinin sabit ucuna E1 voltajı uygulanır; bu amplifierin çıkışı elektroliz için gerekli büyük akımı yaratan yardımcı amplifiere beslenir. Doygun kalomel elektrot, işlem amplifierine geri besleme devresinde bulunur ve anoda giden akım çıkışını (I1) kontrol eder. Katot toprağa bağlanır.

Bu sistemdeki Katot potansiyeli kontrolünü anlamak için önce, yardımcı amplifier olmadan, devrenin çalışmasını inceleyelim. 1 amplifierinin sabit ucuna E 1  girişi bağlanmıştır. Bu tip bir devrede iki giriş ucundaki potansiyeller daima eşittir, yani E1 = E2 dir. Böylece kalomel elektrot ve çalışan elektrotun bulunduğu hücreye uygulanan potansiyel E1 dir.


Buradaki Ec ve ESCE iki elektrotun geri dönüşümlü potansiyelleridir. Amplifierin iç direnci R2 yüksek olduğundan I2 R2 ihmal edilir düzeydedir.


Şekil-8: Sabit katot potansiyelinde elektroliz için bir potansiyostat


Yardımcı elektrot ve Katot bulunan hücrenin potansiyeli aşağıdaki gibi verilir. R1 hücrenin iç direncidir.


Konsantrasyon polarizasyonu veya hücre direncinin artması sonucu Katot potansiyeli Ec yükselmeye başlarsa amplifier kendi çıkış akımı I1, E1 tekrar E2 'ye eşit oluncaya kadar düşürür.

Şekil-8'deki yardımcı amplifier sabit tipte bir amplifierdir ve ilk amplifierden algıladığından daha büyük bir akım verir. Varlığının Katot kontrol devresine herhangi bir etkisi olmaz. Şekil-8'deki gibi bir elektronik cihaza "potansiyostat" denir.


3. Sabit-Akımlı Elektroliz Uygulamaları

Katot potansiyeli kontrol edilmeden yapılan elektrolitik analizler iyon seçiciliği olmayan kaba yöntemlerdir. Buna rağmen bazı uygulamalar yapılabilir. Analizi yapılan madde (analit). çoğunlukla, çözeltide hidrojenden daha kolay indirgenebilen tek madde özelliğinde olmalıdır. Engelleyici maddeler kimyasal çöktürme ile veya analitin elektrokimyasal davranışından etkilenmeyen bir ligand (kompleks yapıcı) ile kompleks haline getirilerek etkisiz kılınır.

Diğer yöntemlerle analiz yapılacak bir çözeltide bulunan ve kolaylıkla indirgenebilen safsızlık iyonlar da civa Katot çökelmesi ile uzaklaştırılabilirler. Alkali metallerin kantitatif analizlerinde, analize başlamadan önce, engelleyici ağır metallerin ortamdan uzaklaştırılması buna bir örnektir.

Tablo-1'de elektrogravimetrik yöntemle tayin edilebilen bazı elementlerin listesi verilmiştir; burada katot potansiyeli kontrolü yoktur.


Tablo-1: Elektrogravimetrik Yöntemlerle Tayin Edilebilen
Bazı Elementler

İyon
Tartım şekli
Koşullar
İyon
Tartım şekli
Koşullar
Cd+2
Cd
alkali siyanür çözeltisi
Ni+2
Ni
amonyaklı sülfat çözeltisi
Co+2
Co
amonyaklı sülfat çözeltisi
Ag+2
Ag
Siyanür çözeltisi
Cu+2
Cu
HNO3 / H2SO4 çözeltisi
Sn+2
Sn
(NH4)2C2O4 /H2C2O4 çözeltisi
Fe+3
Fe
(NH4)2C2O4 çözeltisi
Zn+2
Zn
amonyaklı veya kuvvetli NaOH çözeltisi
Pb+2
PbO2
amonyaklı sülfat çözeltisi





4. Kontrollü Elektrot Potansiyeli Elektroliz  Uygulamaları

Bu yöntem metalik elementlerin karışımı olan bir çözeltinin doğrudan analizinin yapılmasına olanak verir. Böyle bir kontrol ile standart potansiyelleri sadece onda birkaç farklılık gösteren elementler birbirinden kantitatif olarak ayrılabilirler. Lingane ve Jones aynı karışım içindeki bakır, bizmut, kurşun ve kalayı sıra ile tayin edebilmişlerdir. Bunlardan ilk üçü nötral bir tartarat çözeltisinden çöktürülür. Katot potansiyeli doygun kalomel elektrota karşı -0.2 V ‘da tutularak önce kantitatif olarak bakır çöktürülür. Bakır ile kaplanan Katot tartılır ve tekrar çözeltiye daldırılır. Sonra potansiyel -0.4V'a çıkarılır ve bizmut çöktürülür. Daha sonra Katot potansiyeli -0.6 V 'a yükseltilerek kurşunun çökelmesi sağlanır. Bu çökelme işlemleri süresince kalay çok kararlı tartarat kompleksi şeklinde çözelti içinde kalır. Kurşun çökelmesinin tamamlanmasından sonra çözelti asitlendirilerek kompleks bozulur; bu durumda tartarat iyonu ayrışmamış asit şekline dönüşür; sonra -0.65V potansiyel uygulayarak tüm kalay çöktürülür.

Bu yöntem ortamda ayrıca çinko ve kadmiyumun varlığında da uygulanabilir. Bu durumda bakır, bizmut ve kurşunun çöktürülmesinden sonra çözeltiye amonyak ilave edilir. Kadmiyum ve çinko amonyaklı ortamda çöktürülür, sonra asitlendirilerek kalayın tayini yapılır.

Yöntem, komple bir analizin çok kısa bir sürede yapılabilmesine olanak verir.Tablo-2'de Bu yöntemle yapılan bazı ayırma işlemleri verilmiştir.


Tablo-2: Bazı Kontrollü Katot Potansiyeli
Elektrolizi Uygulamaları

Tayin edilen element
Ortamda bulunabilecek diğer elementler
Tayin edilen element
Ortamda bulunabilecek diğer elementler
Au
Cu ve ağır metaller
Sn
Cd, Zn, Mn, Fe
Cu
Bi, Sb, Pb, Sn, Ni, Cd, Zn
Pb
Cd, Sn, Ni, Zn, Mn, Al, Fe
Bi
Cu, Pb, Zn,Sb, Cd, Sn
Cd
Zn, Al, Fe
Sb
Pb, Sn