Güç Üniteleri; Katı Yakıtlar (solid fuels)

Katı yakıtlar başlıca kömür, kok, odun ve odun kömürüdür. Ayrıca bazı katı kalıntılar da yakıt olarak kullanılabilmektedir.

Kömür: Kömürün kaynağı bitkilerdir; milyonlarca yıl öncesinin ağaç, çalı, eğrelti, turba (yosun türleri) asma kütüğü gibi bitkilerinin parçalanmasıyla oluşmuştur. Kömür, metamorfizm (başkalaşım) derecesine göre sınıflara ayrılır. Sınıflamada kömürdeki nem, karbon, kül, kükürt miktarları dikkate alınır. %98-86 karbon, %2-14 uçucu madde içeren sınıf "antrasitik" olarak tanımlanır; başlıca meta-antrasit, antrasit ve semiantrasitlerdir. Karbon miktarının % 75 - 69, uçucu bileşenlerin % 14-31 arasında değiştiği sınıf "bitümlü" maddelerdir; düşük, orta, yüksek uçucu bütünlü kömür olarak bilinirler; kalorifik değerleri 14000 - 11500 Btu/lb dolayında değişir. Subbitümlü ve lignitik sınıflarda karbon ve uçucu madde miktarları değişkendir; kalorifik değerler birinci grup için 11500-9500 Btu/lb, ikinci grup için 8300- 6300 Btu/lb arasında değişir.

Kok: Kömür, zift, petrol kalıntıları ve diğer karbonlaşabilen maddelerin karbonizasyonundan elde edilen katı, gözenekli ve ergimeyen kısma kok denilmektedir.

Koklar yüksek sıcaklık, dökme, düşük ve orta sıcaklık koku olarak sınıflandırılır. Kömür katranından elde edilene "katran (veya zift) koku", petrolden elde edilene "petrol koku" denir.

Odun: Reçine ağaçları dışındaki değişik ağaçların ısı değeri, kuru haldeki ağırlıklarıyla orantılıdır. Reçineli ağaçların ısı değerleri diğerlerinden daha yüksektir.

Pulverizörler (Eziciler, Öğütücüler)

Katı yakıt süspansiyon yakma sisteminin kalbi pulverizördür. Kömürün kurutulması, pulverizöre taşınması, sınıflandırılması ve istenilen incelikteki taneciklerin beke gönderilmesi hava ile sağlanır; bu hava, yakmada kullanılan havanın bir kısmıdır. Pulverizörler positif veya negatif basınçta çalışmalarına ve hızlarına (düşük, orta, yüksek) göre gruplandırılır.

Pulverizasyon darbe, aşınma veya parçalamayla olur. Bir pulverizörün kapasitesi kömürün istenilen incelikte öğütülmesine bağlıdır. (Şekil-1a). Ayrıca, kömürdeki nem miktarı da kapasiteyi etkiler. Nemin fazla olması durumunda primer havanın sıcaklığı arttırılır (Şekil-1b). Pulverize kömürün 200 mesh elek (74 mikron) boyutunda olması gerekir.

Kömürün öğütülmesinde en çok kullanılan öğütücüler bilyalı, darbeli, merdaneli ve toplu pulverizörlerdir.

Bilyalı değirmen, uzunluğu çapından daha büyük olan ve yatay dönen bir silindirdir. İçi (yarıdan biraz azı) 1-2 inç çapında bilyelerle doldurulmuştur. Değirmen dönerken bilyeler ve kömür karışımı da hızla döner. İşlemde darbe, aşınma ve parçalama biraradadır. Büyük kömür parçaları darbeyle kırılır, sonra bilyelerin yuvarlanma ve kaymasıyla ince tanecikler oluşur. Şekil-2a da konik bir bilyalı değirmen 10b de değirmendeki bilyelerin hareketi görülmektedir.

Şekil-1: (a) Kömürün öğütülebilme özelliğine ve öğütülen kömürün inceliğine göre pulverizör kapasitesinin değişmesi, (b) pulverizör kapasitesine nemin etkisi


Şekil-2: Konik bir bilyalı değirmenin, (a) şematik görünümü, (b) bilyelerin hareket şekli

Darbeli değirmen kapalı bir odacıkta dönen bir dizi çekiçtir. Öğütme iri tanelerin parçalanması ve küçüklerin aşınmasıyla olur (Şekil-3).

Merdaneli ve toplu pulverizatörlerde kömür iki yüzey arasında öğütülür; biri diğeri üzerinde döner. Dönen eleman bir merdane veya top (bilye) olabilir, yakalanan katı taneler bu iki eleman arasında sıkıştırılarak parçalanır.

Şekil-3: Darbeli değirmen

Brülörler (Yakıcılar)

Buhar üretiminde pulverize kömür kullanılması, uygun fırın dizaynıyla sağlanır. En önemli konu yakıt ve havanın fırına düzenli bir şekilde verilebilmesidir. İyi bir dağılma ve gelen yakıtın hızla yanması, ayrıca sürekli olarak oksijen takviyesi türbülensle sağlanır. Bunlar bek seçimi ve kullanımında başlıca özelliklerdir.

Pulverize kömürü yakma, yakıtın fırına injeksiyon şekline göre sınıflandırılır: (1) dikey, (2) tanjantsal (teğetsel), (3) yatay, (4) siklon (hortum), (5) zıt-eğimli, yakmalar.

Buhar üretim ünitelerindeki fırınlarda olduğu gibi, bu yöntemde çeşitli modifikasyonlar ve kısmen birleştirmeler yapılabilir. Yakma yöntemleri ve fırın konfigürasyonları Şekil-4 de görülmektedir.

Dikey yakmada U şeklinde alev oluşturulur (Şekil-4a). Bu tip alev, yakılması zor olan katı yakıtlar için oldukça uygundur. Bu konfigürasyon merkezi güç ünitelerinde fazla kullanılmaz. Modern ünitelerde kömür ve havanın hızla brülörde karıştırıldığı sistemler kullanılır. Birincil (primer) hava toplam yakma havasının %10-20 sini oluşturur. İkincil hava (secondary) kalan kısımdır ve brülörde primer hava ve kömürle karışarak hızlı bir yanma sağlar. Brülörden çıkan karışımın hızı, primer hava-kömür borusunda geri püskürmemesi için yeteri kadar yüksek olmalıdır. Primer hava-kömür borusunda hız, pratikte 50 ft/sn dolayındadır.

Teğetsel yakma işleminde (Şekil-4b) yakıcılar, kare şeklindeki bir fırının herbir köşesinde dikey konumdadır ve fırının merkezindeki hayali bir daireye doğru yönlendirilmiştir. Böyle bir dizayn dikey merkez hattı üzerinde büyük bir vorteks (girdap) oluşmasına yol açar.

Yatay yakmada büyük miktardaki yakıt akımı geniş bir alanda çabuk  ve düzgün bir şekilde dağıtılır. Çok tüplü ve dairesel dizaynları vardır (Şekil-4c).


Şekil-4: Pulverize kömürü yakmada kullanılan brülör ve fırın konfigürasyonları.

Siklon yakma teğetsel ve yatay dizaynların bir karışımıdır (Şekil-4d). Daha ince tanecikler süspansiyonda yanarken, kalınlar santrifüj kuvvetle siklon fırının dış duvarına atılır. Duvar yüzeyinde yapışkan bir kaplama vardır ve yanıncaya kadar tanecikleri bırakmaz.
İkincil hava siklon fırının üstünden teğetsel olarak verilir; kaba taneciklerin yanması bu havanın katkısıyla tamamlanır.

Akışkan Yatakta Yakma İşlemi

Kömürün akışkan-yatak yöntemiyle yakılması son yıllarda çok rağbet edilen bir yöntemdir. Yöntemin avantajları: (1) Yakıt-yatak sıcaklıkları düşüktür (1800 0F ~980 0C). Sıcaklığın düşük olması, azot oksitlerin ve bazı kömürlerde kükürtlü kalıntıların az olmasını sağlar. Keza, kömürden buharlaşan sodyum ve potasyumun daha az miktarda olmasıyla kalıntı ve ısı transfer yüzeylerindeki korozyon azalır. (2) Isı-absorbsiyon yüzeylerine ısı-transfer hızları yüksektir (100 Btu/sa. ft. 0F dolayında); tüpler, doğrudan yatak içine daldırılabilir. (3) Başarılı bir akışkan-yatak uygulaması, aynı kapasitedeki bir pulverize-kömür yakan buhar jeneratörüne göre, %10 ekonomi sağlar. Şekil-5 de bir akışkan-yataklı yakma sistemi görülmektedir.


Şekil-5: Basınçlandırılmış akışkan yataklı bir fırının 
şematik görünümü


GERİ (proje çalışmaları)